Hipokrati – Kontraceptivët oralë – Çfarë janë – 20 Qershor 2020
20/06/2020 19:30

Pilulat kontraceptive jane nje lloj medikamenti qe femrat mund ta marrin ne menyre ditore per te parandaluar nje shtatezani te mundshme. Njihen me emrin Kontraceptive orale ose ne gjuhen e perditshme thjesht pilula. Por cfare jane ato? Kontraceptivet orale perbehen nga hormone, pra nga ato hormone qe sintetizon vete trupi per te mbajtur ne kontroll funksionin e tij. Ka dy lloj pilulash Kontraceptive: 1-Te thjeshta, te quajtura minipilula, qe permbajne vetem hormonin progresteron. 2-Te kombinuara qe permbajne 2 hormone, progresteron dhe estrogjen. Kontraceptivet orale parandalojne shtatezanine me ane te dy mekanizmave. -Pengojne ovulacionin (pra daljen e vezes ne kavitetin e mitres) -Trashin mukozen e mitres dhe ne kete menyre pengojne depertimin e spermes (Tabele) Efikasiteti i pilules kontraceptive, neqoftese merret ne menyre te rregullt eshte 99%. Por ju mendoni se dini gjithshka mbi pilulat kontraceptive? Ne pjesen me te madhe te rasteve femrat mendojne se pilulat perdoren vetem per te parandaluar shtatezanine. Nuk eshte keshtu. Pilulat kane dhe mjaft efekte te tjera pozitive dhe le te themi qe permiresojne cilesine e jetes se nje gruaje. Ti shohim me rradhe. 1-Ndihmojne ne uljen e fluksit menstrual. Sasia e hemoragjise gjate menstruacioneve ndryshon nga një femër tek tjetra por ato që përballen me shkarkime të një sasie të madhe, mund të rrezikohen nga anemia. Pilula ndihmon duke e pakësuar këtë sasi. 2-Lehtesojne dhimbjet e Endometriozes Simptomat e endometriozës bëhen më të përballueshme nga përdorimi i pilulës pasi ajo sjell një pakësim të menstruacioneve, gjë që do të thotë më pak dhembje. 3- Permireson aknet dhe ul nivelin e qimeve ne trup Kontraceptivët shpesh rekomandohen nga mjekët dermatologë për kurimin e akneve dhe duke qenë se aknet, ashtu si edhe qimet në fytyrë shkaktohen nga nivelet më të larta të hormoneve androgjene në trup, pilula ndihmon ne balancimin e këtyre hormoneve dhe rrjedhimisht në pakësimin e akneve dhe qimeve. 4- Ndihmon ne trajtimin e sindromit te vezoreve policistike Disbalancimi i nivelit hormonal nga sindromi i ovarit policistik trajtohet me ane te kontraceptiveve hormonale pra dhe hormoneve qe kane ne permbajtjen e tyre. 5-Ndihmojne ne parandalimin e kancerit te mitres Sipas një studimi, marrja e pilulës për shume vite rrjesht mund të ulë drastikisht shanset e prekjes nga kanceri i vezoreve dhe ai i mitrës. 6- Qeteson simptomat e Menopauzes Normalisht, pilulat merren nga gratë në periudhë fertiliteti por marrja e tyre edhe gjatë menopauzës, mund ta bëjë tranzicionin më të thjeshtë. Pilula mban në kontroll nivelet e hormoneve dhe mund të kontrollojë afshet, gjakderdhjen e çrregullt dhe djersitjen natën. Neqoftese ju duhet te filloni pilulat Kontraceptive per arsyet e siperpermendura, eshte mire te dini paraprakisht qe duhen pershkruar nga mjeku juaj gjinekolog. Gjinekologu pas ekzaminimeve te hollesishme do ju pershkruaje pilulen e duhur dhe me nivelin e duhur hormonal per problemin tuaj.

Hipokrati: Covid-19 dhe Sëmundjet e Enëve të Gjakut – Emision i plotë – 25 Korrik 2020
25/07 18:31
Hipokrati: Efekti magjik i Fastum Gel – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Tendinitet – Kush rrezikon të dëmtohen – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Cilat janë organet që preken? – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Kur fillon Sezoni i Ri? – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Pse ndodh mpiksja e gjakut – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Tendinitet – Çfarë janë dhe pse shkaktohen – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid-19 – Mjeku i enëve të gjakut – 25 Korrik 2020
25/07 18:30
Hipokrati: Covid -19! Çfarë po na ndodh? – Emision i plotë – 18 Korrik 2020
18/07 21:15
Hipokrati! Tharja e organizmit dhe Produkti ORS për parandalimin e tij – 18.07.2020
18/07 19:06
Hipokrati: Tharja e organizmit – Këshillat e mjekut specialist – 18 Korrik 2020
18/07 19:06
Hipokrati: Covid -19! Testimet serologjike drejt laboratorëve privatë? – 18 Korrik 2020
18/07 18:57
Hipokrati: Covid-19! Dr. Pipero – Nuk na shqetëson shpërthimi i rasteve – 18 Korrik 2020
18/07 18:57
Hipokrati: Covid -19! Po vjen vaksina! – 18 Korrik 2020
18/07 18:48
Hipokrati: Covid-19! Situata në Ballkan dhe Shqipëri – 18 Korrik 2020
18/07 17:58
Hipokrati – Covid -19 – Çfarë faze po përjetojmë – Emision i plotë – 11 Korrik 2020
11/07 19:31
Hipokrati – Varicet dhe shkaqet e formimit të tyre – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Covid -19 – Recetë shtëpie për lehtësimin e simptomave – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Lioton gel për trajtimin e variçeve – 11 Korrik 2020
11/07 19:30
Hipokrati – Covid -19 – Pse u rritën rastet në Shqipëri – 11 Korrik 2020
11/07 19:30