Nikolica e Devollit, fshati mbetur me katër familje me sytë nga e ardhmja – Fshatrat e Shqipërisë
26/12/2020 17:53

Nikolica, është një nga fshatrat më të thellë të Devollit. Një fshat kufitar, ku rruga zor s'e mund të binte veçse në rastet e tentativave të arratisjes drejt shtetit fqinjë, Greqisë, në fillim të tranzicionit demokratik,pas periudhës më të errët që ky vend përjetoi gjatë pavarësinë e tij. Dikur, thonë se ka qenë një qytet i cili u shua përgjatë pushtimit osman. Sot, aty jetojnë vetëm katër familje. Përgjatë këtij rrugëtimi të rradhës, Ilnisa Agolli na rrëfen jo pak, për kohën e shkëlqimit dhe rënies që e shoqëroi vite me rradhë. Sot, duket se sytë po hapen dhe vëmendja po zgjohet duke bërë të mundur shtrimin e një komunikimi mes tij dhe shqiptarëve. Zhvillimi ekonomik, turistik e shoqëror pritet ta kthejë këtë fshat malor më afër qytetit. Sikundër, Dardha! Është shumë interesant ky dokumentar. Qëlluan vetëm dy familje, atë ditë. Katër banorë! Si jetojnë? Ç'thonë? Sa ka ndikuar vetmia në vitet e tyre, pa njerëz, pa rrugë, veç me blegtori ...aty poshtë oborrit të Gramozit?

Pa fshatrat e Kukësit dhe rrjedhën e Drinit, Shqipëria nuk do të qe kjo – Fshatrat e Shqipërisë
17/07 17:30
Zbulimi i mrekullive në Martanesh të Bulqizës, mes besimit në Zot dhe njerëz – Fshatrat e Shqipërisë
10/07 17:30
Novoseja e Kukësit, djegur e vrarë nga serbët po kurrë e gjunjëzuar – Fshatrat e Shqipërisë
03/07 18:00
Ziçishti,fshati i çmuar i Devollit i qëndisur nga Zoti & i bekuar nga njerëzit–Fshatrat e Shqipërisë
19/06 17:49
Fantastike/ Bujani i Tropojës, krenaria e Malësisë së Gjakovës – Fshatrat e Shqipërisë
12/06 17:57
Shushica e Elbasanit, fshati që e shkruan historinë në varre dhe dashuri… – Fshatrat e Shqipërisë
05/06 18:00
BERISHA e Pukës, kurora e veriut që i mbeti veç tradita – Fshatrat e Shqipërisë
29/05 18:00
Historia e pazakontë e ish të burgosurve, në fshatin Valas të Elbasanit – Fshatrat e Shqipërisë
22/05 17:30
Strikçan në Bulqizë, fshati me vlera që nga mesjeta e hershme ishte qytet antik – Fshatrat e Shqipërisë
15/05 17:45
Fshati turistik në Dibër me identitet të lashtë, Kërçisht i Maqellarës… – Fshatrat e Shqipërisë
08/05 17:16
Tërthore e Kukësit dhe masakrat serbe në fshatrat kufitare – Fshatrat e Shqipërisë
01/05 17:10
Fshatrat e Mirditës një vepër arti, të bekuar njerëzit e trojet e saj – Fshatrat e Shqipërisë
24/04 17:21
Fshati që nis nga deti dhe përfundon në mal, Radhima e Vlorës – Fshatrat e Shqipërisë
17/04 18:00
Zagoria që i dha aq shumë Shqipërisë, mbetur si një fill i këputur – Fshatrat e Shqipërisë
10/04 18:00
Kabashi i Pukës, thesari që fshihet pas “Bajrakut të parë” – Fshatrat e Shqipërisë
03/04 18:00
Valbona e Tropojës, bukuria e Alpeve që i bëri ballë çdo stuhie – Fshatrat e Shqipërisë
27/03 18:00
Valikardhë e Bulqizës, fshati që të rrok për nga historia dhe njerëzit – Fshatrat e Shqipërisë
20/03 18:00
Fshatrat e Skraparit, ku historia fle në shpatullat e kanioneve – Fshatrat e Shqipërisë
13/03 18:00
Në Cahan dhe Golaj të Hasit, ku bujaria e njerëzve dhe emigrimi lënë gjurmë – Fshatrat e Shqipërisë
06/03 18:00
Brezovica e Kosovës, fshati që thërret shqiptarët përmes turizmit malor – Fshatrat e Shqipërisë
27/02 18:00