Vilson Kilica sonte në Exclusive/ Një dokumentar për veprën e mjeshtrit të pikturës
14/02/2021 13:13

“E mendoj pikturën… por më mungon. Dhe e mendoj ..pak”, thotë Vilson Kilicia. “Për herë të parë, mund të themi që në Shqipëri bëhet prezent piktura monumentale, si një moment vjen pikërisht nga të rejat që solli grupi i studentëve ose i artistëve të studiuar në vendet e demokracisë kundrejt asaj që gjetën në Shqipëri…”, shton piktori Edi Hila. Artisti dhe piktori Ksenofon Dilo thekson më tej: “Vilsoni kishte një të njohur ruse, unë shkova në shtëpinë e saj kur shkova në Leningrad dhe kishte në shtëpinë e saj punë të Vilsonit të varura, pra dhe në Leningrad ka punë të tij. Ata u martuan po ajo iku pastaj dhe nuk u kthye më…” Në një regjistrim të vitit 2013, Ismail Kadare dëgjohet të thotë: “Na ka njohur zhgënjimi, mërzia.. Ende nuk është pasqyruar në artet tona koha e konfliktit të Shqipërisë me kampin socialist, ana lirike e saj.. e trishtë.. Ajo e mërzisë. Vetvetiu na afronte ajo e keqe e përbashkët. Dhe në këto kushte kam njohur dhe Vilsonin…” Ndërsa në perëndim ka hyrë epoka e Realizmit të Ri, me një brez të ri artistësh që i hapën dyert artit modern, në lindje, periudha e Realizmit Socialist kishte kufizime të mëdha. Çfarë do të bënte kjo pjesë tjetër e botës e ndarë tashmë përgjysëm, ku piktura e arte të tjera pamore do i shërbenin ideologjisë? Arti është një kënaqësi e madhe për njeriun. Ndaj dhe pse e ndiente atë kufizim, atë stres ideologjik, Kilica, në studio ..krijonte diçka që i rrëshqiste kohës. Nevoja për art është për njeriun, gati, si nevoja për t’u ushqyer. Sepse pa art, njeriu vdes nga mërzia….

Galeria “Artkand”, gjashtë episode, mbi 36 vepra të prezantuara dhe gjashtë shitje deri tani
11/04 13:09
Në përkujtim të Edith Durham/ Botimi i Muzeut Kombëtar në 75 vjetorin e ndarjes së saj nga jeta
09/04 20:04
112 veprat e Sali Shijakut/ Për herë të parë ekspozohen edhe 12 nudot në vizatim të piktorit
08/04 19:54
Kur Italia pushtonte Shqipërinë/ 7 prill 1939, rezistenca e vetme në Durrës dhe Shkodër
07/04 19:58
“ABC-ja”, rikthehet tek Mësonjtorja/ Në muze rikthehen edhe bankat historike. Reagimi pas protestave
07/04 15:35
“Spiderman” i Ardian Isufit/ Ekspozita, heroi i mirë është zëvendësuar nga një ujk kërcënues
06/04 15:47
Instalacioni i Oltsen Gripshit/ Titullohet “Koha” dhe është vendosur në qytetin e Durrësit
05/04 15:33
Ekspozita e fëmijëve autikë/ “Edhe unë jam një vepër arti” hapet në qytetin e Shkodrës
03/04 19:57
Ekspozita e Helidon Halitit/ Piktura, portrete dhe autoportrete të realizuara gjatë pandemisë
02/04 20:00
“Kryqëzimi i tokës” i Gurakuqit/ Regjisori i njohur vjen me botimin e ri në prozë e poezi
02/04 12:43
Përkujtohet Pjetër Gaci/ Kompozitori i njohur shkodran sot do të festonte 90 vjetorin e lindjes
31/03 19:58
Posterat e propagandës/ Studimi i Rubens Shimës për 150 posterat në kohë të ndryshme
30/03 19:57
Muze për Sterjo Spassen/ Projekt shqiptaro-maqedonas në shkollën në Pustec ku mësoi shkrimtari
30/03 12:34
Bujtinat, zgjedhje e fundjavës/ Vizitorët në fshatrat e Tepelenës dhe Përmetit
28/03 18:58
“Artkand”/ Në episodin e fundit u prezantuan 4 vepra të reja që do qëndrojnë në ankand për 1 javë
28/03 17:54
Pikëllimi dhe drita e poetëve/ Sonte në Exclusive, dy lirikët, Frederik Rreshpja dhe Fatos Arapi
28/03 09:53
Luran Ahmeti humb jetën nga Covid/ Aktori shqiptar nga Shkupi,46 vjeç, nuk i mbijetoi dot infektimit
26/03 15:34
Festivali i 11, sprova e fundit e lirisë/ Exclusive, sjell sonte rrëfimin e protagonistëve
21/03 12:14
Edicioni i 9 i ICT Awards/ Eventi mbështetet nga fondacioni “Dritan Hoxha”
20/03 12:47
Çmimet e festivalit “Moisiu on line”/ Më e mira shfaqja “Galaksia” e teatrit tonë kombëtar
18/03 19:59