Vitrina e Librit/ Çfarë është vuajtja e bukur?
25/11/2019 11:53

Shkrimtari dhe poeti Visar Zhiti ka theksuar: “Karakteristikë e tregimeve të shkrimtarit Uran Butka është dëshmia e bukur. Tregime të vuajtjes së bukur. Vdekje e bardhë. Stil i qartë, i rrjedhshëm, rrëfim i mirëfilltë letrar ku shpërthen patosi, njohja e thellë e jetës, imazhet piktoreske dhe fisnikëria, dukuri e brendshme e Uranit, kaq bujarisht e trashëguar. Ishim mësuar ta shihnim në letërsinë e dokumentit, duke rindërtuar panteonin e mohuar të kombit, por me dy librat e fundit me rrëfime, nuk zgjedh dokumentet por shkruan për shpirtin. Në tregimet e tij ka natyralizëm deri në mrekulli. Ai ia lë jetës të fantazojë gjithcka. Tregimi “Bibla” është një mrekulli. Në tregimet e Uranit vërehet një thjeshtësi fraze. Ai di të heshtë, di të bëjë, por dhe di të thotë…” Po cfarë është vuajtja e bukur? Mjaft prej shkrimtarëve dhe kritikëve tanë e kanë prekur këtë dukuri në veprën e U. Butkës por askush nuk e ka trajtuar vetëm nga pikpamja e koncepteve të vuajtjes së bukur në arritjen e përsosmërisë së tij letrare. Uran Butka në tregimet dhe novelat e tij të përmbledhura në librin “Vuajtja e bukur” lexohet mes thjeshtësisë së tij, kuptohet pastër, ndjehet se ai ka vuajtur por vetëkuptohet mjaft mirë se nuk është thyer. Shkrimtari Zija Cela thotë: “Në e kemi njohur Uranin si një shkrimtar që ka trajtuar në veprën e tij dhimbjen njerëzore, por tani shohim një shkrimtar që ka raporte të shkëlqyera me të bukurën dhe natyrën. Ai i ka shtuar realizmit poezinë”.

Vitrina e librit/ Opera “Mrika”- botohet për herë të parë me të katërt aktet e saj
26/06 20:30
Vitrina e librit/ Opera “Mrika”- Prenk Jakova, Llazar Siliqi – 26 Qeshor 2022
26/06 20:30
Vitrina e librit/ Historia e vërtetë e PPSH-së- Kastriot Dervishi
26/06 20:30
Vitrina e librit/ Opera “Mrika”- Prenk Jakova, Llazar Siliqi
26/06 18:00
Vitrina e pare/ Castigat- Ardian Vehbiu; Vjen në një përmbledhje tregimesh të shkurtra
19/06 20:30
Vitrina e librit/ Castigat- Ardian Vehbiu; Vjen në një përmbledhje – 19 Qeshor 2022
19/06 20:30
Vitrina e librit/ Albania in bianco e nero- Maurizio Bosio
19/06 20:30
Vitrina e librit/ Castigat – Ardian Vehbiu; i pat botuar disa prej këtyre tregimeve në revistën
19/06 18:00
Vitrina e librit/ “Askush nuk ka pasur një ndikim më të madh intelektual mbi mua – 12 Qeshor 2022
12/06 20:30
Vitrina e librit/ Love Songs 2 – Skënder Sherifi-Love Songs 2 është vëllimi i dytë i vargjeve të tij
12/06 20:15
Vitrina e librit/ Paqe dhe Luftë mes Kombeve- Raymond Aron
12/06 20:15
Vitrina e librit/ Paqe dhe Luftë mes Kombeve- Raymond Aron; është një prej veprave më të plota
12/06 18:00
Vitrina e librit/ Tri gratë e një burri- Tarryn Fisher
05/06 20:15
Vitrina e librit/ E vetmja grua në dhomë – 05 Qershor 2022
05/06 20:15
Vitrina e librit/ E vetmja grua në dhomë- Marie Benedict
05/06 20:15
Vitrina e librit/ E vetmja grua në dhomë- Marie Benedict
05/06 18:00
Vitrina e librit/ Tregtar arti në Nju Jorkun bohemian të viteve 1910, muzikant kur mundej
29/05 20:30
Vitrina e librit/ Putzi, Pianisti i Hitlerit – Th. Snegaroff – 29 Maj 2022
29/05 20:30
Vitrina e librit/ “Ne fëmijët e kopshtit zoologjik të Berlinit”
29/05 20:15
Vitrina e librit/ Putzi, Pianisti i Hitlerit – Th. Snegaroff
29/05 18:01