Wake Up/ Si na mbikëqyrin nëpërmjet të dhënave biometrike
15/01/2020 12:02

Edhe pse ne i referohemi zakonisht pasaportave si një formë identifikimi, ajo që bëjnë ato është në fakt verifikimi. Tradicionalisht, nëse pasaporta dhe personi përputhen, ju lejoheni të kaloni kufirin. Nëse nuk ndodh, merreni në pyetje, zakonisht në një dhomë gjysmë të ndriçuar. Problemi nuk është kush jeni ju vetë, por mospërputhja me informacionet që përmban pasaporta tuaj. Identifikimi, të paktën kur kryhet nga shteti, është diçka që ndodh diku tjetër, në bazë të të dhënave të mëdha në zyrat qeveritare. Pra është krijimi i një identiteti. Në kontekstin modern, kjo nënkupton përputhjen e të dhënave biometrike të një individi, me një profil digjital që mund të përfshijë të dhëna mbi sjelljen, reputacionin dhe statusin social, përfshirë informacionin e mbledhur nga mediat sociale. Kjo zhvendosje, nga verifikimi tek identifikimi, mund të duket delikat, dhe një aspekt në dukje teknologjik. Por ai mbart rreziqe të mëdha personale. Pse? (Sot, kur një agjent kufitar nuk verifikon vetëm të dhënat tuaja, por merr edhe materialin tuaj identifikues. Qeveritë bëjnë tashmë zakonisht “vlerësime të rrezikut”, duke i përmendur ata si terroristë të mundshëm ose si emigrantë ilegalë. Kjo është një praktikë shqetësuese në vetvete. Por kur raca apo feja luajnë një rol në hartimin e një profili të rrezikut, atëherë situata rrezikon shumë e rrezikshme për ju. Për shkak se algoritmet e lidhura me të dhënat personale janë të automatizuara, ato mund të bëjnë lidhje që hetuesit as që i kanë kërkuar. Një analizë e fundit e Comparitech, tregon se vendet ku mbikëqyrja është më e përhapur janë: Kina, Malajzia, Pakistani, SHBA-ja, India, Indonezia, Filipinet e Tajvani. Comparitech realizoi një analizë të hollësishme të mbledhjes, ruajtjes dhe përdorimit të dhënave biometrike në 50 vende bote. Disa nga rezultatet kryesore ishin: - Shumë vende mbledhin të dhëna biometrike mbi udhëtarët, shpesh nëpërmjet vizave dhe kontrolleve në aeroporte. - Secili prej 50 vendeve të analizuara i përdor të dhënat biometrike për llogaritë bankare, për shembull gjurmët digjitale për të pasur akses tek aplikacionet apo për të konfirmuar identitetin brenda vetë bankës. - Pavarësisht se shumë vende i cilësojnë të dhënat biometrike të ndjeshme, rritja e tyre është pranuar gjerësisht. - Videokamerat për njohjen e fytyrës përdoren në shumë vende ose janë në fazë prove. Po në Shqipëri, cilët mund të jenë rreziqet nga keqpërdorimi i të dhënave tona biometrike?

Wake Up/ Lindi Trimi, Ramushit i thashë më mirë t’ia vëmë frikacak emrin, boll me trima
27/01 12:41
Wake Up/ Anita Haradinaj: Ramushi në Hagë, momentet më të vështira për mua
27/01 12:41
Wake Up/ Anita Haradinaj: Do të më pëlqente t’i rikthehesha gazetarisë së terrenit
27/01 12:36
Wake Up/ Aktivistja shpërthen në lot për qentë e rrugës
27/01 12:36
Wake Up/ “Monger” baleti që bën bashkë gjuhën e trupit dhe fjalën
27/01 12:32
Wake Up/ Anita Haradinaj:Tani e kam një arsye pse vij në Tiranë
27/01 12:27
Wake Up/ Padia ndaj bashkisë Tiranë: Vidhen fondet dhe qentë helmohen me acid klorhidrik
27/01 12:13
Wake Up/ Alarmi KE: Nga kozmetika te makinat. Lista e produkteve që na rrezikojnë jetën
27/01 11:53
Wake Up/ Apnea, sindroma që të merr frymën, 5-10% e popullatës vuan nga ky çrregullim
27/01 11:19
Wake Up/ Enkel Demi: Do doja të më cilësonin shkrimtar i mirë më shumë se gazetar i mirë
24/01 11:43
Wake Up/ Enkel Demi rikthehet pas 19 – vjetësh në studiot ku u themelua Top Channel
24/01 11:42
Wake Up/ Të hapësh shishen e ujit me doreza boksi këtë e bën vetëm një nënkampione Evrope
24/01 11:41
Wake Up/ Mos përdorni filtra në Instagram sepse merrni më pak like
24/01 11:40
Wake Up/ Njihuni me vajzat që ju japin përqafime falas në rrugë
24/01 11:39
Wake Up/ “Tokio 2020”, dhurata që boksieria Elsidita Selaj, do t’i bëjë vetes këtë vit
24/01 11:24
Wake Up/ Enkel Demi, fitues i çmimit “Romani i Vitit”: Pse hezitoja ti botoja romanet e mia
24/01 11:11
Wake Up/ “Shtëpia shqiptare” projekti i rrallë që dokumenton vilat e vjetra karakteristike
24/01 10:54
Wake Up/ Protesta e studentëve me diploma dhe doktoratura nga “Universiteti i korrupsionit”
24/01 10:46
Wake Up/ Dasma shqiptare kërcehet në Gjermani nga balerinë kinezë, japonezë e brazilianë
23/01 13:10
Wake Up/ Viola Spiro: Jo më foto më bikini, dua t’i largohem epitetit të vajzës seksi
23/01 12:23