Eksportet po përmirësohen/ Shkojnë në 25 miliardë lekë gjatë muajit shtator
19/10/2020 15:09

Sinjale pozitive vijnë nga eksportet shqiptare. Pas goditjes që morën për 6 muaj radhazi për shkak të pandemisë, Instat raporton se gjatë shtatorit kanë arritur në 25 miliardë lekë, në rritje të lehtë me 1.2% krahasuar me të njëjtën periudhë të 2019-ës. Megjithatë, pavarësisht rikuperimit mbeten sërish larg situatës normale të një viti më parë. Kjo si pasojë e tendencës rënëse që kanë ndjekur në muajt mars-gusht, duke bërë kështu që për 9-mujorin të arrijnë vlerën e 195 miliardë lekëve, në rënie të fortë me 13.6% kundrejt vitit të kaluar. Kontributin më të madh në përmirësimin e eksporteve e kanë dhënë grupet “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi si dhe “Materiale ndërtimi dhe metale” zëri i” përkatësisht me 3.5 dhe 3%, teksa produktet ushqimore, pijet dhe duhani vijojnë të mbeten sektori më pak i afektuar nga pandemia, pasi kanë shënuar një rritje me 0.9%. Nga ana tjetër, goditja më e fortë ka ardhur nga tkurrja e eksporteve të mineraleve, lëndëve djegëse dhe energjisë elektrike me 5.3%, ndjekur nga tekstilet dhe këpucës. Pas përmirësimit që shënuan në gusht, eksportet e fasonëve iu rikthyen sërish rënies muajin e kaluar me 1.3%, e paralajmëruar më herët edhe nga vetë përfaqësuesit e sektorit për shkak të mbylljes së kontratave me vendet fqinje. Gjatë muajit Shtator, Shqipëria sipas Instat ka parë rritjen më të madhe të eksporteve drejt Francës, Greqisë dhe Kosovës, teksa janë tkurrur ndjeshëm ato drejt Italisë fqinje, Spanjës dhe Malit të Zi.

Humbja 1,8 miliardë euro/ Mbyllen gjysma e agjencive turistike dhe të udhëtimeve
25/11 19:41
Miliona euro për kurim në Turqi/ Nga Shqipëria janë nisur 270 avionë. Ja tarifat e kurimit nga covid
21/11 19:43
Ekonomia do tkurret me -6.4%/ Parashikimi i institutit vjenez për Shqipërinë
20/11 15:16
Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11 15:23
Bien eksportet/ Rënie 12.2% për 10-mujorin
17/11 12:54
Kuvendi miraton buxhetin e 2021/ U rritën shpenzimet për shëndetësinë
16/11 19:42
Buxheti shkon për votim në Kuvend/ Në seancë edhe ndryshimet për ligjin e financimit të partive
16/11 12:43
Shitjet e banesave janë ulur/ Rënie e madhe edhe në kërkesën e banesave me qira
14/11 15:36
9.7 mln euro për rimbursim të ilaçeve/ Shtohet buxheti, ndihmë për të prekurit me covid
13/11 19:34
Diskutimet për buxhetin/ Deputetët diskutojnë shtesat e fondeve
13/11 12:44
Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11 15:31
Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11 14:24
Top News – Ndihma prej 4 mijë lekë/ Tatimet, informacion për bizneset
12/11 10:28
Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11 10:26
Shtyhet regjistrimi i popullsisë/ Për shkak të pandemisë procesi do të zhvillohet në tetor 2022
11/11 19:54
Paratë për teatrin nga qeveria/ Bashkia e Tiranës kërkon fonde në pritje të BEI
10/11 19:55
Për rrugët duhen edhe 14.5 mld lekë/ Gara për aeroportin e Vlorës do rihapet në fund të vitit
10/11 19:47
Top News – Kreditë me problem/ BSH-u rritën gjatë shtatorit
10/11 14:07
Buxheti 2021 diskutohet në Kuvend/ Të gjithë kërkojnë që të shtohen fondet për investime
10/11 13:02
Ndryshon buxheti për bujqësinë/ Do të ndryshojë edhe TVSH për prodhuesit e qumështit
09/11 19:48