Top Channel/ Borxhi publik shkon 80 %. Ekspertët e ekonomisë e quajnë të dëmshëm zgjerimin e borxhit
02/07/2021 19:47

Ndryshimet e fundit të buxhetit kanë bërë që qeveria të shkelë rregullin fiskal të ligjit organik të buxhetit duke thelluar deficitin e duke rritur më tej nivelin e borxhit publik. Me ndërhyrjet e reja, borxhi kapërcen 80% të PPB-së këtë vit në rritje në raport me 2020-ën kur arriti në 77.8% , duke dalë edhe kundër rekomandimeve të FMN-së. Për ekspertin e ekonomisë Dritan Shanon masa të tilla që orientojnë paratë te projektet infrastrukturore në kushte pandemie janë kontradiktore dhe nuk justifikojnë emergjencën. “Ndryshimi i buxhetit 4 herë brenda 6 muajsh tregon për një problematikë shumë të madhe në aftësitë programuese . Qeveria duhet të ndajë mendjen: A po rimëkëmbet ekonomia në 2021 apo jo? Nëse po, nuk ka asnjë arsye të marrësh një borxh akoma më të madh se në 2020. Nëse ekonomia po rritet marrja borxh në këto përmasa nuk është e justifikuar. Po të marrësh të shikosh kompozimin se ku i çoi paratë ndryshimi i fundit i buxhetit. Janë të gjitha investime afatgjata në ato shpenzime që planifikon të bëje qeveria. Sipas Shanos, zgjerimi i borxhit në nivele të tilla rrezikon stabilitetin financiar. Megjithatë, përballë Eurobondit, ai propozon marrjen hua në tregun e brendshëm. “Hapësira jonë fiskale është thuajse inekzistente prej të paktën 2-3 vjetësh. Të dhënat për të ardhurat nuk janë aspak inkurajuese dhe efektet e Covid-19 ende nuk janë shpërfaqur tamam në ekonomi dhe do të shtrihen për një periudhë afatgjatë efekte në konsum dhe mënyrën e jetesës.” Në raportin e fundit Fondi Monetar Ndërkombëtar apelonte qeverinë për kujdes lidhur me menaxhimin e risqeve fiskale si dhe për investimet publike, për të mbrojtur shpenzimet për kujdesin shëndetësor, e veçanërisht vaksinimin.

Top News – Ndryshojnë sërish çmimet e karburanteve/ Bordi-Ndikim ka pasur dhe kursi i dollarit
24/09 15:44
Top Channel/ Rritet çmimi i energjisë/ Nga familjarët do mblidhen 15.5 milionë euro
23/09 19:41
Top News – ERE vendos, rritet çmimi i energjisë/ Nga 1 tetori, 42 lekë kush harxhon mbi 800 kw/h
23/09 18:11
Top Channel/ Rritet çmimi i energjisë. Mbi 800 kilovat do paguhet 4.4 herë më shtrenjtë
23/09 15:25
Top Channel/ Po blejmë më pak makina! Rritja e çmimeve, 6 mijë mjete më pak këtë vit
22/09 12:29
Top Channel/ Borxhet, 129 milionë euro/ Detyrimet e qeverisë dhe vendorëve thellohen
21/09 15:19
Top Channel/ Defiçit 280 mld lekë! Në gusht u rritën eksportet, por importet janë 2 herë më të larta
19/09 19:54
Top Channel/ Shtrenjtohen shtëpitë e reja. Në Tiranë, nga 850 deri në 5 mijë euro metri katror
17/09 15:26
Top Channel/ Euro zbret në 116.5 lekë/ Barazohet me dollarin në këmbimin me lekun
15/09 19:52
Top News- Ndryshojnë çmimet e ushqimeve/ Bordi i Transparencës vendos për miellin dhe sheqerin
09/09 21:16
Top Channel/ Shtohen Kreditë e buta/ Së shpejti do shpallet lista fituese me 600 emra
09/09 19:54
Top Channel/Energji me panele diellore.Rama me biznesin:Do ndihmojmë,por s’do ketë shkëmbim energjie
09/09 15:15
Top Channel/ Nuk rritet energjia për familjet, mbi 800 kWh energjia do paguhet me çmimin e tregut
08/09 12:03
Top Channel/ Air Albania në telashe/ Bloomberg: Afër falimentit. Pezullohet aktiviteti tregtar
07/09 20:01
Top Channel/ Paketë e dytë ndihmëse/ Kompensim për panelet dhe energjinë deri 800 kwh
05/09 19:41
Top News-Bien çmimet në botë, pse jo në Shqipëri!/Inflacioni vjetor në Shqipëri arriti në 7.5%
03/09 16:33
Top Channel/ Energjia, po vjen dimër i vështirë. Çmimet janë rritur
03/09 15:16
Top News-Euro fillon të ‘marrë frymë’ pas rënies!/Rritet kursi i këmbimit, leku në të njëjtat pozita
03/09 14:07
Top Channel/ Energjia konsumohet më pak! Do rritet fatura për ata që shpenzojnë mbi 800 kw në muaj
31/08 19:53
Top News-Situatë e pazakontë, krizë e rritje çmimesh/Tkurren edhe depozitat, 568 milionë lekë më pak
31/08 17:04