Buxheti i vitit 2021 për rimëkëmbjen/ Rritja ekonomike 5.5%. Rritje të pagave, lehtësim të taksave
20/10/2020 15:17

Qeveria ka miratuar projektbuxhetin e vitit 2021, i cilësuar si buxheti i rimëkëmbjes pas dy goditjeve që mori vendi nga tërmeti i 26 nëntorit dhe pandemia Covid-19. Në dokumentin zyrtar të Financave, bëhet e ditur se qeveria ka rishikuar në ulje pritshmëritë për rritjen ekonomike në -6.1% këtë vit si pasojë e koronavirusit, nga -4.5% që ishte në vlerësimin paraprak të ekzekutivit, duke iu afruar kështu vlerësimit të Bankës Botërore në -6.4%, teksa BERZH dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar kanë një parashikim më pesimist përkatësisht -9% dhe -7.5%. Ndërsa për vitin e ardhshëm, qeveria prêt që ekonomia t’i rikthehet rimëkëmbjes dhe rritja ekonomike parashikohet në 5.5%. Procesi i rindërtimi do të jetë edhe një nga prioritetet kryesore të buxhetit të vitit të ardhshëm, i cili parashikon një financim prej 28 miliardë lekësh ose 225.4 milionë euro në funksion të tij, teksa do të mbështeten edhe sektorë të tjetër si arsimi e shëndetësia me rritje të pagave e investime të shtuara si dhe bujqësia përmes skemave mbështetëse apo heqjes së akcizës së naftës për fermerët. Në vitin 2021 të ardhurat buxhetore parashikohet të arrijnë në 479 miliardë lekë ose 3.8 miliardë euro, rreth 10.6% më shume se krahasuar me buxhetin e vitit aktual, ku pritet që të rriten ndjeshëm arkëtimet nga tatimet dhe doganat me 12.2%, diçka që duket e vështirë për t’u realizuar në kushtet kur për 9-mujorin e këtij viti të ardhurat pësuan një rënie prej 290 milionë euro. Shpenzimet publike nga ana tjetër janë planifikuar në masën e 587.6 miliardë lekë në total, në rritje të lehtë prej 1.4% në krahasim me pritshmëritë e vitit 2020, ku pritet të mbështeten një sërë investimesh publike si dhe financohen disa projekte të rëndësishme strategjike.

Humbja 1,8 miliardë euro/ Mbyllen gjysma e agjencive turistike dhe të udhëtimeve
25/11 19:41
Miliona euro për kurim në Turqi/ Nga Shqipëria janë nisur 270 avionë. Ja tarifat e kurimit nga covid
21/11 19:43
Ekonomia do tkurret me -6.4%/ Parashikimi i institutit vjenez për Shqipërinë
20/11 15:16
Eksportet ranë gjatë pandemisë/ Në 10 muaj u eksportuan 1.8 miliardë euro mallra ‘made in albania’
17/11 15:23
Bien eksportet/ Rënie 12.2% për 10-mujorin
17/11 12:54
Kuvendi miraton buxhetin e 2021/ U rritën shpenzimet për shëndetësinë
16/11 19:42
Buxheti shkon për votim në Kuvend/ Në seancë edhe ndryshimet për ligjin e financimit të partive
16/11 12:43
Shitjet e banesave janë ulur/ Rënie e madhe edhe në kërkesën e banesave me qira
14/11 15:36
9.7 mln euro për rimbursim të ilaçeve/ Shtohet buxheti, ndihmë për të prekurit me covid
13/11 19:34
Diskutimet për buxhetin/ Deputetët diskutojnë shtesat e fondeve
13/11 12:44
Financat dhe KLSH, shifra të kundërta/Përplasja në Kuvend mes institucioneve për shifrat e buxhetit
12/11 15:31
Top News – Administrimi i buxhetit/ KLSH, kritika për Qeverinë e Bashkitë
12/11 14:24
Top News – Ndihma prej 4 mijë lekë/ Tatimet, informacion për bizneset
12/11 10:28
Top News – Depozitat në banka/ Rriten ndjeshëm edhe në valutë
12/11 10:26
Shtyhet regjistrimi i popullsisë/ Për shkak të pandemisë procesi do të zhvillohet në tetor 2022
11/11 19:54
Paratë për teatrin nga qeveria/ Bashkia e Tiranës kërkon fonde në pritje të BEI
10/11 19:55
Për rrugët duhen edhe 14.5 mld lekë/ Gara për aeroportin e Vlorës do rihapet në fund të vitit
10/11 19:47
Top News – Kreditë me problem/ BSH-u rritën gjatë shtatorit
10/11 14:07
Buxheti 2021 diskutohet në Kuvend/ Të gjithë kërkojnë që të shtohen fondet për investime
10/11 13:02
Ndryshon buxheti për bujqësinë/ Do të ndryshojë edhe TVSH për prodhuesit e qumështit
09/11 19:48