Inflacioni 1.5%, ra konsumi/ Parashikimet flasin se edhe në 2021 konsumi do jetë i ulët
12/10/2020 15:29

Dy goditjet e mëdha, tërmeti i 26 Nëntori dhe më pas kriza e Covid-19 e kanë vënë në vështirësi të mëdha ekonominë dhe xhepat e shqiptarëve, që kanë frenuar ndjeshëm shpenzimet për shkak të krizës. Këtë e konfirmojnë edhe shifrat zyrtare të Instat, pasi sipas tij inflacioni ka qëndruar në nivele anemike edhe gjatë shtatorit në 1.5%, shumë poshtë objektivit prej 3% të parashikuar nga Banka e Shqipërisë, një tregues ky që sipas ekspertëve dëshmon për një tkurre të fortë të konsumit. Ines Nurja: Norma të tilla inflacioni tregojnë për një tkurrje të konsumit. Kriza e konsumit nuk ka filluar ende, ajo do të ndihet akoma më shumë gjatë vitit të ardhshëm.” Ish- drejtoresha e Instat Ines Nurja bën apel për masa emergjente në ndihmë të bizneseve, si një formë për të nxitur punësimin dhe gjallëruar konsumin në të ardhmen. Ines Nurja: Duhen ndihmuar bizneset tani në mënyrë që të reduktohet papunësia në vend. Vetëm kështu do të mund të përmirësohet konsumi i cili duhet thënë se ka parë një tkurrje gjatë gjithë vitit, që prej tërmetit të 26 Nëntorit.” Sipas Instat, gjatë tremujorit të dytë që përkoi thuajse edhe me mbylljen totale të ekonomisë konsumi i popullatës u tkurr me 7.57%. Në kushtet kur efektet e pandemisë janë materializuar tashmë në ekonominë reale dhe vijojnë të ushtrojnë presion mbi të, rritja që vjen nga konsumi rrezikohet ndjeshëm edhe për vitin e ardhshëm, duke marrë në konsideratë edhe një stepje të mundshme të fuqisë blerëse.

Humbja 1,8 miliardë euro/ Mbyllen gjysma e agjencive turistike dhe të udhëtimeve
25/11 19:41
Miliona euro për kurim në Turqi/ Nga Shqipëria janë nisur 270 avionë. Ja tarifat e kurimit nga covid
21/11 19:43
Ekonomia do tkurret me -6.4%/ Parashikimi i institutit vjenez për Shqipërinë
20/11 15:16
Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11 15:23
Bien eksportet/ Rënie 12.2% për 10-mujorin
17/11 12:54
Kuvendi miraton buxhetin e 2021/ U rritën shpenzimet për shëndetësinë
16/11 19:42
Buxheti shkon për votim në Kuvend/ Në seancë edhe ndryshimet për ligjin e financimit të partive
16/11 12:43
Shitjet e banesave janë ulur/ Rënie e madhe edhe në kërkesën e banesave me qira
14/11 15:36
9.7 mln euro për rimbursim të ilaçeve/ Shtohet buxheti, ndihmë për të prekurit me covid
13/11 19:34
Diskutimet për buxhetin/ Deputetët diskutojnë shtesat e fondeve
13/11 12:44
Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11 15:31
Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11 14:24
Top News – Ndihma prej 4 mijë lekë/ Tatimet, informacion për bizneset
12/11 10:28
Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11 10:26
Shtyhet regjistrimi i popullsisë/ Për shkak të pandemisë procesi do të zhvillohet në tetor 2022
11/11 19:54
Paratë për teatrin nga qeveria/ Bashkia e Tiranës kërkon fonde në pritje të BEI
10/11 19:55
Për rrugët duhen edhe 14.5 mld lekë/ Gara për aeroportin e Vlorës do rihapet në fund të vitit
10/11 19:47
Top News – Kreditë me problem/ BSH-u rritën gjatë shtatorit
10/11 14:07
Buxheti 2021 diskutohet në Kuvend/ Të gjithë kërkojnë që të shtohen fondet për investime
10/11 13:02
Ndryshon buxheti për bujqësinë/ Do të ndryshojë edhe TVSH për prodhuesit e qumështit
09/11 19:48