Kush po kursen më pak në Shqipëri gjatë pandemisë? Habit Korça, Durrësi dhe Elbasani
05/02/2021 15:31

“Kriza që ka shkaktuar pandemia ka bërë që individët dhe bizneset, të pasigurt për të ardhmen të “kyçin” paratë e tyre në banka. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se vitin e kaluar, stoku i kursimeve të shqiptarëve arriti në nivele rekord në 1.29 trilionë lekë apo rreth 10.5 miliardë euro.” Kjo tendencë në rritje e depozitave është përshpejtuar kryesisht pas nisjes së pandemisë në Mars të vitit të kaluar, e që prej asaj kohe kanë ardhur duke u shtuar ndjeshëm deri në fund të Dhjetorit. Krahas pasigurive, ky trend në rritje i depozitave lidhet kryesisht edhe me vendosjen e masave bllokuese, ku shumë shqiptarë nuk arritën të kalojnë kufijtë as për pushime duke bërë që të ulin shpenzimet e të kursejnë më tepër. Vitin e kaluar, depozitat janë orientuar kryesisht nga ato në lekë që shënuan një rritje prej 11% kundrejt vitit 2019 apo rreth 51 miliardë lekë, ku rritje të konsiderueshëm kanë parë kursimet e individëve. Shtim të ndjeshëm kanë parë edhe depozitat në monedhë të huaj kryesisht në euro me rreth 6% kundrejt vitit 2019, e cila është ndikuar më së shumti nga shtimi i parave në llogaritë rrjedhëse. Një dëshmi kjo që shqiptarët preferojnë të tregojnë kujdes e të mund t’i tërheqin ato në çdo moment që iu nevojiten. Sa i takon të dhënave sipas rretheve, rezulton se kryeqytetasit kanë shtuar më shumë kursimet e tyre, ndjekur nga qytetarët e Durrësit dhe Elbasanit që kanë rritur ndjeshëm depozitat bankare. Ndërsa ata që kanë kursyer më pak gjatë vitit të pazakontë të 2020-ës sipas statistikave janë korçarët dhe qytetarët e Shkodrës.

Top Channel/ A mund të anulohet fiskalizimi? Premtimi i PD: Ekspertët e shikojnë si problematik
14/04 20:01
A mund të anulohen koncesionet? Ekspertët analizojnë premtimin e opozitës: Nuk mund të realizohet
13/04 20:01
Shpresë tek vaksinimi/ Tregu ka nevojë të qetësohet, vaksina i jep optimizëm konsumatorëve
09/04 19:47
Top News – FMN, dritë jeshile për Shqipërinë/ Pas goditjes nga pandemia, rritje ekonomike
07/04 12:11
Optimizmi i biznesit u rrit/ Të dhënat e Bankës së Shqipërisë për tremujorin e parë të vitit 2021
06/04 15:16
Ekspertët shpjegojnë se pse Shqipëria pati një rënie më të vogël ekonomike
03/04 19:44
Top News – Parashikimi i Bankës Botërore/ Situata buxhetore e Shqipërisë do përkeqësohet
31/03 21:21
Ekonomia u tkurr 3.3%/ INSTAT tregon recesion më të ulët se parashikuan institucionet ndërkombëtare
31/03 19:50
‘Suezi” ndikon dhe në Shqipëri/ Do ketë vonesa të mbërritjes së mallrave nga Kina
26/03 15:23
Ulen eksportet/ Trendi rënës në shkurt reflekton presionin e pandemisë
18/03 12:26
Analiza programit të PS për taksat/Ekspertët: Tatimi progresiv jo vetëm mbi pagat, por çdo të ardhur
17/03 19:40
Projektet e rindërtimit/ Rama inspekton punimet në Thumanë, Laç dhe në Krujë
15/03 15:30
Pandemia la 43.400 persona të papunë/ Në Shqipëri, 165 mijë persona janë regjistruar si të papunë
13/03 19:43
Rritet papunësia, shkon në 11.8%/ Rreth 43.400 të papunë nga pandemia
13/03 12:51
Top News – Fondi Monetar për Shqipërinë/ Dy kushtet që ndikojnë në rritjen ekonomike
10/03 20:14
Kreditë e këqija u rritën në janar/ Stoku i kredive me probleme shkon në 49 miliardë lekë
10/03 19:50
Ekonomia, një vit në pandemi/ Ekspertët mendojnë se ringritja nis në gjysmën e dytë të vitit 2021
09/03 19:52
Inflacioni nis të rritet/ Janë shtuar blerjet për ushqime dhe mobilim
08/03 15:29
Administrata, 193 milionë euro borxh/ Detyrimet ndaj biznesit, sigurimeve e vendimeve të gjykatave
05/03 19:41
Bashkitë shtojnë të ardhurat/ Efekti më i madh nga mbledhja e taksës për ndërtimet e reja
03/03 19:53