Top News – Anketa e INSTAT/ Shkelet Kodi i Punës për pushimet
01/12/2020 11:43

Një anketë e realizuar nga INSTAT me punonjës të sektorëve të ndryshëm, është fokusuar tek respektimi Kodit të Punës për pushimet vjetore. sipas kësaj ankete, të publikuar nga revista monitor punonjësit e transportit dhe ata të hotelerisë kanë më pak ditë pushimi gjatë vitit se punonjësit e tjerë me pagesë. Ndërsa ata që rezultojnë me më shuëm ditë pushimi janë punonjësit e arsimit dhe shëndetësisë pa llogaritur të shtunat dhe të dielat. Një arsimtar ka 39 ditë pushimi në vit, një punonjës në sektorin e shëndetësisë 26 ditë, në të kundërt një punonjës që punon në sektorin e transportit ka vetëm19 ditë pushim në vit dhe po kaq, një punonjës në hotel. Sektori i tregtisë me pakicë dhe aktivitetet shkencore profesionale kanë më pak ditë pushimi. Kryesisht këto aktivitete dominohen nga të vetëpunësuarit të cilët janë të prirur të mos bëjnë pushime. Sipas madhësisë së ndërmarrjeve, pushimet më të gjata, rreth 30 ditë në vit, vihen re tek ndërmarrjet me mbi 500 të punësuar. Anketa e INSTAT ka gjetur se në shumicën e aktiviteteve ekonomike nuk respektohet Kodi i Punës për ditët e pushimit. Kohëzgjatja e pushimeve vjetore është jo më pak se 4 javë kalendarike gjatë vitit të punës në vazhdim. Kodi i Punës përcakton se punëdhënësi, duke mbajtur parasysh dëshirën e punëmarrësit, përcakton datën e fillimit të pushimeve vjetore të paguara. Kodi përcakton se, pushimet vjetore nuk zëvendësohen me pagesë, me përjashtim të rasteve kur marrëdhënia e punës ka përfunduar dhe punëmarrësi nuk i ka kryer pushimet që i takojnë. Në këtë rast, ai ka të drejtë për një shpërblim të barabartë me pagën e këtyre pushimeve Përveç katër javëve në vit që konsiderohen pushim, janë edhe 14 ditë të tjera, festa zyrtare. Nëse Kodi i Punës do të respektohej me përpikëri, atëherë çdo punonjës me pagë duhet të ketë së paku 44 ditë pushimi mesatarisht në vit.

Theth, shpëtohet roja i bujtinës/ Dëbora në mbi 4 metra, operacioni i vështirë i FNSH Shkodër
27/01 00:20
Si nëpër filma! I bllokuar nën 4 metra dëborë prej ditësh, shpëtohet roja e bujtinës në Qafë Thore të Thethit
26/01 22:28
Top News – Policia rrethon spitalin infektiv/ Shtrohet me urgjencë i dënuari Dritan Dajti
26/01 21:07
Pamje të rënda nga aksidenti në Vlorë-Fier/ Humb jetën e reja, vajza tjetër në gjendje të rëndë (Emrat)
26/01 20:53
Top News – Atentati që mbeti në tentativë/ Policia, tetë të shoqëruar si të dyshuar
26/01 20:07
Vrasja e Zall-Bastarit/ I kërkohet ndihmë Kosovës për ndërtimin e profilit gjenetik të viktimës
26/01 19:56
Oboti kthehet në liqen/ Zgjerohet harta e ujit në fshatin e përmbytjeve. Banorët Dajç, në vështirësi
26/01 19:51
Kushtetuesja jep vendimin e parë/ Përparësi ka 6 çështje. Ende pa datë padia për zgjedhjet lokale
26/01 19:47
Top News – Zgjedhjet e 25 prillit dhe Policia/ OSBE dhe KQZ, shkresa me ‘kërkesë llogarie’
26/01 18:27
Top News – Policia blindon rrugët e Tiranës/ Arrestime në timon dhe pezullim patentash
26/01 17:45
Top News – ‘Vendim i padrejtë, më falni…’!/ Gjykatësi, vendimi për vrasësen shqiptare
26/01 17:38
Veliaj dhe Rama inspektojnë punimet në 8 konvitet e reja në Kamzë: Kushte moderne për studentët
26/01 17:27
Top News – Hesapet e vrasësve me pagesë/ Sa kushton një atentat me armë, ose tritol
26/01 17:17
Top News-Të rinjtë nga arsimi professional/ Denaj-numri më i lartë i të punësuarve në tregun e punës
26/01 16:59
Top News – Vlorë, plagoset Marion Mitro/ Atentat ish-anëtarit të bandës së Julian Sinanajt
26/01 16:46
Top News – I mbijeton Covid në moshën 101 vjeç/ Shqiptarja e moshuar u infektua në Itali
26/01 16:46
Top News – Roli i policisë në zgjedhje/ Veliu-askush nuk mund të dalë mbi ligjin
26/01 16:45
Top News – Babai mes lotësh-Ma përgjysmuat dhimbjen/ një pemë ulliri shekullor për Klodian Rashën
26/01 16:44
Nga arrestimet, pezullimi i patentave e deri tek… Rrugorët e kryeqytetit bëjnë bilancin e një jave
26/01 16:32
Oboti është kthyer në liqen/ Zgjerohet harta e ujit në fshatin e përmbytjeve
26/01 16:04