Të ardhurat, 290 milionë euro më pak/ Rënie në mbledhjen e disa taksave për shkak të pandemisë
16/10/2020 15:09

Ecuria e treguesve buxhetorë, veçanërisht në drejtim të të ardhurave tregon se ekonomia po rimëkëmbet me hapa të ngadaltë dhe është ende larg situatës normale të para pandemisë. Gjatë 9-mujorit buxheti grumbulloi 307.8 miliardë lekë, duke pësuar një rënie prej 35.7 miliardë lekë ose rreth 290 milionë euro kundrejt të njëjtës periudhë të një viti më parë. Për janar- shtator, rënia më e madhe erdhi nga tatimi mbi të ardhurat personale me rreth 94 milionë euro ose 31.1% më pak se në 2019-ën, për shkak të mbylljes së dhjetëra mijëra vendeve të punës si pasojë e Covid-19. Shtyrja e pagesave të tatimit mbi fitimin në ndihmë të bizneseve të prekura nga pandemia ka bërë që edhe të ardhurat e mbledhura nga kjo taksë të tkurren ndjeshëm me rreth 26.6%. Rënie kanë shënuar gjithashtu edhe të ardhurat e grumbulluara nga TVSH-ja me rreth 10% për 9-mujorin e këtij viti, taksë e cila siguron rreth 40% të të ardhurave totale në buxhet. Por, teksa të ardhurat në arkën e shtetit kanë rënë ndjeshëm, shpenzimet nga ana tjetër kanë ndjekur kahun e kundërt. Të dhënat e Financave tregojnë se për Janar- Shtator shpenzimet arritën në 366.2 miliardë lekë, rreth 20.4 miliardë lekë më shumë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar, rritje e cila ka ardhur për plotësimin e dy paketave financiare në mbështetje të bizneseve dhe individëve të prekur nga kriza. Një ecuri e tillë e të ardhurave dëshmon se ekonomia e vendit gjendet në vështirësi të mëdha, ccka mund të detyrojë qeverinë të ulë ndjeshëm shpenzimet për investime.

Humbja 1,8 miliardë euro/ Mbyllen gjysma e agjencive turistike dhe të udhëtimeve
25/11 19:41
Miliona euro për kurim në Turqi/ Nga Shqipëria janë nisur 270 avionë. Ja tarifat e kurimit nga covid
21/11 19:43
Ekonomia do tkurret me -6.4%/ Parashikimi i institutit vjenez për Shqipërinë
20/11 15:16
Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11 15:23
Bien eksportet/ Rënie 12.2% për 10-mujorin
17/11 12:54
Kuvendi miraton buxhetin e 2021/ U rritën shpenzimet për shëndetësinë
16/11 19:42
Buxheti shkon për votim në Kuvend/ Në seancë edhe ndryshimet për ligjin e financimit të partive
16/11 12:43
Shitjet e banesave janë ulur/ Rënie e madhe edhe në kërkesën e banesave me qira
14/11 15:36
9.7 mln euro për rimbursim të ilaçeve/ Shtohet buxheti, ndihmë për të prekurit me covid
13/11 19:34
Diskutimet për buxhetin/ Deputetët diskutojnë shtesat e fondeve
13/11 12:44
Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11 15:31
Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11 14:24
Top News – Ndihma prej 4 mijë lekë/ Tatimet, informacion për bizneset
12/11 10:28
Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11 10:26
Shtyhet regjistrimi i popullsisë/ Për shkak të pandemisë procesi do të zhvillohet në tetor 2022
11/11 19:54
Paratë për teatrin nga qeveria/ Bashkia e Tiranës kërkon fonde në pritje të BEI
10/11 19:55
Për rrugët duhen edhe 14.5 mld lekë/ Gara për aeroportin e Vlorës do rihapet në fund të vitit
10/11 19:47
Top News – Kreditë me problem/ BSH-u rritën gjatë shtatorit
10/11 14:07
Buxheti 2021 diskutohet në Kuvend/ Të gjithë kërkojnë që të shtohen fondet për investime
10/11 13:02
Ndryshon buxheti për bujqësinë/ Do të ndryshojë edhe TVSH për prodhuesit e qumështit
09/11 19:48