Kreditë vështirësohen/ Bankat janë më konservatore për shkak të pasojave të pandemisë
03/02/2021 12:22

Pasiguritë e shtuara nga kriza e Covid-19 i kanë bërë bankat më konservatore në dhënien e huave. Për eksperten e ekonomisë, Teuta Çerpja, shtrëngimi i kushteve nga sistemi bankar mund të japë një impakt negativ në ekonomi, pasi bizneset dhe konsumatorët mund të priren të gjejnë burime të tjera financimi jashtë kanaleve zyrtare. “Në situata të tilla kur nga njëra anë kufizohet kredidhënia nga ana e bankave të gjithë ata të cilët duan të bëjnë investime do të gjejnë mundësi alternative dhe në të tilla situata me shumë gjasa mundësia për t’u rritur informaliteti është më e madhe. Bizneset dhe individët që duan të investojnë do gjejnë alternative të tjera. Gjithçka që del përtej sistemit bankar do të sjellë problemet e veta në ekonomi. Diçka që nuk është e matshme dhe nuk vlerësohet në tregjet monetare patjetër që ka pasojat e saj negative”, thotë Teuta Çerpja. Ekspertja Çerpja shpjegon se është krahas pasigurive, kjo sjellje e bankave ndaj kredimarrësve është diktuar edhe nga faktorë të tjerë. “Pandemia bëri që bankat të rrisin dhe të marrin më seriozisht bizneset pasi klientët e tyre janë të punësuar në këto biznese. Politikat e kufizimit në kredidhënie u diktuan në një farë mënyre dhe nga bankat mëmë, politikat e të cilave ndikonin edhe ato të bankave shqiptare që kanë kapital të huaj.” Teuta Çerpja, eksperte ekonomie Sipas vrojtimit të fundit të Bankës së Shqipërisë, bankat do të vijojnë të ndjekin të njëjtat politika shtrënguese edhe për tremujorin e parë të këtij viti kryesisht për bizneset, ndërsa do të lehtësohen më tej ato për individët, veçanërisht për kreditë konsumatore”.

Shpresë tek vaksinimi/ Tregu ka nevojë të qetësohet, vaksina i jep optimizëm konsumatorëve
09/04 19:47
Top News – FMN, dritë jeshile për Shqipërinë/ Pas goditjes nga pandemia, rritje ekonomike
07/04 12:11
Optimizmi i biznesit u rrit/ Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për tremujorin e parë të vitit 2021
06/04 15:16
Ekspertët shpjegojnë se pse Shqipëria pati një rënie më të vogël ekonomike
03/04 19:44
Top News – Parashikimi i Bankës Botërore/ Situata buxhetore e Shqipërisë do përkeqësohet
31/03 21:21
Ekonomia u tkurr 3.3%/ INSTAT tregon recesion më të ulët se parashikuan institucionet ndërkombëtare
31/03 19:50
‘Suezi” ndikon dhe në Shqipëri/ Do ketë vonesa të mbërritjes së mallrave nga Kina
26/03 15:23
Ulen eksportet/ Trendi rënës në shkurt reflekton presionin e pandemisë
18/03 12:26
Analiza programit të PS për taksat/Ekspertët: Tatimi progresiv jo vetëm mbi pagat, por çdo të ardhur
17/03 19:40
Projektet e rindërtimit/ Rama inspekton punimet në Thumanë, Laç dhe në Krujë
15/03 15:30
Pandemia la 43.400 persona të papunë/ Në Shqipëri, 165 mijë persona janë regjistruar si të papunë
13/03 19:43
Rritet papunësia, shkon në 11.8%/ Rreth 43.400 të papunë nga pandemia
13/03 12:51
Top News – Fondi Monetar për Shqipërinë/ Dy kushtet që ndikojnë në rritjen ekonomike
10/03 20:14
Kreditë e këqija u rritën në janar/ Stoku i kredive me probleme shkon në 49 miliardë lekë
10/03 19:50
Ekonomia, një vit në pandemi/ Ekspertët mendojnë se ringritja nis në gjysmën e dytë të vitit 2021
09/03 19:52
Inflacioni nis të rritet/ Janë shtuar blerjet për ushqime dhe mobilim
08/03 15:29
Administrata, 193 milionë euro borxh/ Detyrimet ndaj biznesit, sigurimeve e vendimeve të gjykatave
05/03 19:41
Bashkitë shtojnë të ardhurat/ Efekti më i madh nga mbledhja e taksës për ndërtimet e reja
03/03 19:53
Të ardhurat, rënie edhe në janar/ 7.3 mln euro më pak se në 2020 kur pandemia s’kishte shpërthyer
01/03 19:47
Pandemia rriti kursimet/ Banka e Shqipërisë ka publikuar të dhënat për depozitat bankare
27/02 12:44