Top Channel/ Tiranë-Durrës, 90% e ekonomisë/ Arsyeja se përse po zbrazen qytetet e tjera të vendit
13/05/2021 15:29

Emigracioni dhe lindjet e pakta po tkurrin ndjeshëm popullsinë e së fundmi shqetësues po konstatohet edhe migrimi i brendshëm, që po çon drejt boshatisjes qytetet e vendit. Eksperti për ekonominë Adrian Civici shpjegon se tendenca për t’u zhvendosur nga zonat periferike drejt atyre të zhvilluara si Tirana, Durrësi e Fieri lidhet me mundësitë dhe shërbimet e shumta që ofrojnë këto rajone. Kjo shton ai bën që edhe fokusi i politikave zhvillimore të orientohet drejt tyre duke bërë të pamundur zhvillimin e qarqeve të tjera. “Tendenca për të larguar lidhet me paga më të larta, për shërbime më të mira arsimore, shëndetësore, infrastrukturore. Rreth 15-20% e territorit (Tiranë-Durrës-Fier) ka një përqendrim të rreth 90% të kapitalit dhe aktivitetit ekonomik të vendit dhe në pjesën tjetër që është gati 80% e territorit ka shumë pak dinamikë ekonomike, shumë pak biznese, investime”, shprehet Adrian Civici, ekspert për ekonominë. Përballë një situate të tillë, eksperti Civici propozon masa konkrete gjithëpërfshirëse për të zbutur procesin e migrimit masiv. “Ka ardhur momenti që ne të bëjmë politika konkrete delokalizimi në të gjithë vendin, duke filluar nga politikat diferencuese fiskale sa i përket investimeve, me politika që stimulojnë disa aktivitete ekonomike që deri tani kanë qenë të pazhvilluara, deri te ato politika mbështetëse financiare për kategori të caktuara sociale që mund të joshen me subvencione ose pagesa të ndryshme për t’u punësuar dhe për zhvilluar aktivitete ekonomike”, tha Adrian Civici, ekspert për ekonominë. Sipas të dhënave të Instat vetëm qarku i Tiranës dhe Durrësit shënuan rritje të popullsisë një vit më parë diçka që sipas ekspertit Civici mund të sjellë së shpejti edhe mbipopullimin e tyre, ndërsa e gjithë pjesa tjetër e qarqeve të vendit panë një tkurrje të ndjeshme.

Top Channel/ Faza e dytë e fiskalizimit/ Shqetësim ngrenë bizneset e reja që kanë nisur aktivitetin
17/06 19:45
Top Channel/ Eksportet, 97mln € më shumë/Rritje eksporteve shqiptare drejt Spanjës,Italisë & Kosovës
16/06 19:48
Top Channel/ Ekonomia drejt rimëkëmbjes/ Të ardhurat për 5 muajt e parë të vitit 1.5 miliardë euro
15/06 19:50
Top Channel/ Borxhi i Shqipërisë, 8.8 mld €/ Pjesa më e madhe i borxhit të jashtëm i takon qeverisë
10/06 20:00
Top Channel/ Tenderi 1 mld lekë për portin/ Autoriteti portal hap garën për projektin në Durrës
10/06 19:58
Top Channel/ BB ul pritshmërinë për Shqipërinë/ Nga 5,1% zbret në 4.4 për qind rritjen ekonomike
09/06 19:46
Top Channel/ Shtohet besimi tek ekonomia/ Më shumë optimizëm nga sektori i tregtisë
07/06 19:47
Top Channel/ 408 ndërmarrje të huaja u mbyllën/ Nuk i rezistuan dot krizës për shkak të pandemisë
05/06 19:45
Top Channel/ Fajdet kërcënojnë biznesin/ Në pamundësi për kredi bankare, i drejtohen tregut të zi
02/06 19:43
Top Channel/ Bashkitë mblodhën më pak taksa/ Taksa e pronës, më pak edhe se në vitin 2019
01/06 19:50
Top News – 4 miliardë euro si rezervë valutore/ Stabilitet financiar, apo garanci në kohë krize!
01/06 13:33
Top Channel/Pagat në vend më të ulëtat.Një menaxher shqiptar paguhet më pak se një pastrues europian
28/05 19:46
Top Channel/ Pandemia shtoi kreditë me probleme/ Në kulmin e infektimeve individët s’paguanin këstet
27/05 19:56
Top Channel/ 168 mln euro detyrime të pashlyera/ Borxhi u ulu me 3.1 mld lekë nga rimbursimi i TVSH
20/05 16:03
Top Channel/ Mblidhen 161 milionë euro më shumë, arkëtimet kalojnë shifrat e para nisjes së krizës
17/05 19:46
Top Channel/ Në prill, 230 mln euro eksporte! Rritja disa herë më e lartë, edhe se viti 2019
17/05 15:42
Top Channel/ Përmirësohet tregtia me jashtë! Statistikat tregojnë rritje në prill, shkon 29 mld lekë
17/05 13:00
Top News – Raporti i FMN për Shqipërinë/ Bien të ardhurat për frymë për vitin 2020
17/05 10:35
Top Channel/ Euro pëson luhatje/ “Shkak, bllokimi i pandemisë por edhe paratë informale në ekonomi”
14/05 19:56
Top Channel/ Rënia e euros/ Përse është zhvlerësuar monedha në raport me lekun
14/05 12:37