Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11/2020 10:26

Ngadalësimi i kreditimit ka rritur aktivet jorezidente të sektorit bankar në tremujorin e tretë të vitit. Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, në fund të shtatorit totali i aktiveve jorezidente arriti në 346 miliardë lekë, në rritje me 10 miliardë lekë krahasuar me muajin qershor. Sektori bankar shqiptar shënoi një rritje të depozitave me rreth 23 miliardë lekë gjatë tremujorit të tretë – shkruan monitor. Nga këto pjesa më e madhe rreth 17 miliardë lekë ishin në valutë të huaj. Nga ana tjetër, rritja e kreditimit të ekonomisë vendase gjatë tremujorit, megjithë gjallërimin pas daljes, ishte më e ngadaltë me periudhën e parakrizës. Portofoli neto i kredisë bankare u zgjerua me rreth tre miliardë lekë. Në veçanti bankat më të mëdha që zotërojnë edhe pjesën më të madhe në tregun e depozitave në valutë, mbajtën një qasje të kujdesshme në huadhënie gjatë kësaj periudhe. Në këto kushte, duket se prurjet e reja të depozitave në valutë të huaj kanë shkuar kryesisht në vendosje jashtë vendit. Pavarësisht rritjes së tremujorit të tretë, pesha e aktiveve jorezidente të sektorit bankar ngelet në nivele relataivisht të ulëta krahasuar me periudhat e mëparshme, në rreth 22 pwr qind të totalit. Në dy tremujorët e fundit, pesha e aktiveve jorezidente paraqitet në nivelet më të ulëta që prej vitit 2013. Niveli i tyre më i lartë ishte regjistruar në fillim të vitit 2017, kur përbënin rreth 28% të aktiveve të sektorit bankar shqiptar. Duke qenë se këto aktive janë kryesisht në euro, nënçmimi monedhës europiane ndaj lekut ka bërë që statistikisht vlera e tyre e raportuar në lekë, por edhe pesha e tyre specifike, të bjerë. Aktualisht, 52% e depozitave të publikut në sektorin bankar janë në valutë të huaj, por tregu i brendshëm nuk ofron alternativa të tjera të investimit të fondeve në valutë të huaj, përveç kredidhënies. Shtimi i likuiditetit të lirë në valutë vitet e fundit është theksuar nga një orientim më i madh i huadhënies drejt lekut.

Top News – ‘Garancia sovrane’, shtyhet afati/ Edhe 6 muaj për bizneset që të marrin kredi
23/01 00:39
Zgjatet “garancia sovrane”/ Edhe 6 muaj më shumë që biznesi të marrë kredi në banka
22/01 15:19
Pasiguri për kreditë/ Bankat tregtare shtrëngojnë kushtet
21/01 12:34
Pandemia nuk preku bujqësinë/ Në 2020 vijoi me rritje eksporti i prodhimeve shqiptare
21/01 12:30
Pandemia/ 4800 biznese janë çregjistruar. Ministria: u regjistruan 203 biznese më shumë se në 2019
20/01 12:48
Paga e re për mjekët dhe mësuesit/ Në muajin shkurt do të marrin rritjen edhe infermierët
19/01 15:11
Rama: Biznesi, gjithçka online/ Të ardhurat parashikohet të rriten me 31% deri në fund të mandatit
19/01 15:10
Ekonomia në fokus/ Rama dhe Denaj, konferencë për administrimin fiskal
19/01 12:45
Covid “fshiu” 219 mln euro eksporte/ Më i goditur është fasoneria. Eksportoi 130 milionë euro më pak
18/01 19:54
“Rimbursoni humbjen nga renta”/ Bashkisë Bluqizë i pakësohet buxheti nga heqja e taksës së kromit
18/01 15:17
Si u hoq taksa e kromit/ U kërkua favor për një vit. Deputetët votuan për tre vite pa taksë
14/01 15:43
Top News – Kush ka marrë kredi në bankë/ Vonesat në pagesa, banka shtyn afatin
13/01 18:55
Inflacioni ra në 1.1 përqind/ Ekonomia në stanjacion, ka rënie të ndjeshme të konsumit
12/01 15:25
Top News – Pandemia goditi biznesin e vogël/ 6600 subjekte kaluan në status pasiv
11/01 13:07
Taksa 23%, me probleme/ Ekspertët tregojnë dobësitë. Ministrja e financave: Do e rishohim
07/01 19:37
Ministrja e financave: Presidenti gaboi/ “Nuk morëm kredi të re, u bë vetëm një ndryshim objekti”
06/01 15:24
Debati për huan e rrugës Vlorë-Orikum, Denaj i përgjigjet Metës: Interpreton në mënyrë të gabuar!
06/01 12:05
Taksa 23% duhet të ndryshojë/ Nuk e ka asnjë vend i Ballkanit
03/01 21:07
Nis paga minimale 30 mijë lekë/ Përfitojnë mbi 251 mijë individë
03/01 19:55
Zerimi i taksave/ Bizneset e vogla nuk do të paguajnë as tatim fitim dhe as TVSH
02/01 15:07