Ekonomia do tkurret me 8.4 përqind/ Banka Botërore: Rimëkëmbja do të jetë e ngadaltë
22/10/2020 15:10

“Rimëkëmbja e vendeve të Ballkanit Perëndimor do të jetë e ngadaltë. Kjo veçanërisht për Shqipërinë, për shkak të dy goditjeve që ka marrë vendi, tërmeti i 26 nëntorit dhe pandemia Covid-19. Janë këto konkluzionet e raportit të Bankës Botërore, sipas të cilit ekonomia shqiptare do të tkurret me 8.4% këtë vit, teksa parashikon një rimëkëmbje graduale vitin ardhshëm me një rritje ekonomike në nivelin e 5%.” Varësia nga turizmi, një nga sektorët më të prekur nga pandemia shihet edhe si faktori kryesor i recesionit të thellë që po kalon vendi. Teksa vlerëson reagimin e shpejtë të autoriteteve për marrjen e masave kundër krizës, raporti vë në dukje se pozita fiskale e vendit pritet të përkeqësohet ndjeshëm këtë vit me rritje të deficitit buxhetor dhe ulje të të ardhurave tatimore, çka sipas sipas tij do ta çonte nivelin e borxhit publik në 81.4% të Prodhimit të Brendshëm Bruto. Por, edhe pse me hapa të ngadaltë raporti vlerëson se ekonomia pritet t’i rikthehet rimëkëmbjes në 2021 me një rritje prej 5%, e cila do të mbështet nga eksportet, konusmi dhe investimet që pritet të gjallërohen vitin e ardhshëm. Një hov zhvillimit ekonomik pritet t’i japë gjithashtu edhe procesi i rindërtimit pas tërmetit, investimet private e publike mbështetur nga reformat e qeverisë për përmirësimin e klimës së biznesit në vend. Mbajtja nën kontrolle pandemisë do të japë efekt edhe në përmirësimin e ecurisë së të ardhurave vlerëson raporti, sipas të cilit pritet të arrijnë në 27.6% të Prodhimit të Përgjithshëm Kombëtar deri në vitin 2022. Sa i takon tregut të punës, Banka Botërore vlerëson se perspektiva e punësimit do të varet shumë nga ecuria e sektorit të shërbimeve që ka marrë një goditje të fortë për shkak të masave kufizuese dhe mbylljes së kufijve si dhe rindërtimit që pritet të gjenerojë vende të reja pune.

Humbja 1,8 miliardë euro/ Mbyllen gjysma e agjencive turistike dhe të udhëtimeve
25/11 19:41
Miliona euro për kurim në Turqi/ Nga Shqipëria janë nisur 270 avionë. Ja tarifat e kurimit nga covid
21/11 19:43
Ekonomia do tkurret me -6.4%/ Parashikimi i institutit vjenez për Shqipërinë
20/11 15:16
Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11 15:23
Bien eksportet/ Rënie 12.2% për 10-mujorin
17/11 12:54
Kuvendi miraton buxhetin e 2021/ U rritën shpenzimet për shëndetësinë
16/11 19:42
Buxheti shkon për votim në Kuvend/ Në seancë edhe ndryshimet për ligjin e financimit të partive
16/11 12:43
Shitjet e banesave janë ulur/ Rënie e madhe edhe në kërkesën e banesave me qira
14/11 15:36
9.7 mln euro për rimbursim të ilaçeve/ Shtohet buxheti, ndihmë për të prekurit me covid
13/11 19:34
Diskutimet për buxhetin/ Deputetët diskutojnë shtesat e fondeve
13/11 12:44
Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11 15:31
Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11 14:24
Top News – Ndihma prej 4 mijë lekë/ Tatimet, informacion për bizneset
12/11 10:28
Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11 10:26
Shtyhet regjistrimi i popullsisë/ Për shkak të pandemisë procesi do të zhvillohet në tetor 2022
11/11 19:54
Paratë për teatrin nga qeveria/ Bashkia e Tiranës kërkon fonde në pritje të BEI
10/11 19:55
Për rrugët duhen edhe 14.5 mld lekë/ Gara për aeroportin e Vlorës do rihapet në fund të vitit
10/11 19:47
Top News – Kreditë me problem/ BSH-u rritën gjatë shtatorit
10/11 14:07
Buxheti 2021 diskutohet në Kuvend/ Të gjithë kërkojnë që të shtohen fondet për investime
10/11 13:02
Ndryshon buxheti për bujqësinë/ Do të ndryshojë edhe TVSH për prodhuesit e qumështit
09/11 19:48