Pikturohen fasadat në Durrës/ Piktori durrsak mesazhe me art në muret e pallateve
20/10/2020 15:42

Kaosi urban, pasojat e tërmetit të shkaktuara dhe nga ndërtimet jocilësore, si dhe nevoja për më shumë gjelbërim janë fiksuar në dy murale urbane, që i kanë dhënë jo vetëm ngjyra dhe gjallëri, por edhe mesazhe kuptimplote. “Librat simbolizojnë kolonat e dijes dhe janë ato që mbajnë fort një shoqëri dhe duke e ditur se në katastrofën e tërmetit shumica e gabimeve erdhi si pasojë e gabimeve njerëzore dhe kjo duhej vënë në dukje. Ndaj një shoqëri që të ndërtohet e rindërtohet mirë ka nevojë për dije. E kemi realizuar në këtë zonë të Durrësit, pranë shkollave dhe një zonë në rindërtim, pranë komunitetit dhe hapësirave publike”, shprehet Lysien Koçi, artist aktivist. Përmes artit të rrugës dhe aktivizmit rinor, Lysien Koçi, piktor dhe mësues në liceun artistik të Durrësit, ka shfrytëzuar fasadat e pallateve në lagjet 4 dhe 16 për të përcjellë realitete dhe mesazhe për qytetarët. “Gjë e bukur. E lezetshme. Ka dalë gjë e bukur dhe ka krijuar ndryshim në ambient. Shumë bukur. Jep shpresë, gjallëri dhe dëshirojmë të kemi të tjera si këto”, shprehen qytetarët. “Kjo murale e dytë erdhi si rezultat i një konkursi idesh me nxënësit e shkollave të mesme. Muralja është një risi në qytetin e Durrësit në këto përmasa 150 m2. Ka ndikim në zonë dhe është një homazh për botën e gjelbër, një ide që buron nga nxënësit, të rinjtë si vendimmarrës, po edhe si krijues të kësaj ideje morën pjesë në këtë murale”, tha Lysien Koçi. Nëpërmjet artit të rrugës, autorët synojnë të ndërgjegjësojnë shoqërinë, po dhe vendimmarrësit mbi nevojat e komunitetit. Edukimi, gjelbërimi dhe nevoja për të qenë bashkë në ditë të vështira është ajo që i karakterizon këto murale që pritet të pasohen nga të tjera.

Personazhet e Roland Tashos/ Ekspozita me 60 personalitetet e veshur me kostume popullore
26/11 19:56
Kur vendosej alfabeti/ Muzeu kombëtar përkujton etërit themelues të gjuhës shqipe
25/11 15:33
Salloni i vjeshtës/ Ekspozitë në Shkodër me punimet 50 artistëve
25/11 12:29
Poezitë e Bardhyl Londos/ Vjen botimi i ri, por edhe përkthimet në përmbledhjen “Prilli i hidhur”
24/11 19:55
“Bukurshkrimi” i Adrian Pacit/ Instalacioni i artistit vendoset në një nga sheshet e Tiranës
23/11 15:43
Takimi online me shkrimtarët/ Lexuesit kanë mundësi përmes aplikacionit “Panairi i Librit”
22/11 20:23
Artistja me grep/ Vajza nga Mamurrasi që krijon duke endur në mënyrën e gjyshes
21/11 16:02
Koleksionisti i orëve/ Lokali në Tiranë me mbi 350 orë
16/11 19:56
Librat shiten online/ Edhe pas panairit, aplikacioni do vijojë të funksionojë
16/11 15:45
Ndahen çmimet e panairit të librit/ Këtë vit organizimi u bë online për shkak të pandemisë
15/11 12:42
Arkiva digjitale, akses në të gjithë dokumentet që disponojnë fondet arkivore në nivel kombëtar
15/11 12:26
Mbretëresha e vargjeve të këngës/ Sonte në “Exclusive” një dokumentar për poeten Zhuliana Jorganxhi
15/11 12:24
Karikatura për dy kohë/ Sarkazma që përcjellin parullat komuniste në ditët e sotme
14/11 19:57
Si të blini libra online? Këtë vit Panairi i Librit nuk mbahet në mënyrën tradicionale
13/11 15:39
“Noe” e gazmend Lekës/ Ekspozita e piktorit të njohur, një histori përmbytjesh
12/11 19:52
Çelet panairi i librit/ Ofertat e më shumë se 40 shtëpive botuese i gjeni online
12/11 19:51
Mjeshtri i polifonisë në Mallakastër/ Guri Rrokaj kërkon më shumë interes për iso polifoninë
12/11 12:41
Lamtumira e Koço Devoles/ Aktori i njohur u përcoll në banesën e fundit
10/11 19:59
Festivali i poezisë në Sarandë/ Fituese shpallet poetja Vojsava Nelo
10/11 16:50
Rapsodët mblidhen në Lezhë/ Festivali i 11-të folklorik tipologjik kombëtar
10/11 14:05