Fiks Fare/ AMF: Pikat që këmbejnë valutë në kripto janë të paligjshme
19/05/2022 20:30

Në vitin 2020, Parlamenti i Shqipërisë, miratoi ligjin nr.66 për monedhën virtuale. Objekti i ligjit është rregullimi i emetimit të tokenëve digjitalë dhe/ose të monedhave virtuale, i licencimit, monitorimit dhe mbikëqyrjes së subjekteve që ushtrojnë aktivitetin e shpërndarjes, tregtimit e ruajtjes. Një ligj teknik, i cili detyron çdokënd që merret me monedhat virtuale të regjistrohet dhe licencohet. Madje, tematika e këtij ligji ishte pjesë e një debati në Komisionin e Ekonomisë mes deputetit socialist Erion Braçe dhe drejtuesve të AMF-së. Sipas Braçes, moslicensimi i asnjë subjekti ka sjellë pastrim parash nga grupet kriminale. Fiks Fare kontaktoi me Autoritetin e Mbikëqyrjes Financiare, duke i kërkuar informacion zyrtar për subjektet dhe individët e licensuar. AMF na ktheu përgjigje se "deri më tani, asnjë individ apo firmë nuk është licensuar për këmbimin e kriptovalutave". Për rrjedhojë, të gjitha veprimet e kryera nga pikat e këmbimit valutor të denoncuara nga Fiks Fare, janë të paligjshme! "Mesa kam informacion, asnjë individ apo subjekt nuk është licensuar. Nëse do të licensoheshin, do të tregonin se kishin monedha virtuale, duhet të paraqesin identitetet çka i bën subjekte të deklarimeve të fitimit" thotë Tomi Kallanxhi. Kjo paligjshmëri ka sjellë që në Shqipëri të lulëzojë tregtia me kriptovalutë, e cila ka sjell pastrim parash dhe qarkullim të parave false. Policia e Shtetit ka bërë disa operacione për goditjen e këtij fenomeni, duke sekuestruar disa laboratorë, ndërkohë që ka arrestuar disa persona për falsifikim parash. Nga ana tjetër, fenomeni i parave false ka shqetësuar edhe Bankën e Shqipërisë, e cila këshillon qytetarët që të kenë kujdes.

Fiks Fare, Episodi i plotë, 29 Qershor 2022
29/06 21:03
Fiks Fare, A e ndien populli kur të gjithë flasin në emër të tij? 29 Qershor 2022, Pjesa 1
29/06 21:02
Fiks Fare, Gazetares në lidhje Live i pëllet lopa, 29 Qershor 2022, Pjesa 3
29/06 21:00
Fiks Fare/ Shoqata e transportit nuk respekton licensën, shoferët: Nuk nisemi me 20 veta!
29/06 20:30
Fiks Fare/ Taks Forca kontroll pas sinjalizimit të Fiksit,” T’i hiqet licensa”
29/06 20:30
Fiks Fare/ A e ndien populli kur të gjithë flasin në emër të tij?
29/06 20:30
Fiks Fare/ Monitorime/ Gazetares në lidhje Live i pëllet lopa
29/06 20:30
Fiks Fare/ “Kemi mbetur rrugëve, autobuzat nuk nisen pas orës 19:00”
29/06 20:30
Fiks Fare, Episodi i plotë, 28 Qershor 2022
28/06 21:03
Fiks Fare, A ka të drejtë gjithmonë gruaja, apo dhe burri ndonjëherë? 28 Qershor 2022, Pjesa 1
28/06 21:02
Fiks Fare, Vlonjati bie pre e mashtrimit në internet, paguan 20 mijë euro… 28 Qershor 2022, Pjesa 2
28/06 21:01
Fiks Fare, Fevziu kënaqet me protezat e gjokseve, 28 Qershor 2022, Pjesa 3
28/06 21:00
Fiks Fare/ A ka të drejtë gjithmonë gruaja, apo dhe burri ndonjëherë?
28/06 20:30
Fiks Fare/ “Jam sëmurë, dhuroj 720 mijë euro”, vlonjati bie pre e mashtrimit
28/06 20:30
Fiks Fare/ Monitorime/ Fevziu kënaqet me protezat e gjokseve
28/06 20:30
Fiks Fare/ Pensionisti paguan 20 mijë euro për të përfituar 370 mijë euro
28/06 20:30
Fiks Fare, Episodi i plotë, 27 Qershor 2022
27/06 21:03
Fiks Fare,Pse t’i plotësojmë detyrat kur në EU i teket një vendi e vë veton? 27 Qershor 2022,Pjesa 1
27/06 21:02
Fiks Fare, Pedofili italian, veprime të turpshme para të miturës në banjo, 27 Qershor 2022, Pjesa 2
27/06 21:01
Fiks Fare, Deputeti: Me ndihmën ekonomike nuk ha dot as byrek në Lushnje! 27 Qershor 2022, Pjesa 3
27/06 21:00