Top Channel/ Në prill, 230 mln euro eksporte! Rritja disa herë më e lartë, edhe se viti 2019
17/05/2021 15:42

Eksportet shqiptare kanë shënuar një kthesë pozitive edhe gjatë prillit, pas rritjes së lehtë që shënuan në mars. Sipas të dhënave të Instat, muajin e kaluar u eksportuan 29 miliardë lekë mallra, gati dyfish më shumë se e njëjta periudhë e 2020-ës, kur shtetet kishin vendosur masa bllokuese për shkak të pandemisë duke penalizuar tregtinë mes vendeve. Si raport 4-mujor, vlera e eksporteve arriti në 109 miliardë lekë, rreth 28 miliardë lekë më shumë se janar-prill i vitit të shkuar, me rritjen më të madhe të tyre drejt Italisë, Kosovës dhe Gjermanisë. Ky zgjerim i eksporteve që kapërcejnë edhe nivelet e një viti normal si 2019-ta lidhet me stokun e krijuar gjatë vitit të kaluar si rrjedhojë e bllokimit të rrugëve tregtare dhe vendosjes së karantinës në vendet partnere drejt të cilave Shqipëria eksporton, ku kërkesa u orientua kryesisht vetëm te produktet ushqimore. Gjatë 4-mujorit ecuria e eksporteve është ndikuar pozitivisht nga të gjitha grupet, veçanërisht nga materialet e ndërtimit dhe metalet që kanë parë një dyfishim kundrejt 2020-ës, teksa rritje të fortë kanë pësuar edhe eksportet e mineraleve e lëndëve djegëse. Edhe grupi më i madh eksportues në vend tekstilet dhe këpucët ndër më të goditurit nga pandemia si rrjedhojë edhe e kërkesës së ulët nga tregjet e huaja kanë shfaqur një tendencë rritëse. Në janar-prill eksportuan rreth 36 miliardë lekë mallra në rritje kundrejt 2020-ës, por me gjithë zgjerimin nuk kanë arritur të rekuporojnë plotësisht humbjet duke mbetur poshtë niveleve të parakrizës. Edhe vlera e mallrave të importuara është rritur ndjeshëm gjatë pjesës së parë të vitit duke arritur në 225 miliardë lekë, rreth 51 miliardë lekë më shumë se e njëjta periudhë e 2020-ës. Kjo ka bërë që edhe deficiti tregtar të zgjerohet në 116 miliardë lekë këtë katërmujor, rreth 179 milionë euro më shumë se vitin e kaluar.

Top Channel/ Raporti kritik për korrupsionin/ Shqipëria, kampione e ryshfetit
22/06 15:05
Top Channel/ Jemi më pak të paguarit në europë/ Shqiptarët konsumojmë më pak se të gjithë europianët
21/06 19:42
Top Channel/ Faza e dytë e fiskalizimit/ Shqetësim ngrenë bizneset e reja që kanë nisur aktivitetin
17/06 19:45
Top Channel/ Eksportet, 97mln € më shumë/Rritje eksporteve shqiptare drejt Spanjës,Italisë & Kosovës
16/06 19:48
Top Channel/ Ekonomia drejt rimëkëmbjes/ Të ardhurat për 5 muajt e parë të vitit 1.5 miliardë euro
15/06 19:50
Top Channel/ Borxhi i Shqipërisë, 8.8 mld €/ Pjesa më e madhe i borxhit të jashtëm i takon qeverisë
10/06 20:00
Top Channel/ Tenderi 1 mld lekë për portin/ Autoriteti portal hap garën për projektin në Durrës
10/06 19:58
Top Channel/ BB ul pritshmërinë për Shqipërinë/ Nga 5,1% zbret në 4.4 për qind rritjen ekonomike
09/06 19:46
Top Channel/ Shtohet besimi tek ekonomia/ Më shumë optimizëm nga sektori i tregtisë
07/06 19:47
Top Channel/ 408 ndërmarrje të huaja u mbyllën/ Nuk i rezistuan dot krizës për shkak të pandemisë
05/06 19:45
Top Channel/ Fajdet kërcënojnë biznesin/ Në pamundësi për kredi bankare, i drejtohen tregut të zi
02/06 19:43
Top Channel/ Bashkitë mblodhën më pak taksa/ Taksa e pronës, më pak edhe se në vitin 2019
01/06 19:50
Top News – 4 miliardë euro si rezervë valutore/ Stabilitet financiar, apo garanci në kohë krize!
01/06 13:33
Top Channel/Pagat në vend më të ulëtat.Një menaxher shqiptar paguhet më pak se një pastrues europian
28/05 19:46
Top Channel/ Pandemia shtoi kreditë me probleme/ Në kulmin e infektimeve individët s’paguanin këstet
27/05 19:56
Top Channel/ 168 mln euro detyrime të pashlyera/ Borxhi u ulu me 3.1 mld lekë nga rimbursimi i TVSH
20/05 16:03
Top Channel/ Mblidhen 161 milionë euro më shumë, arkëtimet kalojnë shifrat e para nisjes së krizës
17/05 19:46
Top Channel/ Në prill, 230 mln euro eksporte! Rritja disa herë më e lartë, edhe se viti 2019
17/05 15:42
Top Channel/ Përmirësohet tregtia me jashtë! Statistikat tregojnë rritje në prill, shkon 29 mld lekë
17/05 13:00
Top News – Raporti i FMN për Shqipërinë/ Bien të ardhurat për frymë për vitin 2020
17/05 10:35