Arkiva digjitale, akses në të gjithë dokumentet që disponojnë fondet arkivore në nivel kombëtar
15/11/2020 12:26

Në Gjirokastër është çelur dhe do të funksionojë prej datës 1 Dhjetor në mjediset e bibliotekës së qytetit këndi arkivor si pjesë e Drejtorisë së Arkivave. Të interesuarit për arkivat, qytetarë por sidomos studiues tha z. Ardit Bido kreu i Arkivave do të kenë mundësinë për akses të shpejtë digjital dhe mund të njihen me të gjithë dokumentat që disponojnë fondet arkivore në nivel kombëtar. Në mars të vitit 2018 Gjirokastrës ju largua arkivi fizik i dokumentacionit përfshi këtu edhe fondin historik të tij. Vendimi që në atë kohë u morr për disa arkiva rajonalë e që preku edhe arkivin më të vjetër në Shqipëri atë të Gjirokastrës u prit me pakënaqësi dhe kritika të shumta publike pasi ishte një largim që do të zbehte peshën e Gjirokastrës duke e kthyer atë nga një qendër historike qytetare në periferi. Mundësinë e aksesit ndaj çdo dokumentacioni të skanuar studiuesit e kanë mirëpritur. Sigurisht që aksesi ndaj dokumentacionit arkivor duke përdorur këtë mundësi të re teknologjike në Gjirokastër do ti shërbejë nevojave për informacion por në planin administrativ shumë drejtori Rajonale tashmë janë larguar nga Gjirokastra drejt Fierit, Vlorës dhe Lushnjës duke e zbehur mjaftueshëm rolin që Gjirokastra historikisht ka mbajtur si qendra kryesore qytetare në Jug.

Rock and Roll në komunizëm/ Përkujtohet krijimi i grupit “Pranvera 72” në Shkodër
16/01 19:55
“Mur”, një libër për miqtë/ Artisti pamor Vladimir Myrtezaj sjell botimin e parë
15/01 19:44
77 vjetori i Fatos Kongolit/ Mirënjohje nga Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit
12/01 20:04
Panair shopping/ Nëpërmjet aplikacionit mund të blini edhe Lactodefense Plus
12/01 19:59
Bust për aktoren Hajrie Rondo/ Skulptori frymëzohet nga mjeshtëria e aktores së njohur
11/01 19:59
EXCLUSIVE/ Petro Marko, Pasionari i fundit
10/01 11:22
Loja e vjetër/ Besart Kadia , nga trilleri politik në politikë
08/01 12:39
Poeti që shkruan në italisht/ Julian Zhara ka përkthyer edhe disa nga autorët më të mirë shqiptarë
07/01 19:57
Radio italo-shqiptare/ Radio e parë në kohë lufte
07/01 12:31
“Fjalët e qiririt” këndohen në Vjenë/ Rrëfimi i artistit shqiptar, Saimir Pirgu sonte në “Exclusive”
03/01 12:48
Vargje poezie dhuratë/ Shkrimtarja që shet poezi të personalizuara
31/12 19:49
Humbje dhe Festim! Në shtëpinë e Rita Petros
31/12 13:00
Këngë Krishtlindjesh/ Koncerti i formacionit të tunxhit në skenë të hapur
28/12 20:05
“Lexohet shumë pak”/ Përparim Kabo shpjegon arsyet dhe fenomenin
25/12 19:56
Krijimtari në kohë pandemie/ Shumë vepra u shkruan, ndërkohë leximi mori rëndësi gjatë izolimit
24/12 19:57
Krijimtari nga dritarja/ Në studion plot ngjyra të piktorit Helidon Haliti
23/12 20:02
“Homazh grave shkrimtare”/ Mira Meksi flet për çmimin Romani më i mirë
21/12 19:54
Familja Buza, tre breza piktorësh/ Exclusive sjell sonte rrugëtimin përmes ngjyrave
20/12 11:48
“Hinterlandi i Kuq”/ Pas 10 vitesh Mustafa Nano sjell vëllimin e dytë
18/12 19:51
Sondazhi për personazhin e vitit/ Votimi në faqen zyrtare të Top Channel në Internet
17/12 19:56