Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11/2020 14:24

Kreu i Kontrollit të Lartë të Shtetit, Arben Shehu, në raportimin përpara Komisionit Parlamentar të Ekonomisë, ka pasur një sërë kritikash ndaj qeverisë dhe pushtetit vendor për të disiplinuar administrimin e buxhetit të shtetit për vitin 2019. Kreu i KLSH, në raportin e tij ka paraqitur disa nga gjetjet kryesore dhe rekomandimet e institucionit që ai drejton prej vetëm pak muajsh. Sipas tij Kontrolli i Lartë i Shtetit ka konstatuar devijime materiale dhe cilësore të buxhetit të vitit 2019 në disa çështje apo zëra buxhetorë, të cilat administrohen nga organe apo pjesë të ndryshme të administratës. “Këtë vit ka pasur të ardhura më të mëdha krahasuar se një vit më parë, por në lidhje me debitin nuk ka një raportim të saktë dhe real të situatës buxhetore. Ulja në shërbimin e borxhit i atribuohet kryesisht uljes së komisioneve të huamarrjes së jashtme në krahasim me vitin e kaluar me rreth 2.4 miliard lekë. Kjo për arsye se gjatë vitit 2018, u realizua emetimi dhe blerja mbrapsht e transaksioneve të lidhura me Eurobondin që u shoqëruan me kostot atipike përkatëse të ndërmjetësimit dhe të primit të paguar. Megjithatë, shpenzimet e interesit në raport me një vit më parë për borxhin e jashtëm kanë ardhur në rritje me rreth 1.3 miliard lekë, e kushtëzuar nga kostot më të larta të huamarrjes drejt institucioneve ndërkombëtare dhe huamarrje të tjera të jashtme". Kryetari i institucionit që menaxhon zbatimin dhe disiplinimin e buxhetit raportoi se ka vijuar një performancë jo e rregullt në marrëdhënien e organeve shtetërore me thesarin e shtetit, ku mjaft kontrata apo pagesa raportohen me vonesë. Shehu tha se ka një Monitorim i pamjaftueshëm nga Ministria Financave, pasi tek shpenzimet buxhetore nuk raportohen vendimet gjyqësore si shpenzime buxhetore. Kjo krijon kushte për akumulimin e kamatëvonesave. KLSH, konstaton një numër të lartë rishikimesh të fondeve buxhetore përfshirë këtu 1169 projekte për investime me financim të brendshëm, me një ndryshim buxheti neto prej 4.13 miliardë lekë.

Top News – ‘Garancia sovrane’, shtyhet afati/ Edhe 6 muaj për bizneset që të marrin kredi
23/01 00:39
Zgjatet “garancia sovrane”/ Edhe 6 muaj më shumë që biznesi të marrë kredi në banka
22/01 15:19
Pasiguri për kreditë/ Bankat tregtare shtrëngojnë kushtet
21/01 12:34
Pandemia nuk preku bujqësinë/ Në 2020 vijoi me rritje eksporti i prodhimeve shqiptare
21/01 12:30
Pandemia/ 4800 biznese janë çregjistruar. Ministria: u regjistruan 203 biznese më shumë se në 2019
20/01 12:48
Paga e re për mjekët dhe mësuesit/ Në muajin shkurt do të marrin rritjen edhe infermierët
19/01 15:11
Rama: Biznesi, gjithçka online/ Të ardhurat parashikohet të rriten me 31% deri në fund të mandatit
19/01 15:10
Ekonomia në fokus/ Rama dhe Denaj, konferencë për administrimin fiskal
19/01 12:45
Covid “fshiu” 219 mln euro eksporte/ Më i goditur është fasoneria. Eksportoi 130 milionë euro më pak
18/01 19:54
“Rimbursoni humbjen nga renta”/ Bashkisë Bluqizë i pakësohet buxheti nga heqja e taksës së kromit
18/01 15:17
Si u hoq taksa e kromit/ U kërkua favor për një vit. Deputetët votuan për tre vite pa taksë
14/01 15:43
Top News – Kush ka marrë kredi në bankë/ Vonesat në pagesa, banka shtyn afatin
13/01 18:55
Inflacioni ra në 1.1 përqind/ Ekonomia në stanjacion, ka rënie të ndjeshme të konsumit
12/01 15:25
Top News – Pandemia goditi biznesin e vogël/ 6600 subjekte kaluan në status pasiv
11/01 13:07
Taksa 23%, me probleme/ Ekspertët tregojnë dobësitë. Ministrja e financave: Do e rishohim
07/01 19:37
Ministrja e financave: Presidenti gaboi/ “Nuk morëm kredi të re, u bë vetëm një ndryshim objekti”
06/01 15:24
Debati për huan e rrugës Vlorë-Orikum, Denaj i përgjigjet Metës: Interpreton në mënyrë të gabuar!
06/01 12:05
Taksa 23% duhet të ndryshojë/ Nuk e ka asnjë vend i Ballkanit
03/01 21:07
Nis paga minimale 30 mijë lekë/ Përfitojnë mbi 251 mijë individë
03/01 19:55
Zerimi i taksave/ Bizneset e vogla nuk do të paguajnë as tatim fitim dhe as TVSH
02/01 15:07