Reforma zgjedhore, votim edhe emigrantëve
06/11/2019 19:48

Kontrolli i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve ka qenë fushë-beteja kryesore e partive politike, sa herë që në Shqipëri ka pasur zgjedhje, por historia pritet të marrë fund me ndryshimet e reja në kodin elektoral. Ekspertët e komisionit parlamentar të reformës zgjedhore propozojnë që KQZ aktuale të shkrihet dhe të riformatohet si institucion me përgjegjësi të ndara, në kompetenca dhe i përbërë nga tre autoritete. Si organ parësor propozohet të jetë Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve, i cili ushtron kompetencat ekzekutive dhe përfaqëson KQZ-në në marrëdhëniet me të tretët. Autoriteti i dytë i përbërë nga 5 anëtar është Komisioni Rregullator kompetent për miratimin e akteve me karakter normativ dhe vendosjen e rregullave për zgjedhjet. Ndërsa, Komisioni i Ankimimeve dhe Sanksioneve në përbërje të së cilit parashikohen 3 anëtarë do të shqyrtojë ankimimet e partive politike. Institucionet e reja te administrimit zgjedhor kanë mandat të ndryshëm 7, 5 dhe 9 vjeçar ndërsa mënyra e përzgjedhjes në Parlament është e njëjtë, me shumica prej 84 votash ndërsa në rast dështimi Kuvendi përdor shortin për kandidatët e propozuar. Ekspertët mendojnë që KQZ-së t’i lihet në dorë implementimi i teknologjisë në zgjedhje dhe administrimi i votës së emigrantëve. Administrata e riformatuar zgjedhore është e detyruar që teknologjinë ta zbatojë nëpërmjet projekteve pilot, në jo më pak se 20 përqind të numrit të zgjedhësve për çdo fazë të implementimit. Ndërsa, emigrantëve duhet tu garantohet i njëjti sistem dhe siguri votimi si zgjedhësve brenda vendit. Amendamentet përcaktojnë depolitizimin e plotë të administratës zgjedhore, përmes krijimit të zyrtarëve zgjedhorë të cilët vijnë nga radhët e nëpunësve civilë ose jashtë administratës shtetërore.

Basha me fermerët në Divjakë: Dixhitalizojmë bujqësinë
17/11 15:56
Zgjedhjet për delegatët e kongresit. PS voton elektronikisht
16/11 15:29
Presidenca do publikojë një video kompromentuese, Meta: Kemi fakte përvëluese
16/11 15:04
Basha mbron Metën/ Kreu i PD akuzon Ramën: Do kapte Gjykatën Kushtetuese
16/11 07:06
Presidenti Meta kallëzon penalisht kreun e KED, Ardian Dvoranin
15/11 16:04
Kuvendi shpërndahet me një dekret/ Reagimi i ashpër i Presidentit: Mos prekni Gjykatën Kushtetuese
15/11 15:26
Kuvendi miraton rezolutën kundër dekretit të Metës në Gjykatën Kushtetuese!
15/11 15:08
Meta: Përpjekja për të kapur sistemin e drejtësisë është e dështuar dhe e vdekur
15/11 12:21
Platforma kundër “KÇK”-së, Rama: Do tundë themelet e çdo pasurie të krimit
15/11 12:10
Rezoluta për presidentin: Të reflektojë/ Socialistët përgatisin projektin. Do e votojnë në Kuvend
14/11 19:19
Basha mbështet Metën: Në Kushtetuese, grusht i pastër institucional
14/11 15:30
Sherri i ri për Kushtetuesen/ Presidenti emëroi Xhaferllarin, Arta Vorpsi betohet para noterit
14/11 15:24
Kushtetuesja/ Presidenti, akuza KED për interpretimin e afatit
14/11 07:38
Basha: Kriza nuk ka kursyer as biznesin e vogël
13/11 20:11
Rama, intervistë për revistën italiane: Ja përse Shqipëria mund të ndihmojë vendin tuaj
13/11 18:23
Përplasjet te “Unaza e Re”, Basha: Goditje e planifikuar nga Rama, ai dhe Veliaj do mbajnë përgjegjësi
12/11 15:22
Kuvendi kundër Presidentit- Nuk pranon ngrirjen për gjykatën Kushtetuese, kalon në votim
11/11 19:45
Kuvendi kundër Presidentit/ Nuk pranon ngrirjen për Gjykatën Kushtetuese, kalon në votim
11/11 16:26
Basha, premtime ekonomike: Ulim taksat, moratorium për inspektorët
11/11 15:38
Kush po e pengon heqjen e kufirit Shqipëri-Kosovë?
11/11 12:44