Pasiguri për kreditë/ Bankat tregtare shtrëngojnë kushtet
21/01/2021 12:34

Pandemia ka bërë që bankat tregtare të shtrëngojnë kushtet e kreditimit, pasi kanë perceptuar rrezik të shtuar lidhur me pasiguritë që ka shkaktuar kriza. Në vrojtimin e fundit të Bankës së Shqipërisë rezulton se termat e kreditimit janë vështirësuar ndjeshëm për kreditë e reja për të gjitha kategoritë e bizneseve. Sa i përket kërkesës për kredi, banka qendrore vlerëson se ka pësuar ulje në tremujorin e fundit të 2020-ës, veçanërisht për segmentin e biznesit të vogël e të mesëm si dhe te huatë e dhëna për financimin e investimeve. Vështirësitë financiare të bizneseve, rënia e besimit të tyre si dhe përdorimi i burimeve të brendshme të financimit evidentohen nga bankat si faktorët kryesorë që kanë sjellë në tkurrjen e kërkesës për kredi. Ndërsa ka pasur një kërkesë të shtuar nga ana e bizneseve të mëdha për kredi për likuiditet, e cilësuar edhe si një ndër shqetësimet kryesore të kohëve të fundit. Në kushte të tilla kur pasiguritë janë ende të larta, bankat e nivelit të dytë vlerësojnë se kërkesa për kredi nga bizneset do të jetë e ulët edhe në tremujorin e parë të këtij viti. Ndryshe paraqitet situata për individët, pasi bankat janë treguar më tolerante duke lehtësuar kushtet e kreditimit gjatë, diçka që pritet të zgjasë edhe në pjesën e parë të vitit aktual. Në tremujorin e fundit të 2020-ës, kërkesa për hua nga individët është ulur, por bankat janë optimiste për vitin aktual pasi presin një përmirësim të këtij treguesi, veçanërisht në segmentin e kredisë konsumatore. Pak ditë më parë, Banka e Shqipërisë vendosi të shtyjë deri më 31 mars 2021 afatin për masat që lehtësojnë ristrukturimin e kredive, një kërkesë kjo e bërë nga Shoqata e Bankave në fund të vitit të kaluar.

Ndërtimi nuk njeh krizë/ Për vitin 2020 u dhanë leje për 620 milionë euro investime
26/02 19:49
Pandemia ndihmoi teknologjinë/ U shtua numri i bizneseve që përdorin kompjuterët në punën e tyre
25/02 19:56
Turizmi nuk po e merr veten/ Gjatë janarit erdhën 64 mijë turistë më pak se një vit më parë
24/02 19:50
Borxhi publik, 77.8% e PBB/ Norma më e lartë e regjistruar ndonjëherë për financat shqiptare
23/02 19:33
Turizmi u përgjysmua/ Shqiptarët udhëtuan vetëm në Kosovë dhe në Malin e Zi
19/02 19:48
Ligji i ri për sigurimin e makinave/Afatet e reja për dëmshpërblimin, për drejtuesin edhe pasagjerët
18/02 19:45
Si duhet të rriten eksportet/ Ekspertët: Duhen sa më shumë produkte, sytë drejt Europës Qendrore
18/02 15:28
Eksportet, 1 mld lekë më shumë/ Janari i vitit 2021 ishte më i mirë se janari i vitit 2020
17/02 19:50
Biznesi, kundër kufizimeve/ “Duhet paketë ndihme financiare për cdo kufizim të punës”
12/02 15:38
280 milionë euro më pak/ Efekti i pandemisë, të ardhurat e shtetit ranë ndjeshëm
11/02 20:16
Kursimet shtojnë informalitetin/ Ekspertët: Paratë po mbahen në depozita pa afat në banka
06/02 19:40
Kush po kursen më pak në Shqipëri gjatë pandemisë? Habit Korça, Durrësi dhe Elbasani
05/02 15:31
Top News – Bankat, hua deri në 400 mln euro/ Pandemia kushtëzon likuiditetet në Shqipëri
04/02 21:32
Alternativat e investimeve/ Shqiptarët i vendosin në pronat e paluajtshme, bursa s’është e zhvilluar
04/02 19:42
Sorollatje në zyrën e tatimeve/ Biznesi i vogël në radhë, nuk ka blloqe të faturave tatimore
04/02 15:16
Ligj i ri kundër pastrimit të parave/ Kontroll agjentëve imobiliarë e bashkëpunëtorëve të zyrtarëve
03/02 15:12
Kreditë vështirësohen/ Bankat janë më konservatore për shkak të pasojave të pandemisë
03/02 12:22
Shqipëria vlerësohet me B plus/ Raporti i S&P: Në vitin 2021 pritet një rritje me 4.5 përqind
02/02 15:15
Hiqet taksa mbi kromin/ Mazhoranca rrëzon dekretin e presidentit Meta
02/02 15:13
‘Taksa progresive do të rishikohet’/ Kryeministri: Do rishqyrtohet për të ardhurat personale
02/02 15:10