Hipokrati – Kontraceptivët – Cili është më i sigurt – 20 Qershor 2020
20/06/2020 19:30

Metodat kontraceptive ndahen ne dy grupe te medha: -Metoda kontraceptive natyrale -Metoda kontraceptive jo natyrale Metoda me e njohur natyrale eshte ajo e abstinences seksuale ne dite te caktuara, e cila eshte njekohesisht dhe me tradicionalja, pra evitimi i kontakteve seksuale gjate periudhes se ovulacionit ne te cilen mund te ndodhe ngjizja. Ne nje grua qe ka nje cikel normal menstrual prej 28 ditesh, periudha e ovulacionit eshte midis dites se 10 dhe 14. Pra ne kete rast duhet te abstinoni nga maredheniet seksuale 3-4 dite para dhe pas kesaj periudhe, ne menyre qe te shmangni ate periudhe kur mundesia e shtatezanise eshte e madhe. Ne shkallen e Pearl, pra ne shkallen tone per menyren me te sigurt kontraceptive kjo metode ze vendin e fundit. Nese flasim per metodat kontraceptive jo natyrale duhet fillimisht ti ne dy grupe: -Metoda jo natyrale te barrieres -Metoda jo natyrale farmakologjike Nga metodat me te njohura te barriers eshte prezervativi, apo kondomi. Ka dy lloje prezervativesh: prezervativet mashkullorë te cilet vendosen ne organin mashkullor dhe prezervativet femerore te cilet vendosen brenda në vagine, te quajtur ndryshe dhe diafragma. Diafragma eshte e perbere nga nje material plastik i cili i vendosur brenda kavitetit te vagines dhe i shoqeruar me material spermicid pra me material qe shkaterron spermen, apo zvogelon levizshmerine e spermatozoideve, ka nje efikasitet prej 95%. Prezervativet mashkullore jane e vetmja menyre e kontracepsionit qe mund te ofrojne mbrojtje kunder infeksioneve seksualisht të transmetueshme dhe parandalojnë shtatzëninë.Profilaktiket ne shkallen e Pearl jane ne nje vend me siper ne klasifikim sesa metoda e njohur e abstinences seksuale. Por gjithsesisht edhe pse jane te sigurt, carja e tyre gjate kontaktit seksual mund te ndodhe, dhe per kete arsye nuk klasifikohen tek metodat kontraceptive me te sigurta. Nga menyrat jo natyrale kontraceptive kemi edhe ate qe quhet random spiralja, apo IUD, e cila eshte nje membrane plastike, e vendosur ne kavitetin e mitres. Spiralja e ben ambientin e mitres te papershtatshem per spermen. Por pa dyshim menyra me e duhur kontraceptive jo natyrale eshte pilula, e zhvilluar ne vitet 70, e cila nese merret ne menyren e duhur ka nje efikasitet prej 90%.

Hipokrati: Covid-19 dhe Sëmundjet e Enëve të Gjakut – Emision i plotë – 25 Korrik 2020
25/07 18:31
Hipokrati: Efekti magjik i Fastum Gel – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Tendinitet – Kush rrezikon të dëmtohen – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Cilat janë organet që preken? – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Kur fillon Sezoni i Ri? – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Pse ndodh mpiksja e gjakut – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Tendinitet – Çfarë janë dhe pse shkaktohen – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Mjeku i enëve të gjakut – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid -19! Çfarë po na ndodh? – Emision i plotë – 18 Korrik 2020
18/07 21:15
Hipokrati! Tharja e organizmit dhe Produkti ORS për parandalimin e tij – 18.07.2020
18/07 19:06
Hipokrati: Tharja e organizmit – Këshillat e mjekut specialist – 18 Korrik 2020
18/07 19:06
Hipokrati: Covid -19! Testimet serologjike drejt laboratorëve privatë? – 18 Korrik 2020
18/07 18:57
Hipokrati: Covid-19! Dr. Pipero – Nuk na shqetëson shpërthimi i rasteve – 18 Korrik 2020
18/07 18:57
Hipokrati: Covid -19! Po vjen vaksina! – 18 Korrik 2020
18/07 18:48
Hipokrati: Covid-19! Situata në Ballkan dhe Shqipëri – 18 Korrik 2020
18/07 17:58
Hipokrati – Covid -19 – Çfarë faze po përjetojmë – Emision i plotë – 11 Korrik 2020
11/07 19:31
Hipokrati – Varicet dhe shkaqet e formimit të tyre – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Covid -19 – Recetë shtëpie për lehtësimin e simptomave – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Lioton gel për trajtimin e variçeve – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Covid -19 – Pse u rritën rastet në Shqipëri – 11 Korrik 2020
11/07 19:30