Guri i Bardhë në Klos, atraksioni turistik me pasuri natyrore të lëna në degradim – Fiks Fare
11/04/2024 20:45

Në vitin 2018 qeveria shqiptare shpalli projektin e “100 fshatrave turistik” në të cilët do të investohej për t’i kthyer në shërbim të turizmit.I njohur si një prej qendrave të Kastriotëve, por dhe vendlindja e Pjetër Budit, Guri i Bardhë në Klos është përfshirë në këtë projekt . Megjithëse kanë kaluar gjashtë vite dhe në këtë fshat nuk është parë asnjë investim. Banorët e Gurit të Bardhë kërkojnë investime nga qeveria dhe Bashkia e Klosit, të paktën në infrastrukturën rrugore, pasi gjendja e rrugëve nuk i shërben aspak turizmit. Ndërtimi i rrugës së Arbrit i ka dhënë një impakt pozitiv zonës, por problem mbetet mungesa e investimeve në fshatra. Banorët u ankuan në Fiks Fare se fshati i tyre ndodhet vetëm 4 kilometra nga rruga e Arbrit, por i pa akceptueshëm nga turistët si pasojë e infrakstrukturës. Madje edhe vetë banorët kanë braktisue fshatin pikërisht për këtë arsye, mungesën e rrugës. Por ky fshat ka shumë bukuri natyrore dhe historike. Nuk mungojnë monumentet e kulturës siç është shtëpia e shkrimtarit Pjetër Budi. Ura antike e Vashës, 250 vjeçare, që kalon mbi lumin e Matit dhe që vendasit e krahasojnë me urat veneziane . Por ura nuk është mirëmbajtur dhe ka pësuar dëmtime të cilat rrezikon jëtën e kujdo që ecën sipër, pasi është shumë e rrëshqitshme . Ura e Skurajve është një tjetër urë historike. Kjo urë është e shekullit të XVIII. Pas nuk ngelet si monument edhe Kulla e Dezhgiajve, njohur si Kulla e Gurit Bardhë (Petralba). Si shtëpia e Pjetër Budit edhe Kulla Petralba qëndrojnë mbyllur, pasi prej vitesh nuk vihet dorë për restaurimin e tyre. Në lidhje me gjendjen në të cilën ndodhen monumentet e kulturës në zonën e Gurit të Bardhë, Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit sqaroi se ato nuk ndodhen në listëm emergjente të ndërhyrjeve.

Episodi i plotë – Fiks Fare, 22 Maj 2024
22/05 21:01
Monitorime/ Zogu i Tiranës “Malokët të ngopin në krevat” – Fiks Fare
22/05 21:00
Vuajtje për t’u arsimuar. Fëmijët ecin 3 orë në këmbë për të shkuar në shkollë – Fiks Fare
22/05 20:45
A jemi ende fener ndriçues në botë edhe me Ramën siç ishim me Enverin? – Fiks Fare
22/05 20:30
Episodi i plotë – Fiks Fare, 21 Maj 2024
21/05 21:01
Monitorime/ Moderatorët nuk njohin Holokaustin as Aushvicin – Fiks Fare
21/05 21:00
Denoncimi nga Ksamili: Punonjësja e policisë më mori biznesin! – Fiks Fare
21/05 20:45
Shqiptarët dele që ndjekin dashin përçor. A është e vërtet? – Fiks Fare
21/05 20:30
Episodi i plotë – Fiks Fare, 20 Maj 2024
20/05 21:01
Monitorime/ Tendencë, gjarpër i madh 90kg si kafshë shtëpie – Fiks Fare
20/05 21:00
Mori 7 mln lekë për rindërtimin e shtëpisë, s’bëri asgjë. Falë Fiksit, inxhinieri kthen paratë – Fiks Fare
20/05 20:45
Berisha” Dumani ka marrë lekë për të heshtur”. Pse nuk reagon SPAK-u? – Fiks Fare
20/05 20:30
Episodi i plotë – Fiks Fare, 17 Maj 2024
17/05 21:01
Monitorime/ Ja se si flitet me tiganët kur nuk të binden – Fiks Fare
17/05 21:00
Varrezat e Durrësit i mbulon bari dhe gjarpërinjtë, familjarët braktisin të afërmit – Fiks Fare
17/05 20:45
Bletët e komshiut i ‘zaptojnë’ shtëpinë, çifti rrezikon jetën – Fiks Fare
17/05 20:30
Episodi i plotë – Fiks Fare, 16 Maj 2024
16/05 21:01
Monitorime/ Idrizi: Bejleri do rregullojë çezmat e sifonët në PE – Big Brother VIP 3
16/05 21:00
Skandali i kredive, debia 7.100 lekë shkoi 1.4 milionë! MCA dhe FINAL zhvasin qytetarët – Fiks Fare
16/05 20:45
Berisha: Fitoren e kemi në pëllëmbë të dorës! Hedh fall ky apo…? – Fiks Fare
16/05 20:30