Zbulimi i fundit/ Meteoriti, materiali më i vjetër që ekziston
14/01/2020 12:12

Shkencëtarët që po analizonin një meteorit, kanë zbuluar materialin më të vjetër të njohur që ekziston në tokë. Ata gjetën thërrime rërë brenda një shkëmbi hapësinor që ra në tokë në vitet 1960 dhe që janë 7.5 miliardë vjeçare. Më e vjetra nga thërrimet e rërës ishte formuar në yje që kanë lindur shumë kohë përpara sistemit tonë diellor. Kur yjet vdesin, pjesëzat e formuara brenda tyre fluturojnë në hapësirë. Këto pjesëza para diellore më pas bëhen pjesë e yjeve, planeteve, hënave dhe meteoritëve të tjerë. Një ekip shkencëtarësh nga SHBA dhe Zvicra kanë analizuar pjesëzat që u gjetën në një copë të meteoritit Murchison, që ra në Australi në 1969. Për të përcaktuar moshën e grimcave, kërkuesit fillimisht përcaktuan sa gjatë kishin qëndruar ato të ekspozuara ndaj rrezeve kozmike në hapësirë. Këto rreze janë pjesëza me shumë energji që udhëtojnë përmes galaksisë dhe penetrojnë lëndë solide. Disa prej tyre ndërveprojnë me lëndën me të cilën takohen dhe krijojnë elementë të rinj. Sa më shumë qëndrojnë të ekspozuar, aq më shumë nga këto elemente krijohen. Përllogaritja se sa elementë të rinj janë të pranishëm, i tregon shkencëtarëve sa gjatë grimca ka qenë e ekspozuar ndaj rrezeve kozmike. Kjo në këmbim informon sa e vjetër është ajo. Dhe disa nga grimcat para-diellore rezultuan të ishin më të vjetrat të zbuluara ndonjëherë. Bazuar në përllogaritjet e shkencëtarëve, pjesa më e madhe e grimcave ishin 4.6 deri në 4.9 miliardë vjeçare. Dielli ynë, për krahasim është 4.6 miliardë vjeç dhe toka 4.5 miliardë. Sidoqoftë, grimca më e vjetër e gjendur ishte rreth 7.5 miliardë vjecare.

Top News – Shpërthimi në Bejrut/ Në hetime edhe përfaqësues të FBI
13/08 22:44
Top News – Marrëveshje historike/ Mes Izraelit dhe Emirateve Arabe
13/08 21:49
Stërvitja greko-franceze/ Mesazh Turqisë që te ndaloje kërkimet për hidrokarbure
13/08 20:07
Top News – Galicia ndalon duhanin/ Rrit rrezikun e koronavirusit
13/08 15:32
Top News – Qyteti me dy pale rregulla/ I ndarë mes Belgjikës e Holandës
13/08 15:28
Top News – Strategjia e Johnson/ Të luftojë Covidin me ulje peshe
13/08 15:23
Top News – Erdogan: Athina të pranojë dialog. Presidenti turk do bisedojë me kancelaren Merkel
13/08 15:14
Top News – Krahë pule me Covid/ U zbuluan në Kinë, ishin importuar nga Brazili
13/08 15:08
Top News – Probleme me dushin/ Trump kërkon ndryshimin e ligjit
13/08 12:47
Top News – Dekada e fundit, më e nxehta e regjistruar në tokë
13/08 12:46
Top News – Muzikali “Diana”/ Në Netflix para Brodadway-t
13/08 12:45
Top News – Vaksina për Covid 19/ Gjermania, gati muajt e ardhshëm
13/08 12:36
Top News – Dezinformimi për Covid-in/ Të paktën 800 viktima në gjithë botën
13/08 12:27
Top News – “Kujdes me totalitarizmin”/ Paralajmërimi i sekretarit Pompeo në Republikën Çeke
13/08 12:22
Top News – Biden dhe Harris: Trump rrënoi Amerikën
13/08 12:14
Top News – Rikthehet izolimi/ Zelandë e Re, 14 raste të reja Covidi
13/08 12:06
Top News – Shefi i OKB-së: Pandemia rrezikon paqen në botë!
13/08 11:55
Top News – Pompeo për Kinën/ Armik me i keq se Bashkimi Sovjetik
12/08 21:07
Top News – Spektakël i Guggemos/ Akrobaci në muzeun e teknikës – Pa koment
12/08 16:18
Top News – Keqinformimet mbi Covid-in/ Përhapen në 25 gjuhë të ndryshme
12/08 14:34