Top Channel/ “Shfryhet” tregtia e jashtme. Në shkurt u eksportuan më pak produkte
17/03/2023 21:57

Eksportet kanë ngadalësuar ndjeshëm ritmet e rritjes në vlerë në muajin shkurt. Sipas INSTAT, në shkurt, eksportet e mallrave arritën vlerën 38 mld lekë, duke u rritur me 2,8%, në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë por, u ulën me -8,9%, në krahasim me Janar 2023. Gjatë shkurtit edhe deficit tregtar u rrit me 93.2% në krahasim me një muaj më parë. Ritmet e ritmet së eksporteve në vlerë janë ngadalësuar ndjeshëm në krahasim me janarin, kur shitjet jashtë vendit u zgjeruan me 20.2% me bazë vjetore. Ndërsa gjatë vitit të kaluar rritja e tregtisë së jashtme ishte në vlera të larta, këtë vit grupet më të mëdha po shfaqin ecuri të dobët, ndërsa produktet bujqësore dhe industria automotive ende vazhdojnë të jenë në terren pozitiv. Sipas INSTAT, gjatë muajit shkurt 2023, në rritjen e eksporteve prej 2,8%, pozitivisht ndikuan grupet: “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” me +2,6 pikë përqindje, Ushqime, pije, duhan” me +2,0 pikë përqindje, dhe “Tekstile dhe këpucë” me +1,2 pikë përqindje. Ndërsa grupet: që kanë pasur ulje janë: “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” me -1,9 pikë përqindje, “Produkte kimike dhe plastike” me -1,0 pikë përqindje. Vendet me të cilët Shqipëria pati rritjen më të madhe të eksporteve gjatë shkurtit ishin Greqia, Spanja dhe Austria, ndërsa rritjen më të madhe në importe me Italinë, Kinën dhe Gjermaninë.

Top News – Rriten edhe kostot e prodhimi / INSTAT – Çmimet e importit u rritën lehtë
07/06 13:25
Top News – Shfuqizohet bordi i naftës, Ibrahimaj-Tregjet e karburanteve janë stabilizuar
07/06 13:09
Top Channel/ Fermerët “u shtuan” në 2022/ Skema e rimbursimit të naftës i nxiti të regjistrohen
06/06 19:44
Top News – Euro vijon rënien e lirë / Bie afër 107 lekë, humb 10 për qind të vlerës në një vit
06/06 17:43
Top Channel/ Rriten eksportet/ Thatësira në Spanjë dhe Holandë drejton kërkesën nga Shqipëria
03/06 19:42
Top Channel/ Rritja e energjisë, Konfindustria kundërshton çdo nismë për shtrenjtim
03/06 15:15
Top Channel/ Euro zbret në 108.37 lekë! Zhvlerësimi ul çmimet, inflacionin e bën më të lira kreditë
02/06 19:40
Top Channel/ Pagat e rritura të administratës/Shtesat që nga 1 prilli do të merren brenda pak ditësh
01/06 19:45
Top Channel/ Zvogëlohen kursimet në banka/ Ulet ritmi i dhënies së kredive. Kriza po pengon pagesat
31/05 19:35
Top Channel/Euro zbret nën 110 lekë/Banka qendrore: Ndërhyrje për ristrukturimin e kredive në valutë
31/05 19:32
Top Channel/ KLSH gjen 811 mln euro shkelje! Ulet me 10 herë dëmi ekonomik që duhet kthyer në buxhet
30/05 19:33
Top Channel/ Çmimet e larta/ Autoriteti i Konkurencës raporton në Kuvend
29/05 19:46
Top Channel/Lufta shtoi parcelat me grurë! Këtë vit pritet më shumë prodhim, por mungon magazinimi
27/05 19:42
Top News- Zgjerim rajonal i ofertës turistike/ Dhoma e Tregtisë bashkon operatorët shqiptarë e grekë
27/05 16:26
Top News – Ambicia për bursën shqiptare / Institucionet janë optimiste: Rrit stabilitetin ekonomik
27/05 16:23
Top Channel/ Rritja e deri në fund të 2024,reforma e pagave do bëhet me tre rritje në një vit
26/05 19:43
Top News – Rritet nafta e benzina/ Bordi cakton çmimet e reja, çmimi i gazit nuk ndryshon
26/05 17:31
Top News – Për të tretin muaj me radhë / Bien arkëtimet nga TVSh, sinjalizim i rënies së konsumit
25/05 17:58
Top Channel/ Rritja e pagave: Për mësuesit 7%, për deputetët 98%
25/05 12:34
Top News – Përjashtim nga taksat për 1 vit / Ndryshon ligji për nomadët digjitalë
23/05 19:17