Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11/2020 15:23

“Pas një përmirësimi të lehtë që shënuan në shtator, eksportet shqiptare iu rikthyen sërish rënies gjatë tetorit, pasi sipas Instat arritën vlerën e 27 miliardë lekëve (218 mln euro), duke u tkurrur me 0.9% kundrejt të njëjtës periudhë të një viti më parë”. Por, si periudhë 10-mujore eksportet e produkteve Made in Albania arritën në 221 miliardë lekë (ose 1.8 mld euro) , apo 31 miliardë lekë më pak se e njëjta periudhë e 2019-ës, si pasojë e perfomancës negative të regjistruar gjatë muajve Mars-Gusht. Ecurinë më negative në tetor e kanë shënuar “mineralet, lëndët djegëse dhe energjia elektrike” me një rënie prej 5%, kjo për shkak të uljes së ekporteve të naftës nga Bankes Petrolium drejt Spanjës, blerësit kryesor të kësaj lënde. Fasonët nga ana tjetër, që janë edhe grupi më i madh eksportues në vend ka parë sërish një tkurrje muajin e kaluar me 2.1%, për shkak të rënies së porosive nga vendet e huaja dhe rënies së fortë të kërkesës për veshje e këpucë. Kjo ka detyruar fasonët që të diversifikojnë prodhimin dhe t’i përshtaten kërkesave të tregut, duke e orientuar atë drejt maskave dhe veshjeve të tjera mjekësore. Produktet ushqimore nga ana tjetër, pijet dhe duhani vijojnë të kontribuojnë pozitivisht, pasi eksportet e këtij grupi u rritën me 2.7% muajin e kaluar, teksa përmirësim pa edhe grupi i materiale ndërtimi e metale. Kjo pasi ndërtimet e pezulluara gjatë karantinës iu rikthyen punës duke rritur kërkesën për këto lëndë. Ajo që vihet re nga të dhënat e Instat, është ndryshimi i hartës së vendeve drejt të cilave eksportoi Shqipëria muajin e kaluar, ku rritjen më të madhe e pati me Kosovën, Gjermaninë si dhe Greqinë, teksa eksportoi më pak drejt Spanjës dhe Kinës. Edhe importet nga ana tjetër kanë parë një rëne të lehtë për tetorin, teksa deficit tregtar përllogaritet në 33 miliardë lekë, duke u rritur me 0.8% krahasuar me një vit më parë.

Top News – ‘Garancia sovrane’, shtyhet afati/ Edhe 6 muaj për bizneset që të marrin kredi
23/01 00:39
Zgjatet “garancia sovrane”/ Edhe 6 muaj më shumë që biznesi të marrë kredi në banka
22/01 15:19
Pasiguri për kreditë/ Bankat tregtare shtrëngojnë kushtet
21/01 12:34
Pandemia nuk preku bujqësinë/ Në 2020 vijoi me rritje eksporti i prodhimeve shqiptare
21/01 12:30
Pandemia/ 4800 biznese janë çregjistruar. Ministria: u regjistruan 203 biznese më shumë se në 2019
20/01 12:48
Paga e re për mjekët dhe mësuesit/ Në muajin shkurt do të marrin rritjen edhe infermierët
19/01 15:11
Rama: Biznesi, gjithçka online/ Të ardhurat parashikohet të rriten me 31% deri në fund të mandatit
19/01 15:10
Ekonomia në fokus/ Rama dhe Denaj, konferencë për administrimin fiskal
19/01 12:45
Covid “fshiu” 219 mln euro eksporte/ Më i goditur është fasoneria. Eksportoi 130 milionë euro më pak
18/01 19:54
“Rimbursoni humbjen nga renta”/ Bashkisë Bluqizë i pakësohet buxheti nga heqja e taksës së kromit
18/01 15:17
Si u hoq taksa e kromit/ U kërkua favor për një vit. Deputetët votuan për tre vite pa taksë
14/01 15:43
Top News – Kush ka marrë kredi në bankë/ Vonesat në pagesa, banka shtyn afatin
13/01 18:55
Inflacioni ra në 1.1 përqind/ Ekonomia në stanjacion, ka rënie të ndjeshme të konsumit
12/01 15:25
Top News – Pandemia goditi biznesin e vogël/ 6600 subjekte kaluan në status pasiv
11/01 13:07
Taksa 23%, me probleme/ Ekspertët tregojnë dobësitë. Ministrja e financave: Do e rishohim
07/01 19:37
Ministrja e financave: Presidenti gaboi/ “Nuk morëm kredi të re, u bë vetëm një ndryshim objekti”
06/01 15:24
Debati për huan e rrugës Vlorë-Orikum, Denaj i përgjigjet Metës: Interpreton në mënyrë të gabuar!
06/01 12:05
Taksa 23% duhet të ndryshojë/ Nuk e ka asnjë vend i Ballkanit
03/01 21:07
Nis paga minimale 30 mijë lekë/ Përfitojnë mbi 251 mijë individë
03/01 19:55
Zerimi i taksave/ Bizneset e vogla nuk do të paguajnë as tatim fitim dhe as TVSH
02/01 15:07