Ulen eksportet/ Trendi rënës në shkurt reflekton presionin e pandemisë
18/03/2021 12:26

Pas rritjes së lehtë që shënuan në janar, eksportet shqiptare iu rikthyen sërish trendit rënës muajin e kaluar, duke reflektuar presionin e pandemisë. Të dhënat e INSTAT tregojnë se në shkurt produktet “Made in Albania” që u eksportuan jashtë arritën në rreth 24.7 miliardë lekë apo 201 milionë euro, duke u ulur me 0.9% kundrejt të njëjtës periudhë të një viti më parë. Ndërsa, si raport 2 mujor arritën në 49 miliardë lekë, rreth 1 miliardë lekë më shumë se në janar-shkurt 2020. Goditjen më të madhe në tkurrjen e eksporteve e kanë dhënë fasonët me një rënie prej 7.6% , që duket se po penalizohen ndjeshëm nga mungesa e kontratave të reja dhe vendosja e masave bllokuese nga vendet partnere. Statistikat tregojnë se në shkurt, eksportet e këtij grupi arritën në 67.6 milionë euro, rreth 15.5 milionë euro më pas se shkurti i vitit të kaluar. Ndërsa eksportet e materialeve të ndërtimit dhe metaleve kanë vijuar rritjen edhe gjatë shkurtit me 4.9%, duke reflektuar edhe situatën positive të sektorit që duket se i ka rezistuar edhe pandemisë, teksa rritje kanë parë edhe eksportet e produkteve ushqimore. Shqipëria ka fuqizuar më tej marrëdhëniet tregtare me Kinën veçanërisht, Kosovën e Greqinë fqinje muajin e kaluar, teksa janë ulur ndjeshëm ato në drejtim të Italisë e Spanjës, si rrjedhojë e mosnënshkrimit të kontratave të reja me fasonët. Ndërsa mallrat e importura nga jashtë u rritën me rreth 0.9%, duke arritur në total në 52.2 miliardë lekë apo 424.8 milionë euro, çka ka sjellë edhe rritjen e deficitit tregtar në nivelin e 27 miliardë lekëve në fund të shkurtit, rreth 2.7% më shumë se shkurti i vitit të kaluar.

Top News – Rritet niveli i inflacionit/ Arsyet që sollën gjallërim ekonomik
10/05 19:52
Top Channel/ Ndërtimi, shitje rekord/ “Situatë shumë optimistë. Jemi më mirë edhe se viti 2019”
05/05 19:52
Top Channel/ Shqiptarët shtojnë kursimet/ Depozitat në banka shkojnë në 9.12 miliardë dollarë
30/04 15:27
Top Channel/ Deklaroni të ardhurat/ Nesër është afati i fundit për 100 mijë persona
29/04 19:48
Top Channel/ Të ardhurat, tremujori i parë, 35.6 milionë euro më shumë se e njëjta periudhë e 2020
15/04 20:01
Top Channel/ A mund të anulohet fiskalizimi? Premtimi i PD: Ekspertët e shikojnë si problematik
14/04 20:01
A mund të anulohen koncesionet? Ekspertët analizojnë premtimin e opozitës: Nuk mund të realizohet
13/04 20:01
Shpresë tek vaksinimi/ Tregu ka nevojë të qetësohet, vaksina i jep optimizëm konsumatorëve
09/04 19:47
Top News – FMN, dritë jeshile për Shqipërinë/ Pas goditjes nga pandemia, rritje ekonomike
07/04 12:11
Optimizmi i biznesit u rrit/ Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për tremujorin e parë të vitit 2021
06/04 15:16
Ekspertët shpjegojnë se pse Shqipëria pati një rënie më të vogël ekonomike
03/04 19:44
Top News – Parashikimi i Bankës Botërore/ Situata buxhetore e Shqipërisë do përkeqësohet
31/03 21:21
Ekonomia u tkurr 3.3%/ INSTAT tregon recesion më të ulët se parashikuan institucionet ndërkombëtare
31/03 19:50
‘Suezi” ndikon dhe në Shqipëri/ Do ketë vonesa të mbërritjes së mallrave nga Kina
26/03 15:23
Ulen eksportet/ Trendi rënës në shkurt reflekton presionin e pandemisë
18/03 12:26
Analiza programit të PS për taksat/Ekspertët: Tatimi progresiv jo vetëm mbi pagat, por çdo të ardhur
17/03 19:40
Projektet e rindërtimit/ Rama inspekton punimet në Thumanë, Laç dhe në Krujë
15/03 15:30
Pandemia la 43.400 persona të papunë/ Në Shqipëri, 165 mijë persona janë regjistruar si të papunë
13/03 19:43
Rritet papunësia, shkon në 11.8%/ Rreth 43.400 të papunë nga pandemia
13/03 12:51
Top News – Fondi Monetar për Shqipërinë/ Dy kushtet që ndikojnë në rritjen ekonomike
10/03 20:14