Hipokrati – Kontraceptivët – Historiku i pilulës – 20 Qershor 2020
20/06/2020 19:30

Pilula kontraceptive eshte nje nga metodat e kontracepsionit e përdorur gjerësisht nga femrat e të gjitha moshave dhe në të gjithë botën që nga viti 1960. Fjala kontracepcion buron nga fjalët kontra + konceptim, pra çdo gjë që parandalon krijimin e nje shtatezanie si me mjete natyrale dhe me ato artificiale. Ky koncept zë fill me Margaret Sanger, një aktiviste amerikane, e cila ishte njëherësh edhe infermiere. Ajo besonte se gratë duhet të jenë në gjendje të zgjedhin vete, kur mbesin shtatzënë dhe sa fëmijë dëshirojnë të lindin. Teksa punonte si infermiere obstetrike, ajo vuri në dukje lidhjen midis numrit te larte te lindjeve dhe nivelit të larte të vdekjeve të nënave. Për të luftuar këtë çështje, ajo hapi klinikën e parë për kontrollin e lindjeve në SHBA në vitin 1916 në Brooklyn të Nju Jorkut dhe inicioi në 1921-in Ligën Amerikane të Kontrollit të Lindjes, e cila më vonë u bë Federata e Planifikuar e Prindërimit në Amerikë. Deri në vitet 1930, shkencëtarët kishin pare tek disa kafshe psh lepujt, se doza të larta të disa hormoneve mund te pengonin ovulimin. Sidoqoftë, prodhimi i këtyre hormoneve ishte tepër i shtrenjtë. Biologu dhe studiuesi amerikan Gregory Pincus ishte i interesuar të hulumtonte metoda të tjera për sintetizimin e këtyre hormoneve, por nuk mund të gjente askënd që të financonte studimin e tij. Kompanitë farmaceutike, universitetet, madje edhe qeveria nuk treguan interes. Derisa në vitin 1950, Pincus u takua me Margaret Sanger, e cila së bashku me ndihmën e madhe të filantropistes amerikane Kathariner McCormick financuan hulumtimet e nevojshme për të zhvilluar pilulën e parë të kontrollit të lindjes apo ato që ne sot i quajmë kontraceptivë orale. Pas testimeve të para kjo pilulë dha efekte anësore serioze, por pas shuem e shume eksprimenteve ajo u shpall 100% efektive. Pilula e parë e disponueshme në treg u aprovua nga FDA 10 vite më vonë, në 1960. Sidoqoftë, ligji i vuri në dispozicion këto pilula vetëm për ciftet e martuara derisa në 1972 një vendim i gjykatës supreme i dha të drejtën e përdorimit të këtyre pilulave te gjitha grave. Të përdorura nga miliona gra në të gjithë globin, pilulat e kontrollit të lindjes jo vetëm që kanë zgjeruar të drejtat e grave për të kontrolluar trupat e tyre, por kane shpëtuar dhe përmirësuar jetën e milionave prej tyre.

Hipokrati: Covid-19 dhe Sëmundjet e Enëve të Gjakut – Emision i plotë – 25 Korrik 2020
25/07 18:31
Hipokrati: Efekti magjik i Fastum Gel – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Tendinitet – Kush rrezikon të dëmtohen – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Cilat janë organet që preken? – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Kur fillon Sezoni i Ri? – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Pse ndodh mpiksja e gjakut – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Tendinitet – Çfarë janë dhe pse shkaktohen – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Mjeku i enëve të gjakut – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid -19! Çfarë po na ndodh? – Emision i plotë – 18 Korrik 2020
18/07 21:15
Hipokrati! Tharja e organizmit dhe Produkti ORS për parandalimin e tij – 18.07.2020
18/07 19:06
Hipokrati: Tharja e organizmit – Këshillat e mjekut specialist – 18 Korrik 2020
18/07 19:06
Hipokrati: Covid -19! Testimet serologjike drejt laboratorëve privatë? – 18 Korrik 2020
18/07 18:57
Hipokrati: Covid-19! Dr. Pipero – Nuk na shqetëson shpërthimi i rasteve – 18 Korrik 2020
18/07 18:57
Hipokrati: Covid -19! Po vjen vaksina! – 18 Korrik 2020
18/07 18:48
Hipokrati: Covid-19! Situata në Ballkan dhe Shqipëri – 18 Korrik 2020
18/07 17:58
Hipokrati – Covid -19 – Çfarë faze po përjetojmë – Emision i plotë – 11 Korrik 2020
11/07 19:31
Hipokrati – Varicet dhe shkaqet e formimit të tyre – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Covid -19 – Recetë shtëpie për lehtësimin e simptomave – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Lioton gel për trajtimin e variçeve – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Covid -19 – Pse u rritën rastet në Shqipëri – 11 Korrik 2020
11/07 19:30