Top Channel/ 1.5 mld € investime të huaja/ Kryesojnë blerja e apartamenteve dhe industria e naftës
26/03/2024 19:35

2023-shi shënoi një rekord sa i përket investimeve të huaja në vendin tonë duke arritur shifrën e gati 1.5 miliardë eurove me rritje 9% nga një viti më parë. Rritjen e udhëhoqi investimi në vlera rekord në sektorin e pasurive të paluajtshme. Banka e Shqipërisë raporton se erdhën 325 milion euro për blerje shtëpie nga të huajt, më shumë se në çdo sektor tjetër. Ndërkohë vendin e dytë për investimet e huaja e mban industria nxjerrëse, me kërkimet për naftë që vazhdojnë në vendin tonë, ndjekur më pas nga aktivitetet financiare dhe të sigurimit. Këto janë kryesisht para që bankat sjellin në vend për të plotësuar kërkesat e kapitalit rregullator nga Banka e Shqipërisë. Pesëshen e parë e mbyllin sektori i energjisë elektrike dhe tregtia me shumicë dhe pakicë. Ndërkohë bujqësia, një nga sektorët më të rëndësishëm në vend theu “mallkimin” dhe njohu 1 milion euro investime të huaja gjatë këtij viti. Sa i përket shteteve nga erdhën këto investimet, në pesëshen e parë qëndron Holanda, Italia, Turqia, Austria, Kosova dhe SHBA. Për herë të parë në 30 vite amerikanët arrijnë të jenë pjesë e pesëshes së parë. Ndërkohë Turqia pati rritjen më të fortë në vlerë gjatë 2023-it me 121 milion euro më shumë të investuar në vend, ndërsa tkurrjen më të fortë e patën investimet nga Gjermania me 32 milion euro më pak.

Top Channel/ Mashtrimi me mikrokreditë/ Guvernatori Sejko: Do vendosim një likuidator
28/05 19:36
Top News/ Forcimi i Lekut kundrejt Euros/ Sejko- Ndikuan rritja e eksporteve e investimet e huaja
28/05 16:14
Top Channel/Panairi i administratës publike, aktiviteti për mundësinë e punësimit
27/05 15:10
Top Channel/ Mashtrimi financiar, ekspertët: Skandali i mikrokredive prej tregut të parregulluar
26/05 19:58
Top Channel/ Eksportet shqiptare në rritje me 1.8 % krahasuar me një vit më parë, 350 milionë euro
25/05 15:11
Top Channel/ Mashtrimi me mikrokreditë, klientët e dosjet e abuzimit në dorë të Bankës së Shqipërisë
24/05 22:44
Top News/ Për 350 mijë lekë… Micro Credit Albania i sekuestroi 14 prona një qytetari
23/05 16:13
Top News/ Mashtrimi financiar me kreditë/ Sejko: Kemi pasur 85 ankesa, kufizuam penalitetet
21/05 19:38
Top News/ Reduktimi i parasë ‘cash’ / Nisma e qeverisë, Rama: Lufton evazionin e bizneseve
20/05 17:09
Top Channel/ Qeveria amnisti për pronat,projektligj që mundëson rivlerësimin e pasurive me normën 3%
15/05 19:32
Top News/ Dy kërcënime për ekonominë / BERZH identifikon thatësirën dhe energjinë elektrike
15/05 16:53
Top Channel/ 120 mln dollarë për 80 projekte/ Fondacioni shqiptaro-amerikan mbush 15 vite kontribut
15/05 15:30
Top Channel/ Vlorë, hapen 121 biznese të reja! Rritja e numrit të turistëve përmirëson ekonominë
13/05 12:15
Top Channel/ Domatet “zhgënjejnë”/ Bien eksportet, në treg ka mbiprodhim dhe çmimet janë ulur
11/05 19:49
Top News/ Normat e interesit nuk ulen / BSH: Presionet inflacioniste mbeten të larta
08/05 20:18
Top Channel/ Inflacioni në pikën më të ulët/ Shkon në 2.1% dhe tregon rënie të fortë të konsumit
08/05 19:55
Top Channel/ Biznesi, 40 mijë punëtorë të huaj/ Mungesa e fuqisë punëtore,zbardhet plani i qeverisë
08/05 19:53
Top Channel/ “Mashtrimi” me kreditë, reagon Guvernatori Sejko: S’kemi atribut për investigim
08/05 19:39
Top News/ Ushqimet mbajnë lart inflacionin/ Çmimet bien, por jo për bulmetin e fruta-perimet
08/05 16:06
Top Channel/ Menaxhimi i financave publike/ Prezantohet strategjia nga ministri Ervin Mete
03/05 19:40