“Bukurshkrimi” i Adrian Pacit/ Instalacioni i artistit vendoset në një nga sheshet e Tiranës
23/11/2020 15:43

Kjo nuk është një bankë shkolle, por një vepër arti e artistit Adrian Paci, e vendosur në një hapësirë publike. Në sheshin midis dy ministrive ( të Bujqësisë dhe Financave), e quajtur “Bukurshkrimi “, na sjell në pah elementë të nostalgjisë dhe kujtesës. Ky është reflektimi i një pjese të fëmijërisë, me dy fletë bronzi, ku në njërën pasqyrohen shenjat e në tjetrën shkrimi. “Në Tiranë jetojnë udhëheqësit tonë të dashur” shkruhet aty. Vepra trajton marrëdhënien e pushtetit politik me gjuhën si mjet manipulimi. Vepra u bë me nismën e shoqatës së artit, Harabel. “Kjo është një punë që lind për atë hapësirë. Unë marr një ftesë nga Harabeli dhe ftesa konsiston në faktin që unë si artist duhet të mendoj diçka për hapësirën publike. Edhe patjetër vetë marrëdhënia që ka me hapësirën qoftë nga pikëpamja fizike e hapësirës publike, por edhe simbolike. Në qendër të Tiranës mes ministrive, që në një farë mënyre janë simbol i pushtetit”, shprehet Paci. “Idenë e kishte që në fillim që të merrte dy fletë fletoreje të fëmijërisë së tij ku fillon e mësohen shenjat e para të bukurshkrimit. Në ato shenja shohim dhe shenjat e propagandës së asaj kohe, si injektohet që në fëmijëri gjuha e propagandës. Nga kjo vepër Adriani arriti me i dhënë formën e një banke të vjetër që gjysma është nga betoni dhe tjetra nga druri”, rrëfehet Dritan Zeneli. Fleta me gjuhën si territor i mundësisë dhe fleta me gjuhën si territor i propagandës mbështeten në një bankë shkolle për fëmijë.

“Marubi” mes më të mirëve/ I vetmi muze i fotografisë në Ballkan
22/01 15:45
“Poeti evropian i lirisë”/ Luljeta Lleshanaku, kandidate për çmimin që jepet nga Polonia
20/01 15:44
Varri antik në Baldushk/ Skulpturat qëndronin në një lokal. Ekspozohen në muzeun kombëtar
19/01 19:57
Rrugëtimi i Ismail Qemalit/ Ekspozita në 177 vjetorin e lindjes
18/01 20:29
Ndahen çmimet “Kult 2020”/ Vlerësime për 11 kategori, përfshijnë gjithë spektrin e artit dhe kulturës
18/01 20:04
Rock and Roll në komunizëm/ Përkujtohet krijimi i grupit “Pranvera 72” në Shkodër
16/01 19:55
“Mur”, një libër për miqtë/ Artisti pamor Vladimir Myrtezaj sjell botimin e parë
15/01 19:44
77 vjetori i Fatos Kongolit/ Mirënjohje nga Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit
12/01 20:04
Panair shopping/ Nëpërmjet aplikacionit mund të blini edhe Lactodefense Plus
12/01 19:59
Bust për aktoren Hajrie Rondo/ Skulptori frymëzohet nga mjeshtëria e aktores së njohur
11/01 19:59
EXCLUSIVE/ Petro Marko, Pasionari i fundit
10/01 11:22
Loja e vjetër/ Besart Kadia , nga trilleri politik në politikë
08/01 12:39
Poeti që shkruan në italisht/ Julian Zhara ka përkthyer edhe disa nga autorët më të mirë shqiptarë
07/01 19:57
Radio italo-shqiptare/ Radio e parë në kohë lufte
07/01 12:31
“Fjalët e qiririt” këndohen në Vjenë/ Rrëfimi i artistit shqiptar, Saimir Pirgu sonte në “Exclusive”
03/01 12:48
Vargje poezie dhuratë/ Shkrimtarja që shet poezi të personalizuara
31/12 19:49
Humbje dhe Festim! Në shtëpinë e Rita Petros
31/12 13:00
Këngë Krishtlindjesh/ Koncerti i formacionit të tunxhit në skenë të hapur
28/12 20:05
“Lexohet shumë pak”/ Përparim Kabo shpjegon arsyet dhe fenomenin
25/12 19:56
Krijimtari në kohë pandemie/ Shumë vepra u shkruan, ndërkohë leximi mori rëndësi gjatë izolimit
24/12 19:57