Valikardhë e Bulqizës, fshati që të rrok për nga historia dhe njerëzit – Fshatrat e Shqipërisë
20/03/2021 18:00

E para gjë qe ndjen njeriu kur vjen këtu, është se si koha dhe ritet në qytet ndryshojnë dhe në fshat jo. Qëlloi Dita e Verës, kur Ilnisa Agolli u gjend në Bulqizë. Rite pagane, të cilat kjo zonë i ruan ende. E keni vënë re se si ruhen festat në mbarë botën? Halloween-i fjala vjen. Po në Shqipëri pse nuk ndodh e njëjta gjë? U habitëm në këtë fshat me njerëzit që na krijuan një tjetër evoluim të mendimit. Jemi në Valikardhë! Befasuese se si nisi ky udhëtim. Nga bletët. Ky fshat jeton me bletari, pemtari dhe pak blegtori. Kur i sheh banorët, vë re menjeherë një etje për të gëzuar jetën dhe flakur tej çdo hidhërim. Impresionuese se sa optimizëm përfton kur viziton përgjithësisht gjithë fshatrat e Bulqizës dhe veçanërisht Valikardhën dikur e njohur si “Fshati më i rëndësishëm i Dibrës së Epërme”. E, jo vetëm. Valikardha dikur ka qenë qytet. Një qytet që u rrënua nga dyndjet e popujve barbare dhe kësisoj e humbi rëndësinë që kishte në antikitet. Përmendet si qytezë dhe një pikë referimi mbështetëse e luftrave që ka zhvilluar heroi ynë kombëtar Skënderbeu. Ku u zhvillua beteja e famshme e “Valikardit”? Ç’ka mbetur aty? Pse ka kaq shumë traditë dhe mikëpritje këtu? Agolli, na i rrëfen të gjitha. Ndiqeni episodin e plotë:

Pa fshatrat e Kukësit dhe rrjedhën e Drinit, Shqipëria nuk do të qe kjo – Fshatrat e Shqipërisë
17/07 17:30
Zbulimi i mrekullive në Martanesh të Bulqizës, mes besimit në Zot dhe njerëz – Fshatrat e Shqipërisë
10/07 17:30
Novoseja e Kukësit, djegur e vrarë nga serbët po kurrë e gjunjëzuar – Fshatrat e Shqipërisë
03/07 18:00
Ziçishti,fshati i çmuar i Devollit i qëndisur nga Zoti & i bekuar nga njerëzit–Fshatrat e Shqipërisë
19/06 17:49
Fantastike/ Bujani i Tropojës, krenaria e Malësisë së Gjakovës – Fshatrat e Shqipërisë
12/06 17:57
Shushica e Elbasanit, fshati që e shkruan historinë në varre dhe dashuri… – Fshatrat e Shqipërisë
05/06 18:00
BERISHA e Pukës, kurora e veriut që i mbeti veç tradita – Fshatrat e Shqipërisë
29/05 18:00
Historia e pazakontë e ish të burgosurve, në fshatin Valas të Elbasanit – Fshatrat e Shqipërisë
22/05 17:30
Strikçan në Bulqizë, fshati me vlera që nga mesjeta e hershme ishte qytet antik – Fshatrat e Shqipërisë
15/05 17:45
Fshati turistik në Dibër me identitet të lashtë, Kërçisht i Maqellarës… – Fshatrat e Shqipërisë
08/05 17:16
Tërthore e Kukësit dhe masakrat serbe në fshatrat kufitare – Fshatrat e Shqipërisë
01/05 17:10
Fshatrat e Mirditës një vepër arti, të bekuar njerëzit e trojet e saj – Fshatrat e Shqipërisë
24/04 17:21
Fshati që nis nga deti dhe përfundon në mal, Radhima e Vlorës – Fshatrat e Shqipërisë
17/04 18:00
Zagoria që i dha aq shumë Shqipërisë, mbetur si një fill i këputur – Fshatrat e Shqipërisë
10/04 18:00
Kabashi i Pukës, thesari që fshihet pas “Bajrakut të parë” – Fshatrat e Shqipërisë
03/04 18:00
Valbona e Tropojës, bukuria e Alpeve që i bëri ballë çdo stuhie – Fshatrat e Shqipërisë
27/03 18:00
Valikardhë e Bulqizës, fshati që të rrok për nga historia dhe njerëzit – Fshatrat e Shqipërisë
20/03 18:00
Fshatrat e Skraparit, ku historia fle në shpatullat e kanioneve – Fshatrat e Shqipërisë
13/03 18:00
Në Cahan dhe Golaj të Hasit, ku bujaria e njerëzve dhe emigrimi lënë gjurmë – Fshatrat e Shqipërisë
06/03 18:00
Brezovica e Kosovës, fshati që thërret shqiptarët përmes turizmit malor – Fshatrat e Shqipërisë
27/02 18:00