Pandemia nuk preku bujqësinë/ Në 2020 vijoi me rritje eksporti i prodhimeve shqiptare
21/01/2021 12:30

Bujqësia ka dhënë shembull pozitiv në rritjen e eksporteve të vendit përgjatë viti 2020. Tkurrja e ekonomisë për shkak të pandemisë Covid 19 shkaktoi rënie të eksporteve, por pa afektuar bujqësinë. Sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT Gjatë 2020 eksportet e mallrave arritën vlerën 272 mld lekëve, duke u ulur me 9,0 %, krahasuar me një vit më parë. Ndryshe nga grupimet e tjera bujqësia u rrit me +1,2 pikë përqindje. Kryesisht janë produktet që prodhohen në serave ato që kërkohen nga vendet e bashkimit europian. Përgjatë vitit 2020 vetëm grupi i zarzavateve të eksportuara kap vlerën 8.7 miliard lekëve. Shqipëria ka një traditë të fortë në prodhimin e eksportimin e bimëve medicinal aromatike. Më shumë se 95% e këtyre bimëve eksportohen në shtete të ndryshme të botës. 11.8 % e eksporteve totale të bujqësisë sigurohen nga bimët medicinale si livando, sherebela dhe boronica. Nga ana tjetër në vendin tonë kanë hyrë më pak ushqime të huaja. Në uljen vjetore të importeve grupi I ushqimeve, pijeve, dhe duhani ka rënë me – 0,8 pikë përqind.

Ndërtimi nuk njeh krizë/ Për vitin 2020 u dhanë leje për 620 milionë euro investime
26/02 19:49
Pandemia ndihmoi teknologjinë/ U shtua numri i bizneseve që përdorin kompjuterët në punën e tyre
25/02 19:56
Turizmi nuk po e merr veten/ Gjatë janarit erdhën 64 mijë turistë më pak se një vit më parë
24/02 19:50
Borxhi publik, 77.8% e PBB/ Norma më e lartë e regjistruar ndonjëherë për financat shqiptare
23/02 19:33
Turizmi u përgjysmua/ Shqiptarët udhëtuan vetëm në Kosovë dhe në Malin e Zi
19/02 19:48
Ligji i ri për sigurimin e makinave/Afatet e reja për dëmshpërblimin, për drejtuesin edhe pasagjerët
18/02 19:45
Si duhet të rriten eksportet/ Ekspertët: Duhen sa më shumë produkte, sytë drejt Europës Qendrore
18/02 15:28
Eksportet, 1 mld lekë më shumë/ Janari i vitit 2021 ishte më i mirë se janari i vitit 2020
17/02 19:50
Biznesi, kundër kufizimeve/ “Duhet paketë ndihme financiare për cdo kufizim të punës”
12/02 15:38
280 milionë euro më pak/ Efekti i pandemisë, të ardhurat e shtetit ranë ndjeshëm
11/02 20:16
Kursimet shtojnë informalitetin/ Ekspertët: Paratë po mbahen në depozita pa afat në banka
06/02 19:40
Kush po kursen më pak në Shqipëri gjatë pandemisë? Habit Korça, Durrësi dhe Elbasani
05/02 15:31
Top News – Bankat, hua deri në 400 mln euro/ Pandemia kushtëzon likuiditetet në Shqipëri
04/02 21:32
Alternativat e investimeve/ Shqiptarët i vendosin në pronat e paluajtshme, bursa s’është e zhvilluar
04/02 19:42
Sorollatje në zyrën e tatimeve/ Biznesi i vogël në radhë, nuk ka blloqe të faturave tatimore
04/02 15:16
Ligj i ri kundër pastrimit të parave/ Kontroll agjentëve imobiliarë e bashkëpunëtorëve të zyrtarëve
03/02 15:12
Kreditë vështirësohen/ Bankat janë më konservatore për shkak të pasojave të pandemisë
03/02 12:22
Shqipëria vlerësohet me B plus/ Raporti i S&P: Në vitin 2021 pritet një rritje me 4.5 përqind
02/02 15:15
Hiqet taksa mbi kromin/ Mazhoranca rrëzon dekretin e presidentit Meta
02/02 15:13
‘Taksa progresive do të rishikohet’/ Kryeministri: Do rishqyrtohet për të ardhurat personale
02/02 15:10