Ligj i ri për portalet, regjistrim me detyrim. Gjoba të rënda për ‘fake news’
13/11/2019 20:39

Në një kohë kur në Shqipëri operojnë më shumë se 800 portale pjesa dërmuese të parregjistruara, qeveria bëri gati një ligj të ri për të zbardhur mediat on line, në një pjesë të madhe burim të lajmeve të rreme. Ndryshimet e ligjit për mediat synojnë dhënien fundit të anonimatit të këtyre portale e si pasojë do të identifikohen burimet e tyre financimit përfshi personat që punojnë në to. Top Channel e disponon draftin me këto ndryshime nga ku Autoritetit Medias Audiovizive i shtohet edhe kompetenca për mbikëqyrur portalet online. AMA nëse do të miratohen këto ndryshime do të quhet “Autoriteti i Mediave Shqiptare”. Ndryshe nga sa kanë operuar deri më tani në ilegalitet të plotë duke mos mbajtur asnjë përgjegjësi për shrimet e tyre në shumë raste Fake News, atyre do t’i duhet detyrimisht të rregjistrohet në Regjistrin e Ofruesve të Shërbimeve Mediatike. Krahas publikimit në portal, në këtë rregjistër do të shënohet emri i ofruesit të shërbimit, vendndodhjen e zyrave qendrore ose vendqëndrimin e ofruesit të shërbimit. Çdo shtetas shqiptarë apo i huaj që do të ndjehet i cënuar nga lajmet e portaleve apo edhe mediave tradicionale i jepet mundësia t’i drejtohet Këshilli i Ankesave është organ kolegjial vendimmarrës, pranë “Autoritetit të Mediave Shqiptare”. Ofruesi i shërbimit të publikimit elektronik, brenda 72 orësh nga marrja e ankesës, duhet të shqyrtojë ankesën dhe të informojë ankuesin. Këshilli i Ankesave, nëse çmon se ka shkelje, merr masat përkatëse, duke përfshirë sanksionet në përputhje me këtë ligj. Për të gjitha mediat online që kryejnë shkelje kur ato nuk përbëjnë vepër penale përbëjnë kundërvajtje administrative dhe dënohen, me gjobë në në masën nga 40 000 deri në 800 000 lekë, kur nuk respekton vendimin e Këshillit të Ankesave ose të drejtën e përgjigjes, Përsëritja e shkeljes më shumë se 3 herë gjatë një viti dënohet me një rritje deri në 50% të shumës së gjobës të përmendur më lart. Ligji parashikon se në rast përsëritjeje më shumë se 5 herë gjatë vitit të kaluar, subjekti nuk do të përfitojë lehtësira fiskale apo të ndonjë lloji tjetër për një periudhë 3-vjeçare.”

Salca e famshme e Përmetit! Prezantohen 15 mënyrat për ta gatuar
15/12 11:54
Pallati i pabanueshëm në Laç/ Familja e strehuar në Shëngjin, kryefamiljari fle në makinë, poshtë shtëpisë
15/12 11:49
Tërmet gjatë natës, ja epiqendra dhe magnituda
15/12 11:41
Fundjava në Dardhë, fshati malor mbulohet nga dëbora e parë
14/12 19:51
Durrës/ Hetim për shkollën e shembur, u përurua në nisje të fushatës në vitin 2009
14/12 19:43
Basha: Laçianët diskriminohen/ Kreu i PD takon banorët e dëmtuar në zonën e lacit
14/12 19:35
Lagje e re në Spitallë/ Rama shkon edhe në Laç dhe premton spitalin
14/12 19:10
Videomesazhi i Ramës kundër opozitës: Po fillon lufta e baltës
14/12 18:45
Dhunohet barbarisht arbitri në Peqin
14/12 17:05
Nis “Top Talent”, zbulohet emri i prezantueses e plot risi e surpriza
14/12 16:06
Me shqiptarët që nuk flasin shqip në Gjurmë Shqiptare/ Çfarë ka ndodhur me banorët e fshatit Besnik
14/12 16:02
Për festa në Korçë/ Rezervimet janë bërë që gjatë muajit nëntor
14/12 16:01
Do hiqet taksa për dhurimet/ Vetëm për familjarët e afërt dhe për banesat
14/12 15:59
Tërmeti, 9 arrestime në Durrës/ Prokuroria ka nxjerrë 19 urdhëra për ndërtues dhe zyrtarë
14/12 15:58
Konference donatorësh për Shqipërinë/ Do mbahet në janar të 2020 në Tiranë
14/12 15:55
Piktorët e peizazhit/ Për të katërtin vit bëhen bashkë në një ekspozitë
14/12 15:48
Konviktet u dëmtuan/ Te Mjekësia, studentët sistemohen në ambiente të tjera
14/12 15:34
Rama në Laç: Për një periudhë 6 mujore, spitali duhet të jetë gati
14/12 15:06
“Nuk mban premtimin”/ Banori rom i Laçit rrëzon propagandën e Edi Ramës me të pastrehët nga tërmeti
14/12 14:52
Në pritje të qeverisë së Kosovës/ LDK dhe VV mbledhin kryesitë
14/12 13:39