Top News – Raporti i FMN për Shqipërinë/ Bien të ardhurat për frymë për vitin 2020
17/05/2021 10:35

Megjithëse ekonomia shqiptare po rigjallërohet pas situatës që krijoi koronavirusi në vend, përditësimi më i fundit i Fondit Monetar Ndërkombëtar për treguesin e prodhimit të brendshëm për frymë ose i njohur ndryshe si GDP per capita tregon se mirëqënia e qytetarëve të Shqipërisë krahasuar me vendet e rajonit vijon të ngelet e ulët. Prodhimi i brendshëm për frymë, llogaritet duke pjesëtuar prodhimin e brendshëm bruto me numrin e popullsisë. Në këtë mënyrë llogaritet se ç’pjesë nga prodhimi i brendshëm bruto i takon çdo qytetari. GDP per capita konsiderohet matës i mirëqënies së qytetarëve. Megjithatë edhe kjo formë llogaritjeje nuk është plotësisht e saktë, pasi në çdo shtet ka një shpërndarje të pabarabartë të ardhurash. Në Shqipëri, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar, për vitin 2020 ky tregues ishte 14.2 mijë dollar për frymë , shifër që është 5.5 për qind më e ulët se Bosnjë dhe Hercegovina dhe 32 deri në 33 për qind më e ulët sesa në Serbi dhe Mal të Zi, që janë dy shtetet e rajonit me më shumë të ardhura për frymë. Edhe në krahasim me Maqedoninë e Veriut, ky tregues është 30 për qind më i ulët. Në botë Shqipëria renditet e 90 duke lënë pas Armeninë, Ukrainën dhe Moldavinë, ndërkohë Kosova është më e varfra në Europë me 11.2 mijë dollar amerikanë për frymë. Krahasuar me vitin 2013 Shqipëria ka vijuar në trend rritës. Kujtojmë se në vitin 2013 Shqipëria arriti nivelin më të ulët të rritjes ekonomike, me vetëm 0.8 për qind rritje ekonomikë në vit. Shkak mund të ketë qenë edhe taksa e sheshtë prej 10 për qind e cila u implementuar në vitin 2008.

Top Channel/ Jemi më pak të paguarit në europë/ Shqiptarët konsumojmë më pak se të gjithë europianët
21/06 19:42
Top Channel/ Faza e dytë e fiskalizimit/ Shqetësim ngrenë bizneset e reja që kanë nisur aktivitetin
17/06 19:45
Top Channel/ Eksportet, 97mln € më shumë/Rritje eksporteve shqiptare drejt Spanjës,Italisë & Kosovës
16/06 19:48
Top Channel/ Ekonomia drejt rimëkëmbjes/ Të ardhurat për 5 muajt e parë të vitit 1.5 miliardë euro
15/06 19:50
Top Channel/ Borxhi i Shqipërisë, 8.8 mld €/ Pjesa më e madhe i borxhit të jashtëm i takon qeverisë
10/06 20:00
Top Channel/ Tenderi 1 mld lekë për portin/ Autoriteti portal hap garën për projektin në Durrës
10/06 19:58
Top Channel/ BB ul pritshmërinë për Shqipërinë/ Nga 5,1% zbret në 4.4 për qind rritjen ekonomike
09/06 19:46
Top Channel/ Shtohet besimi tek ekonomia/ Më shumë optimizëm nga sektori i tregtisë
07/06 19:47
Top Channel/ 408 ndërmarrje të huaja u mbyllën/ Nuk i rezistuan dot krizës për shkak të pandemisë
05/06 19:45
Top Channel/ Fajdet kërcënojnë biznesin/ Në pamundësi për kredi bankare, i drejtohen tregut të zi
02/06 19:43
Top Channel/ Bashkitë mblodhën më pak taksa/ Taksa e pronës, më pak edhe se në vitin 2019
01/06 19:50
Top News – 4 miliardë euro si rezervë valutore/ Stabilitet financiar, apo garanci në kohë krize!
01/06 13:33
Top Channel/Pagat në vend më të ulëtat.Një menaxher shqiptar paguhet më pak se një pastrues europian
28/05 19:46
Top Channel/ Pandemia shtoi kreditë me probleme/ Në kulmin e infektimeve individët s’paguanin këstet
27/05 19:56
Top Channel/ 168 mln euro detyrime të pashlyera/ Borxhi u ulu me 3.1 mld lekë nga rimbursimi i TVSH
20/05 16:03
Top Channel/ Mblidhen 161 milionë euro më shumë, arkëtimet kalojnë shifrat e para nisjes së krizës
17/05 19:46
Top Channel/ Në prill, 230 mln euro eksporte! Rritja disa herë më e lartë, edhe se viti 2019
17/05 15:42
Top Channel/ Përmirësohet tregtia me jashtë! Statistikat tregojnë rritje në prill, shkon 29 mld lekë
17/05 13:00
Top News – Raporti i FMN për Shqipërinë/ Bien të ardhurat për frymë për vitin 2020
17/05 10:35
Top Channel/ Euro pëson luhatje/ “Shkak, bllokimi i pandemisë por edhe paratë informale në ekonomi”
14/05 19:56