Optimizmi i biznesit u rrit/ Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për tremujorin e parë të vitit 2021
06/04/2021 15:16

“Besimi i biznesit dhe konsumatorëve në ekonomi duket se është përmirësuar, duke i bërë ata më optimist për të shpenzuar. Sipas vrojtimit të Bankës së Shqipërisë Treguesi i Ndjesisë Ekonomike u rrit me 10.3 pikë përqindje në tremujorin e parë të këtij viti, duke arritur në 91.8%. Por, me gjithë përmirësimin ky tregues mbetet sërish në nivele të ulëta, duke reflektuar edhe pasiguritë e krizës.” Kjo tendencë pozitive u përcaktua nga rritja e fortë e besimit kryesisht në sektorin e industrisë, ku bazohet edhe pjesa dërrmuese e eksporteve shqiptare si rrjedhojë e përmirësimit të kontratave porositëse, por edhe nga pritshmëritë për punësimin. Ndërkohë, besimi rezultoi i përmirësuar edhe në sektorin e ndërtimit që pavarësisht krizës nuk ka njohur rënie, duke mbajtur të zbutur edhe recesionin vitin e kaluar. Treguesi i besimit u rrit edhe për sektorin e tregtisë dhe shërbimeve gjatë këtij tremujori, e kjo si rrjedhojë e kërkesës dhe ecurisë më të mirë bizneseve në këto sektorë si dhe pritshmërive më optimiste për të ardhmen si në ecurinë e punësimit. Paralelisht, tendencë pozitive ka shënuar edhe besimi i konsumatorëve që u rrit me 1.1%, por pavarësisht kësaj vijon të jetë poshtë mesatares historike. Në përmirësimin e tij ndikuan situata e të ardhurave dhe shpenzimeve, blerjet e mëdha si dhe situata e përgjithshme ekonomike në vend. Ndërkohë që pritshmëritë për të ardhurat dhe e shpenzimet shënoi rënie, duke reflektuar edhe dobësitë dhe e mëdha në buxhetet e familjeve shqiptare, e lidhur ngushtësisht edhe me treguesit e punësimit, ku shumë prej tyre dolën si të papunë nga mbyllja e bizneseve apo shkurtimeve në staf për të reduktuar shpenzimet.

Top News – Rritet niveli i inflacionit/ Arsyet që sollën gjallërim ekonomik
10/05 19:52
Top Channel/ Ndërtimi, shitje rekord/ “Situatë shumë optimistë. Jemi më mirë edhe se viti 2019”
05/05 19:52
Top Channel/ Shqiptarët shtojnë kursimet/ Depozitat në banka shkojnë në 9.12 miliardë dollarë
30/04 15:27
Top Channel/ Deklaroni të ardhurat/ Nesër është afati i fundit për 100 mijë persona
29/04 19:48
Top Channel/ Të ardhurat, tremujori i parë, 35.6 milionë euro më shumë se e njëjta periudhë e 2020
15/04 20:01
Top Channel/ A mund të anulohet fiskalizimi? Premtimi i PD: Ekspertët e shikojnë si problematik
14/04 20:01
A mund të anulohen koncesionet? Ekspertët analizojnë premtimin e opozitës: Nuk mund të realizohet
13/04 20:01
Shpresë tek vaksinimi/ Tregu ka nevojë të qetësohet, vaksina i jep optimizëm konsumatorëve
09/04 19:47
Top News – FMN, dritë jeshile për Shqipërinë/ Pas goditjes nga pandemia, rritje ekonomike
07/04 12:11
Optimizmi i biznesit u rrit/ Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për tremujorin e parë të vitit 2021
06/04 15:16
Ekspertët shpjegojnë se pse Shqipëria pati një rënie më të vogël ekonomike
03/04 19:44
Top News – Parashikimi i Bankës Botërore/ Situata buxhetore e Shqipërisë do përkeqësohet
31/03 21:21
Ekonomia u tkurr 3.3%/ INSTAT tregon recesion më të ulët se parashikuan institucionet ndërkombëtare
31/03 19:50
‘Suezi” ndikon dhe në Shqipëri/ Do ketë vonesa të mbërritjes së mallrave nga Kina
26/03 15:23
Ulen eksportet/ Trendi rënës në shkurt reflekton presionin e pandemisë
18/03 12:26
Analiza programit të PS për taksat/Ekspertët: Tatimi progresiv jo vetëm mbi pagat, por çdo të ardhur
17/03 19:40
Projektet e rindërtimit/ Rama inspekton punimet në Thumanë, Laç dhe në Krujë
15/03 15:30
Pandemia la 43.400 persona të papunë/ Në Shqipëri, 165 mijë persona janë regjistruar si të papunë
13/03 19:43
Rritet papunësia, shkon në 11.8%/ Rreth 43.400 të papunë nga pandemia
13/03 12:51
Top News – Fondi Monetar për Shqipërinë/ Dy kushtet që ndikojnë në rritjen ekonomike
10/03 20:14