Statistikat e kulturës/ Ulet numri i spektatorëve në teatër, shtohen në muze dhe parqet arkeologjike
04/11/2019 20:00

Sipas INSTAT numri i shfaqjeve kulturore gjithsej në tremujorin e tretë të 2019 është 61, duke pësuar një rënie prej 11,6 %, në krahasim me tremujorin e tretë 2018. Ndërsa në institucionet qendrore të artit dhe kulturës, janë organizuar 11 premiera, një premierë më shumë, në krahasim me vitin e shkuar. Kjo matje ju referohet institucioneve si Teatri Kombëtar, Teatri Kombëtar i Operas, Baletit dhe Ansamblit Popullor, Teatri Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli”, Qendra Kombëtare Kulturore për Fëmijë dhe Teatri i Kukullave, dhe Cirku Kombëtar. Për shkak të mungesës së shfaqjeve në Teatrin Kombëtar, pjesëmarrja mesatare e spektatorëve për shfaqje, në të gjithë institucionet kulturore, gjatë tremujorit të tretë të 2019 ka pësuar një rënie në masën 48,6 %, krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë. E thënë më thjeshtë pjesëmarrja mesatare në tremujorin e tretë 2019 është 206 spektatorë për shfaqje, nga 401 spektatorë të rezultuar në tremujorin e tretë 2018. Referuar gjithmonë të njëjtës periudhe, Qendra Kombëtare e Kulturës për Fëmijë është institucioni që ka realizuar numrin më të lartë të shfaqjeve gjithsej, me 30 të tilla, 14 shfaqje më shumë, krahasuar me tremujorin e tretë 2018. Sa i përket trashëgimisë kulturore, numri vizitorëve në muze, kala dhe parqe arkeologjike, në ka shënuar një rritje me 8,9 %. Numri i vizitorëve po ashtu është dyfishuar në Bibliotekën Kombëtare, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Teatri Kombëtar i Operas, Baletit dhe Ansamblit Popullor ka realizuar numrin më të lartë të premierave, 6 premiera, një më shumë, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Restaurohet kisha e Shën Premtes, në Balldre do të jetë e hapur për vizitorët
17/11 12:50
Panairi i librit/ U shpallën çmimet për fituesit
16/11 20:19
Panairi i Librit/ U shpallën çmimet për fituesit
16/11 16:19
Fotot e panjohura të luftës/ Ekspozohen në Elbasan, për 75 vjetorin e çlirimit
16/11 12:39
Panairi i librit/ “Testamenti” i Leka Bungos
15/11 20:20
Ndahen “Latin Grammy”/ Triumfojnë Rosalia dhe Alejandro Sanz
15/11 14:24
“Koncert në vitin 1936”… Aktorët e rinj në teatrin e Korçës
15/11 14:20
Panairi i Librit/ “Dudaj” me tituj te rinj: Morrison, Allende, Vorpsi, Obama
14/11 20:25
“Si e kam njohur”, Mustafa Nano sjell në treg librin e ri
14/11 07:44
Panairi i librit, prezantohen botimet e reja
13/11 20:31
Panairi i Librit “Tirana 2019”/ 100 pavijone nga të gjitha trevat shqipfolëse në edicionin 22-të
13/11 14:40
“Mikpritja e një populli…” Libri kushtuar pritjes së kosovarëve në 1998-n
12/11 19:18
“Madre Eterna” në parkun Rinia/ Skulptori Ermir Grezda, rikthen modelin e vitit 1972
09/11 19:45
Humoristët, të gjithë në Shkodër/ Bashkohen pas 30 vitesh në skenën e teatrit “Migjeni”
09/11 15:38
“Mbrëmë i pëshpërita një ylli”/ Luiza Xhuvani dhe Ndriçim Xhepa pushtojnë skenën
09/11 15:32
Ditët e fotografisë “Gjon Mili”/ Tema e zgjedhur, diversiteti ballkanik
09/11 12:50
“Krom dhe luledele”/ 1997-a në sytë e një 6-vjeçareje
08/11 22:12
Butrinti, greko-romak! Reagon Ceka: Vlerësimi nga një kompani periferike
08/11 20:11
“Ndikuesit”, Budini vendos gazetarët përballë politikanëve
08/11 19:55
“Lahuta e Malësisë” në frëngjisht, Abidin Krasniqi: Do përkthej dhe veprat e tjera të Fishtës
08/11 12:59