Inflacioni ra në 1.1 përqind/ Ekonomia në stanjacion, ka rënie të ndjeshme të konsumit
12/01/2021 15:25

“Pandemia Covid-19 ndikoi fort konsumin në vend. Sipas të dhënave të Instat. Inflacioni ka qëndruar në nivele anemike gjatë gjithë vitit 2020, ndërsa në dhjetor ky tregues u ndal në 1.1% duke u udhëhequr thuajse vetëm nga çmimet e produkteve ushqimore, drejt të cilave janë orientuar më së shumti konsumatorët për shkak të pasigurive të shtuara si pasojë e krizës së koronavirusit.” Krahas ushqimeve dhe pijeve alkoolike, inflacioni muajin e kaluar u formua gjithashtu edhe nga shtrenjtimi i qirave, teksa ndikim dha edhe grupi i mobiljeve dhe pajisjeve shtëpiake, edhe pse ishte më i kufizuar. Kostot e lidhura me transportin nga ana tjetër kanë parë një rënie të ndjeshme me 0.31% fundvitin e kaluar duke ndikuar kështu negativisht rritjen vjetore të çmimeve, teksa konstatohet nga të dhënave se familjet shqiptare kanë shpenzuar më pak për veshje e këpucë gjatë dhjetorit. Kjo normë inflacioni në 1.1% tregon sinjalizon se ekonomia është në stanjacion dhe është shumë larg targetit të Bankës së Shqipërisë. Sipas kësaj të fundit, ekonomia pritet të rikthehet në normalitet gjatë këtij viti, kohë kur pritet që edhe inflacioni të kthehet pranë objektivit prej 3%. Diçka që duket mjaft e vështirë për t’u arritur në kushtet kur pandemia vijon të ushtrojë presion mbi ekonominë e rrjedhimisht edhe mbi të ardhurat e konsumatorëve. Në vrojtimin e fundit të bankës qendrore, treguesi i besimit konsumator shënoi rënie për tremujorin e fundit të 2020-ës, duke reflektuar situatën e vështirë financiare të familjeve shqiptare dhe ekonomisë në tërësi.

Ndërtimi nuk njeh krizë/ Për vitin 2020 u dhanë leje për 620 milionë euro investime
26/02 19:49
Pandemia ndihmoi teknologjinë/ U shtua numri i bizneseve që përdorin kompjuterët në punën e tyre
25/02 19:56
Turizmi nuk po e merr veten/ Gjatë janarit erdhën 64 mijë turistë më pak se një vit më parë
24/02 19:50
Borxhi publik, 77.8% e PBB/ Norma më e lartë e regjistruar ndonjëherë për financat shqiptare
23/02 19:33
Turizmi u përgjysmua/ Shqiptarët udhëtuan vetëm në Kosovë dhe në Malin e Zi
19/02 19:48
Ligji i ri për sigurimin e makinave/Afatet e reja për dëmshpërblimin, për drejtuesin edhe pasagjerët
18/02 19:45
Si duhet të rriten eksportet/ Ekspertët: Duhen sa më shumë produkte, sytë drejt Europës Qendrore
18/02 15:28
Eksportet, 1 mld lekë më shumë/ Janari i vitit 2021 ishte më i mirë se janari i vitit 2020
17/02 19:50
Biznesi, kundër kufizimeve/ “Duhet paketë ndihme financiare për cdo kufizim të punës”
12/02 15:38
280 milionë euro më pak/ Efekti i pandemisë, të ardhurat e shtetit ranë ndjeshëm
11/02 20:16
Kursimet shtojnë informalitetin/ Ekspertët: Paratë po mbahen në depozita pa afat në banka
06/02 19:40
Kush po kursen më pak në Shqipëri gjatë pandemisë? Habit Korça, Durrësi dhe Elbasani
05/02 15:31
Top News – Bankat, hua deri në 400 mln euro/ Pandemia kushtëzon likuiditetet në Shqipëri
04/02 21:32
Alternativat e investimeve/ Shqiptarët i vendosin në pronat e paluajtshme, bursa s’është e zhvilluar
04/02 19:42
Sorollatje në zyrën e tatimeve/ Biznesi i vogël në radhë, nuk ka blloqe të faturave tatimore
04/02 15:16
Ligj i ri kundër pastrimit të parave/ Kontroll agjentëve imobiliarë e bashkëpunëtorëve të zyrtarëve
03/02 15:12
Kreditë vështirësohen/ Bankat janë më konservatore për shkak të pasojave të pandemisë
03/02 12:22
Shqipëria vlerësohet me B plus/ Raporti i S&P: Në vitin 2021 pritet një rritje me 4.5 përqind
02/02 15:15
Hiqet taksa mbi kromin/ Mazhoranca rrëzon dekretin e presidentit Meta
02/02 15:13
‘Taksa progresive do të rishikohet’/ Kryeministri: Do rishqyrtohet për të ardhurat personale
02/02 15:10