Top Channel/Kreditë, rekord në 4 muaj! Fluks kërkesash në banka, kryesojnë huatë për biznes e shtëpi
30/05/2024 19:50

Kreditë e reja po vijojnë të rriten me shpejtësi gjatë muajve të parë të vitit. Shifrat për muajin prill tregojnë se kredia e re arriti në 34 miliardë lekë apo 340 milionë euro 50% më shumë se një vit më parë. Performanca e mirë është vërejtur përgjatë gjithë katër muajve të parë të vitit duke u rritur në nivelin rekord të 117 miliard lekëve, 35% më shumë se një vit më parë. Rritjen më të fortë te sektori i kredisë së re në katërmujor e ka pësuar biznesi në vlerën e 82 miliardë lekëve, me rritje 60%. Shifrat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se bizneset gjithnjë e më shumë po marrin kredi për të investuar, pasi ka një rritje të fortë në zërat e overdraftit dhe për blerje pajisjesh. Edhe tek sektori i individëve kredia e re pësoi rritje të fortë në prill, ndërsa në katërmujor ishte 19% më lartë krahasuar me një vit më parë. Huaja për blerje banesash është ajo që po qëndron në nivele më të lartat historike duke arritur në 32 miliardë lekë(marrë parasysh dhe përshtatjen nga kursi këmbimit) rritje me gati 3 herë që nga 2021. Rritja e normës bazë të interesit nga Banka e Shqipërisë gjatë dy viteve të kaluara në nivelin 3.25%, nuk i ka ndalur bizneset dhe individët në investimet e tyre. Rritja e kredimarrjes është një faktor pozitiv që tregon për ecurinë ekonomike të vendit, ndërsa dy sektorët më të rëndësishëm turizmi dhe ndërtimi po vijojnë të performojnë mirë në këto katër muaj, ndërsa inflacioni është stabilizuar.

Top Channel/ Tatimi i profesionistëve, Kushtetuesja tri ditë afat paditësve, ja kur jepet vendimi
18/06 19:54
Top Channel/ Në Maj eksportet shqiptare u tkurrën, ndikon forcimi i lekut, importohen ushqime
18/06 19:49
Top Channel/ Google në ndihmë të tatimeve, paralajmërimi për operatorët turistikë, banesat dhe…
17/06 19:48
Top Channel/ Pagat, shteti ia kalon privatit. Paga mesatare 73.641 lekë. Në administratë 84,900 lekë
15/06 19:54
Top Channel/ Shqipëria në rrjetin SEPA/ Do kursehen qindra mln euro nga transfertat e emigrantëve
14/06 19:49
Top News/ Apeli lë në burg ish-zyrtaren e BSh. Ekonomistja që mashtroi shoqen me 250 mijë euro
13/06 17:47
Top Channel/ Pagesat, Shqipëria në sistemin SEPA, Banka Qendrore plotëson dokumentat
13/06 15:09
Top Channel/ Rama: Turizmi në 2030, spektakolar, brenda dekadës përfundon ndërtimi i infrastrukturës
12/06 15:14
Top Channel/ Kërkohet punësim në shtet! Rritja e pagave në sektorin publik ka rritur aplikimet
11/06 19:49
Top Channel/ Turistët sollën 788 milionë euro. Vetëm në tre muajt e parë të 2024, rritja me 28%
10/06 19:57
Top News/ 267 milionë euro nga turizmi/ 2024, edhe shqiptarët ‘hapën thesin’ jashtë
10/06 17:19
Top Channel/ Inflacioni rritet/ 0.1 pikë më shumë se një muaj më parë. U rrit çmimi i ushqimeve
10/06 15:20
Top Channel/ Më pak leje ndërtimi/ Viti 2024 tregon një rënie të kërkesës për ndërtime të reja
01/06 19:43
Top Channel/ Tatimet “falin” profesionistët, 9 mijë tatimpaguesve do u njihen 30% shpenzime afrofe
01/06 12:13
Top Channel/Kreditë, rekord në 4 muaj! Fluks kërkesash në banka, kryesojnë huatë për biznes e shtëpi
30/05 19:50
Top Channel/ Mashtrimi me mikrokreditë/ Guvernatori Sejko: Do vendosim një likuidator
28/05 19:36
Top News/ Forcimi i Lekut kundrejt Euros/ Sejko- Ndikuan rritja e eksporteve e investimet e huaja
28/05 16:14
Top Channel/Panairi i administratës publike, aktiviteti për mundësinë e punësimit
27/05 15:10
Top Channel/ Mashtrimi financiar, ekspertët: Skandali i mikrokredive prej tregut të parregulluar
26/05 19:58
Top Channel/ Eksportet shqiptare në rritje me 1.8 % krahasuar me një vit më parë, 350 milionë euro
25/05 15:11