Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11/2020 15:31

Pavarësisht kritikave dhe shkeljeve të evidentuara nga Kontrolli i Lartë i Shtetit për zbatimin e buxhetit 2019, Financat i qëndrojnë përfundimeve të raportuara prej tyre për treguesit e këtij ligji. Është ky qëndrimi i Drejtoreshës së Buxhetit, Mimoza Dhëmbi, sipas të cilës rekomandimet e KLSH janë marrë parasysh dhe po gjejnë zbatim si në rastin e detyrimeve të prapambetura, pasi sipas saj institucionet shtetërore nuk lejohen më të kryejnë investime të reja pa shlyer borxhin e vjetër. Mimoza Dhëmbi: Kemi përgatitur një udhëzim të ri për regjistrimin dhe një analizë për detyrimet e prapambetura ku çdo gjë të bëhet përmes thesarit. Prej shtatorit, tashmë të gjitha këto raportime kalojnë aty dhe publikohen në faqen zyrtare të ministrisë. Kemi ndaluar investimet e reja për të gjitha institucionet që nuk paguajnë detyrimet. Detyrimet e prapambetura sipas Ministrisë së Financave arritën në rreth 17.3 miliardë lekë në fund të vitit të kaluar, teksa shifra e institucionit auditues është edhe më e lartë dhe arrin në 24.4 miliardë leke ose 197 milion euro, duke përfshirë këtu vonesat në rimbursimin e TVSH-së, detyrimet për vendimet gjyqësore ndërkombëtare si dhe borxhet e bashkive. Kritika KLSH në raportin e votuar nga Komisioni i Ekonomisë dhe i dërguar për ka miratim në Parlament ka paraqitur edhe për nivelin e borxhit publik që sipas tij në fund të 2019 arriti në 66.7% të PBB-së, ndjeshëm më i lartë se shifrat e Financave që përllogarisin këtë tregues në 66.2%.

Top News – ‘Garancia sovrane’, shtyhet afati/ Edhe 6 muaj për bizneset që të marrin kredi
23/01 00:39
Zgjatet “garancia sovrane”/ Edhe 6 muaj më shumë që biznesi të marrë kredi në banka
22/01 15:19
Pasiguri për kreditë/ Bankat tregtare shtrëngojnë kushtet
21/01 12:34
Pandemia nuk preku bujqësinë/ Në 2020 vijoi me rritje eksporti i prodhimeve shqiptare
21/01 12:30
Pandemia/ 4800 biznese janë çregjistruar. Ministria: u regjistruan 203 biznese më shumë se në 2019
20/01 12:48
Paga e re për mjekët dhe mësuesit/ Në muajin shkurt do të marrin rritjen edhe infermierët
19/01 15:11
Rama: Biznesi, gjithçka online/ Të ardhurat parashikohet të rriten me 31% deri në fund të mandatit
19/01 15:10
Ekonomia në fokus/ Rama dhe Denaj, konferencë për administrimin fiskal
19/01 12:45
Covid “fshiu” 219 mln euro eksporte/ Më i goditur është fasoneria. Eksportoi 130 milionë euro më pak
18/01 19:54
“Rimbursoni humbjen nga renta”/ Bashkisë Bluqizë i pakësohet buxheti nga heqja e taksës së kromit
18/01 15:17
Si u hoq taksa e kromit/ U kërkua favor për një vit. Deputetët votuan për tre vite pa taksë
14/01 15:43
Top News – Kush ka marrë kredi në bankë/ Vonesat në pagesa, banka shtyn afatin
13/01 18:55
Inflacioni ra në 1.1 përqind/ Ekonomia në stanjacion, ka rënie të ndjeshme të konsumit
12/01 15:25
Top News – Pandemia goditi biznesin e vogël/ 6600 subjekte kaluan në status pasiv
11/01 13:07
Taksa 23%, me probleme/ Ekspertët tregojnë dobësitë. Ministrja e financave: Do e rishohim
07/01 19:37
Ministrja e financave: Presidenti gaboi/ “Nuk morëm kredi të re, u bë vetëm një ndryshim objekti”
06/01 15:24
Debati për huan e rrugës Vlorë-Orikum, Denaj i përgjigjet Metës: Interpreton në mënyrë të gabuar!
06/01 12:05
Taksa 23% duhet të ndryshojë/ Nuk e ka asnjë vend i Ballkanit
03/01 21:07
Nis paga minimale 30 mijë lekë/ Përfitojnë mbi 251 mijë individë
03/01 19:55
Zerimi i taksave/ Bizneset e vogla nuk do të paguajnë as tatim fitim dhe as TVSH
02/01 15:07