Enigmat e shkencës, projektet sekrete të NASA në hapësirë dhe të DARPA për avionët luftarakë
09/10/2019 20:00

I ftuar në emisionin “Diaspora” në episodin e rradhës është fizikanti shqiptar Jahja Kokaj, profesor në universitetin e Kuvajtit. Jahja Kokaj ka themeluar qendrën edukative shkencore kozmosi dhe njeriu. Ai po ashtu ishte themelues i qendrës hulumtuese për zhvillimin e Kosovës. Pasi u përjashtua nga universiteti i Kosovës si shumë kuadro të tjerë shqiptare, Dr.Koka vazhdoi punën në në universitetin Carnegie Mellon si hulumtues, e pastaj si profesor i Optikës lazerike. Babai I tij, Osman Koka vuajti shumë vite në burgjet serbo-sllave Nish, Goli Otok etj për çështje politike. Gjyshi i tij ka qënë një prej këshilltarëve të Bajram Currit. Profesor Kokaj ka ndjekur shumë projekte të hulumtimeve optike që financonte NASA. Në të njejtën kohë ka punuar në projektin LITTION dhe hulumtime të inicuara nga departamentin e shtetit në USA , që kishin për qëllim zbulimin e metodave të reja të kompjuterave optik për identifikimin dhe njohjen e objekteve ushtarake në tokë dhe qiell. Gjatë kohës së qëndrimit në diasporë prof. Kokaj ka mbajtur ligjërata dhe seminare në Universitetin e Tiranës dhe Prishtinës. Gjatë kësaj periudhe ka kontribuar në ngritjen e ekspertëve shqiptarë në nivel ndërkombetar . Rrëfimin e plotë të tij mund t’a ndiqni në emsionin Diaspora. Autore e Diaspora: Ledja Liku

Jam rikthyer për të kontribuar për vendin tim. Të emigroj sërisht opsion jo primar…
03/10 20:00
Fillimet sfiduese, mezi thoja mirëmëngjes në gjermanisht. Diaspora të japë kontribut për vendlindjen
26/09 20:00
Në Shqipëri kam patur padrejtësi gjatë karrierës… Në Montreal kam gjetur ambient shumë profesional
19/09 20:00
U nisa ilegalisht me peshkarexhë në vitin 1992 nga Vlora drejt Italisë për të nisur një jetë të re..
12/09 20:00
Emigrant në 1992, sot në rradhët e partisë CDU në Gjermani. Historia e Besnik Kelmendit.
05/09 20:00
Sfidat e një gruaje shqiptare të sukseshme në Kanada
29/08 20:00
Flautistja e parë shqiptare që sfidoi mentalitetin në 1966.30 vite sfida dhe suksese në Korfuz
22/08 20:00
Përse vendosa të largohem nga Shqipëria. Do të kthehem të jetoj pas disa vitesh në një vend…
15/08 20:00
Nuk kam lejuar kurrë të fyejnë vendlindjen time.Shqipëria me gjithë të metat mbetet oaz frymëzimi
01/08 20:00
Kam kaluar sfida mbijetese në emigrim dhe tani që kam mundësi dua të ndihmoj njerëz në nevojë
25/07 20:00
Nismë nga zemra ime, për vajzën time, dhe për çdo prind që ka fëmijë me autizëm
18/07 20:00
Të gjesh shpirtin binjak në Diasporë. Nisma unike e dy shqiptarëve të lindur në Zvicër
11/07 20:00
Në Amerikë në pension ndryshon jeta totalisht. Rikthimi në Tiranë për të zhvilluar brezin e ri
04/07 20:00
T’ju mësosh fëmijëve gjuhën shqipe në Greqi edhe në karantinë
27/06 20:00
16 vjeç refugjat, sot arkitekt fitues në Angli, si dhe pjesë e komunitetit të arkitekturës botërore
20/06 20:00
Shqiptarja e parë e emëruar në OKB si eksperte e pavarur për të drejtat e njeriut
13/06 20:00
Në Londër fizikisht, mendja dhe zemra mbetën gjithmonë në Kosovë. Tre dekada në emigrim
06/06 20:00
Kuroje pacientin siç do të doje të kuronin ty. Amaneti i Sterjo Spasses dhe nxitja për dituri
30/05 20:00
Kuroje pacientin siç do të doje të kuronin ty. Amaneti i Sterjo Spasses dhe nxitja për dituri
30/05 17:42
Koncerti i parë i Rita Orës me diasporën shqiptare dhe njohja me Ardian Bujupin
23/05 20:00