Na erdhën 3.3 milionë turistë më pak/ Munguan italianët e polakët, por turizmin e shpëtuan patriotët
23/10/2020 15:33

“Nëntëmujori i këtij viti ka shënuar një rënie të ndjeshme të lëvizjeve përtej kufirit, si për të huajt që hyjnë në vend, ashtu edhe për shqiptarët që dalin jashtë. Kjo për shkak të masave kufizuese të vendosura nga shtetet për të mbajtur nën kontroll pandeminë Covid-19.” Rreth 3.3 milionë më pak vizitorë më pak kanë hyrë në Shqipëri gjatë muajve Janar-Shtator duke shënuar një tkurrje të fortë me 61.1% kundrejt të njëjtës periudhë të një viti më parë. Rënien më të madhe e kanë regjistruar turistët nga Spanja me rreth 90%, ndjekur nga polakët, vizitorët nga Shtetet e Bashkuara si dhe fqinjët nga Italia, duke u ulur me 73.8% ose 281 mijë vizitorë më pak se në 2019. Ndërsa vizitorët nga Kosova kanë shpëtuar turizmin e goditur rëndë këtë vit duke kompensuar humbjet nga turistët e huaj, pasi të dhënat tregojnë se në Shtator kanë hyrë rreth 73.3 mijë më shumë se kundrejt një viti më parë. Megjithatë si 9-mujor, hyrjet e tyre janë përgjysmuar nga 2 milionë të regjistruar vitin e kaluar në vetëm 1 milion deri në shtatorin e këtij viti, si pasojë e bllokimit të lëvizjes për gati tre muaj. Kufizimi i lëvizjeve ka penguar njëkohësisht edhe daljet e shqiptarëve jashtë vendit duke i përgjysmuar ato në 2.2 milionë gjatë këtij 9-mujori, nga 4.4 milionë që ishte kundrejt të njëjtës periudhë të 2019-ës. 2020 ka rezultuar fatal për turizmin shqiptar, një nga sektorët më të prekur nga pandemia e Covid-19 me humbje që sipas operatorëve turistikë arrijnë në rreth 1.3 miliardë euro. Me një ecuri të tillë, rimëkëmbja duket mjaft e vështirë për industrinë e turizmit, që vitin e kaluar numëronte në total rreth 6.4 milionë vizitorë.

Humbja 1,8 miliardë euro/ Mbyllen gjysma e agjencive turistike dhe të udhëtimeve
25/11 19:41
Miliona euro për kurim në Turqi/ Nga Shqipëria janë nisur 270 avionë. Ja tarifat e kurimit nga covid
21/11 19:43
Ekonomia do tkurret me -6.4%/ Parashikimi i institutit vjenez për Shqipërinë
20/11 15:16
Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11 15:23
Bien eksportet/ Rënie 12.2% për 10-mujorin
17/11 12:54
Kuvendi miraton buxhetin e 2021/ U rritën shpenzimet për shëndetësinë
16/11 19:42
Buxheti shkon për votim në Kuvend/ Në seancë edhe ndryshimet për ligjin e financimit të partive
16/11 12:43
Shitjet e banesave janë ulur/ Rënie e madhe edhe në kërkesën e banesave me qira
14/11 15:36
9.7 mln euro për rimbursim të ilaçeve/ Shtohet buxheti, ndihmë për të prekurit me covid
13/11 19:34
Diskutimet për buxhetin/ Deputetët diskutojnë shtesat e fondeve
13/11 12:44
Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11 15:31
Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11 14:24
Top News – Ndihma prej 4 mijë lekë/ Tatimet, informacion për bizneset
12/11 10:28
Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11 10:26
Shtyhet regjistrimi i popullsisë/ Për shkak të pandemisë procesi do të zhvillohet në tetor 2022
11/11 19:54
Paratë për teatrin nga qeveria/ Bashkia e Tiranës kërkon fonde në pritje të BEI
10/11 19:55
Për rrugët duhen edhe 14.5 mld lekë/ Gara për aeroportin e Vlorës do rihapet në fund të vitit
10/11 19:47
Top News – Kreditë me problem/ BSH-u rritën gjatë shtatorit
10/11 14:07
Buxheti 2021 diskutohet në Kuvend/ Të gjithë kërkojnë që të shtohen fondet për investime
10/11 13:02
Ndryshon buxheti për bujqësinë/ Do të ndryshojë edhe TVSH për prodhuesit e qumështit
09/11 19:48