Top Channel/ Amnistia fiskale/ Mund të deklarohen prona dhe para deri në dy milionë euro
24/06/2022 19:38

“Pasi qëndroi për 2 vite në sirtarët e Kuvendit, qeveria ka sjellë sërish për diskutim projektligjin për amnistinë fiskale që ka ndezur debatin publik që prej lançimit të saj. Drafti vjen me disa ndryshime duke zgjeruar përfshirjen te çdo shtetas shqiptar, që jeton brenda ose jashtë vendit. Jashtë mbeten vetëm funksionarë dhe zyrtarët e lartë.” Por, veç tyre nga amnistia do të përfitojnë edhe bizneset që kanë bërë evazion duke fshehur të ardhurat pasi do të falen dhe do t’u jepet mundësia e deklarimit të pasqyrave reale financiare duke mos ngarkuar me përgjegjësi audituesit dhe kontabilistët për diferencat në bilancet e bizneseve. Përfitues të tjerë do të jenë edhe shtetasit e huaj pavarësisht shtetësisë së tyre që janë rezidentë tatimore në Shqipëri. Projektligji i ri vendos një kufi maksimal për deklarimin vullnetar deri në vlerën 2 milionë euro, për legalizimin e pasurive të luajtshme apo të paluajtshme, të holla, apo pasuri të tjera të padeklaruara. Përmes kësaj amnistie fiskale dhe penale, qeveria iu kufizon deklaruesve vullnetar mundësinë për të transferuar jashtë vendit paratë e deklaruara për një periudhë 5-vjeçare nga momenti i deklarimit. Po ashtu ata nuk mund t’i tërheqin këto para deri në përfundimin e afatit ligjor të zbatimit të ligjit. Por, në rastet kur subjektet deklaruese duan t’i transferojnë shumat e deklaruara jashtë vendit para këtij afati, ndaj tyre parashikohet penalitet në masën 30% të shumës së transferuar. Për deklarimet vullnetare të shumave në para, në pasurit të luajtshme apo të paluajtshme që bëhen në 4 muajt e parë nga hyrja në fuq e ligjit norma e tatimit është 7%, kurse pas kësaj periudhe 10% e shumës totale të deklaruar. Nëse subjektet vendosin ti investojnë pasuritë e deklaruara në tituj shtetëror, bono thesari apo obligacioni jo më të vogla se 2-vjeçare, Banka e Shqipërisë do të mbajë një tatim prej 5% të shumë totale për investimet e bëra në 4-mujorin e parë prej hyrjes në fuqi të ligjit dhe 7% pas kësaj periudhe kohore.

Top Channel/ Kursi abuziv i euros, po blihen edhe nën kursin që ka vendosur banka qëndrore
15/08 19:50
Top Channe/ Rritja e cmimit të peshkut/ Rritet sasia por dhe abuzimi në treg
13/08 20:21
Top Channel/ Ekonomia do ngadalësohet por… Raporti i BSH: Parametrat janë ok. Do përballojmë krizën
11/08 15:05
Top Channel/ Shtrenjtimi i ushqimeve, në korrik paguam më shumë për bukën,bulmetin,e frutat e stinës
10/08 15:13
Top Channel/ Gruri më lirë se para luftës, ndikoi marrëveshja për daljen e grurit nga Ukraina
08/08 12:11
Top Channel/ Rritet norma e interesit/ Shkon në 1.75%, hera e tretë brenda vitit
03/08 20:23
Top Channel/Shtyhen bilancet e bizneseve. Dorëzimi deri më 15 shtator si pasojë e sulmit kibernetik
02/08 15:13
Top Channel/ Euro këmbehet edhe me 112 lekë/ Niveli zyrtar në banka është në 116.6 lekë
30/07 19:44
Top Channel/ Lufta do të ngadalësojë Shqipërinë! Parashikimi: Pritet që niveli i inflacionit të ulet
30/07 19:44
Top Channel/ SHBA, bie prodhimi/ Inflacioni shkon në 9.1%, rritet rreziku i recesionit
29/07 19:46
Top Channel/ Shqiptarët 10 miliardë euro në banka. Rritën depozitat në qershor, në lekë dhe valutë
29/07 12:13
Top Channel/Turizmi, më mirë se viti më i mire!Në 6 muajt e 2022,erdhën 400 mijë më shumë se në 2019
25/07 15:17
Top News – Euro prek një tjetër rekord të ri / Sa pikë ka humbur monedha evropiane në një javë
22/07 17:31
Top Channel/ Energjia në bursë, 670 €/ Biznesi: nga rritja e çmimit të energjisë po mbyllim fabrikat
21/07 19:48
Top Channel/Çmimet e larta rritën tregtinë! Në qershor 32.2% më shumë,rritja vetëm në vlerë mallrash
18/07 19:43
Top Channel/ Pasojat e zhvlerësimit të euros ndihmon kredimarrësit, por dobëson eksportet
17/07 20:39
Top News- Dy vendime brenda 24 orëve/ Bordi i Transparencës ndryshon sërish çmimet
15/07 18:43
Top Channel/Amnisti fiskale, me çdo kusht/ Shpallet projekti. Rama, kritika kundërshtarëve të nismës
15/07 15:08
Top Channel/Dollari vlen më shumë se euro/Rënia më e madhe e monedhës evropiane në 20 vitet e fundit
13/07 19:42
Top News – Euro kundër dollarit amerikan / Ja si janë ‘luhatur’ monedhat ndër vite
13/07 13:02