Wake Up/ 24 mijë shqiptarë kërkuan azil. Ilir Gedeshi: Po ikën elita intelektuale dhe financiare
24/09/2020 11:15

Nga janari i vitit 2019 deri në gusht të 2020-s kanë aplikuar për azil në një nga shtetet e Bashkimit Evropian dhe të tjera rreth 30.5 mijë shqiptarë, sipas të dhënave të publikuara nga Eurostat. Pjesa më e madhe e atyre që po ikin janë të rinj. Shumë e lartë është ikja e minorenëve. Të dhënat e Eurostat tregojnë se Franca është destinacioni më i preferuar për minorenët. Ilir Gedeshi, ekspert për emigracionin nga Qendra e Studimeve Ekonomike dhe Shoqërore Nëse e krahasojmë Shqipërinë me vendet e Ballkanit Perëndimor por dhe me vende tëtjera të botës nga Shqipëria kanë emigruar apo kanë ikur me studime jashtë rreth 17 mijë studentë. Shqiprëria së vendin e parë në vendet e Ballkanit Perëndimor përsa i përket largimit të studentëve. Studimi jashtë nga pikëpamja e edukimit do të shihej si diçka shumë pozitive meqënëse mendojnë se duke pasur Universitete më të mira atëherë këta të rinj kanë mundëis të rrisin kapitalin e tyre human dhe social por sigurisht kjo shoqërohet me daljen e qindra milionë euro që dalin çdo vit nga Shqipëria për studime. Por pyetja që shtrohet është se këta studentë kthehen pas studimeve apo duan të qëndrojnë në vendte ku studiojnë. Statistikat dhe studimet tregojnë se 94% e tyre nuk dëshirojnë të kthehen më në Shqipëri. Dhe kjo është humbja më e madhe që i ndodh vendit me këtë segment të popullsisë që janë studentët. Dhe këta janë të rinj, maturantë që janë më të mirë në mënsime dhe që vijnë nga elita intelektuale dhe që kanë burime financiare, pra shkon elita intektuale dhe financiare e vendit dhe nuk kthehen më. Pra kjo është humbje shumë e madhe e kapitalit human të vendit. 23.8 mijë persona, ose 78% e totalit të aplikimeve për këtë periudhë, ishin deri në 34 vjeç. 15.3 mijë persona, ishin të grupmoshës 18-34 vjeç. Në periudhën janar 2019-gusht 2020 ka pasur 6,895 aplikime për azil nga minorenët më pak se 17 vjeç, që përbën rreth 29% të aplikimeve nën 34 vjeç, ose 23% të totalit.Franca është destinacioni më i preferuar për minorenët nën 14 vjeç, me 3,460 aplikime për periudhën në fjalë, ose 50% e gjithë kërkesave nga minorenët. Preferenca tjetër është Gjermania (1,145 aplikime), më pas Greqia (695), Mbretëria e Bashkuar (525) dhe Italia (310)- Kanë aplikuar për azil edhe 1,615 persona të moshës 17-18 vjeç. Mbi 60% e aplikimeve në total në vendet e BE+ në 20 muajt e fundit janë bërë nga meshkujt, sipas të dhënave të Eurostat.

Wake Up/ Fjoralba Ponari për të dashurin: Nuk e kam problem që ta marrin vesh të gjithë
20/10 11:19
Wake Up/ Fjoralba Ponari: Kam më shumë se një bashkëpunim me MC Kresha, së shpejti albumi
20/10 11:16
Wake Up/ Rikthim te tradita e humbur e revistave kulturore.”Lis”, botimi më i ri në treg
20/10 11:13
Wake Up/ Ballkani me ofertë të përbashkët për turizmin e aventurës. Projekti i Këshillit Rajonal
20/10 11:11
Wake Up/ Sindikata: Dyfish më shumë numri i mësuesve me Covid nga çfarë deklaron Ministria
20/10 11:10
Wake Up/ Mira Rakacolli: Ja dy treguesit ku rrezikojmë një izolim të dytë
20/10 11:08
Diell dhe ulje temperaturash, njihuni me parashikimin e motit
20/10 08:13
Wake Up/ Shtypi i ditës, 20 Tetor 2020
20/10 08:12
Wake Up/ Petrit Ymeri: Ja si do të zhvillohet online, Panairi i librit. Sfidë për ne dhe lexuesin
19/10 11:43
Wake Up/ Është dyfishuar kërkesa për biçikleta. Izolimi solli bum shitjesh në Shqipëri
19/10 11:30
Wake Up/ Lei Kraja: I shkreti ai burrë që do të futet në shtëpinë time…
19/10 11:20
Wake Up/ Lei Kraja: Futbollistët e kampionatit shqiptar janë më të vuajturit
19/10 11:19
Wake Up/ “Nuk paguajmë dot borxhet”, pandemia rriti kërkesën për borxh të familjeve shqiptare
19/10 11:12
Wake Up/ “Virusin mund ta mundim po t’i mbajmë maskat për 6 javë”. Teoria e Dr. Skënder Murtezanit
19/10 10:48
Parashikimi i motit/ Java nis me diell dhe rritje temperaturash
19/10 09:48
Wake Up/ Shtypi i ditës, 19 Tetor 2020
19/10 09:46
Wake Up/ Marjana Kondi rrëfim për gruan në diktaturë. Aktorja për herë të parë me stand up comedy
16/10 11:50
Wake Up/ Rita Gjeka dhe Zamira Kita marrëveshje live:Të hapim teatrot pa lejen e qeverisë!
16/10 11:48
Wake Up/ Zamira Kita dhe Rita Gjeka: Ja si mund t’i hapim teatrot duke respektuar masat
16/10 11:47
Wake Up/ Artistët kërkojnë takim me Ministren e Kulturës për hapjen e skenë së teatrit
16/10 11:47