Shqipëria vlerësohet me B plus/ Raporti i S&P: Në vitin 2021 pritet një rritje me 4.5 përqind
02/02/2021 15:15

“Agjencia Ndërkombëtare e Vlerësimi Standard & Poor’s ka mbajtur të pandryshuar vlerësimin për Shqipërinë në B+ në perspektivë të qëndrueshme në rishikimi e saj të fundit. Standard & Poor’s pret që ekonomia shqiptare të rritet me 4.5% gjatë vitit 2021.” Ky projektim i agjencisë prestigjioze bazohet në një skenar optimist që nuk do të përfshinte një valë tjetër infektimesh që mund të sillte një tjetër bllokim të ekonomisë. Rimëkëmbja e ekonomisë edhe pse e ngadaltë vlerëson raporti do të varet nga mbarëvajtja e vaksinës, politikat fiskale dhe kufizimet sa më të lehta që ndërmerren në kuadër të parandalimit të Covid-19. Prioriteti i qeverisë theksohet në raport duhet të jetë stimulimi i ekonomisë pas dy goditjeve që mori pas tërmetit të nëntorit dhe më pas pandemisë, që shkaktoi një recesion prej 5% sipas Agjencisë Standard and Poor’s. Goditjen më të madhe e mori sektori I turizmit, e kjo rënie e thellë thuhet në raport ka ardhur kryesisht për shkak edhe të varësisë së lartë nga industria turistike e cila kaloi thuajse në kolaps vitin që lamë pas, e vazhdon të jetë në pikëpyetje edhe ecuria e vitit aktual. Shqetësues vlerëson kjo e fundit edhe nivelin e lartë të borxhit publik, i cili u zgjerua ndjeshëm së fundmi për shkak edhe të rritjes së shpenzimeve për përballimin e pasojave të pandemisë. Agjencia prêt që ky tregues të zbresë në 77% të Prodhimit të Brendshëm Bruto gjatë këtij viti, për të ndjekur më pas në vitet në vazhdim një trend në rënie.

Shpresë tek vaksinimi/ Tregu ka nevojë të qetësohet, vaksina i jep optimizëm konsumatorëve
09/04 19:47
Top News – FMN, dritë jeshile për Shqipërinë/ Pas goditjes nga pandemia, rritje ekonomike
07/04 12:11
Optimizmi i biznesit u rrit/ Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për tremujorin e parë të vitit 2021
06/04 15:16
Ekspertët shpjegojnë se pse Shqipëria pati një rënie më të vogël ekonomike
03/04 19:44
Top News – Parashikimi i Bankës Botërore/ Situata buxhetore e Shqipërisë do përkeqësohet
31/03 21:21
Ekonomia u tkurr 3.3%/ INSTAT tregon recesion më të ulët se parashikuan institucionet ndërkombëtare
31/03 19:50
‘Suezi” ndikon dhe në Shqipëri/ Do ketë vonesa të mbërritjes së mallrave nga Kina
26/03 15:23
Ulen eksportet/ Trendi rënës në shkurt reflekton presionin e pandemisë
18/03 12:26
Analiza programit të PS për taksat/Ekspertët: Tatimi progresiv jo vetëm mbi pagat, por çdo të ardhur
17/03 19:40
Projektet e rindërtimit/ Rama inspekton punimet në Thumanë, Laç dhe në Krujë
15/03 15:30
Pandemia la 43.400 persona të papunë/ Në Shqipëri, 165 mijë persona janë regjistruar si të papunë
13/03 19:43
Rritet papunësia, shkon në 11.8%/ Rreth 43.400 të papunë nga pandemia
13/03 12:51
Top News – Fondi Monetar për Shqipërinë/ Dy kushtet që ndikojnë në rritjen ekonomike
10/03 20:14
Kreditë e këqija u rritën në janar/ Stoku i kredive me probleme shkon në 49 miliardë lekë
10/03 19:50
Ekonomia, një vit në pandemi/ Ekspertët mendojnë se ringritja nis në gjysmën e dytë të vitit 2021
09/03 19:52
Inflacioni nis të rritet/ Janë shtuar blerjet për ushqime dhe mobilim
08/03 15:29
Administrata, 193 milionë euro borxh/ Detyrimet ndaj biznesit, sigurimeve e vendimeve të gjykatave
05/03 19:41
Bashkitë shtojnë të ardhurat/ Efekti më i madh nga mbledhja e taksës për ndërtimet e reja
03/03 19:53
Të ardhurat, rënie edhe në janar/ 7.3 mln euro më pak se në 2020 kur pandemia s’kishte shpërthyer
01/03 19:47
Pandemia rriti kursimet/ Banka e Shqipërisë ka publikuar të dhënat për depozitat bankare
27/02 12:44