Wake Up/ Për herë të parë një anketim kombëtar për kopshtet; Larg standardeve evropiane
20/02/2020 12:30

Arsimi parashkollor në vend me reformën e re territoriale është një detyrë që ju takon bashkive, ndryshe nga vite më parë kur vendoste ekzekutivi. E nëse vitet e fundit flitet për një rritje të këtyre institucioneve, natyrisht që e rëndësishme është se sa zbatohet standardet në arsimin parashkollor. Për këtë arsye është bërë një Anketim Kombëtar në 60 bashki nga 61 që kemi në total. Në këtë anketim janë marrë parasysh 10 standardet më të rëndësishme duke filluar nga (numri i fëmijëve në grupe, menu-ja që përdoret në këto institucione, bordet e kopshtit dhe këshillit të prindërve, sipërfaqja në çerdhe e kopshte, trajnimet e mësuesve e deri tek roli që luajnë apo sa janë në dispozicion psikologët dhe punonjës sociale ju vijnë në ndihmë fëmijëve të arsimit parashkollor. Disa nga gjetjet kryesore të këtij anketimi tregojnë se në 22 bashki të vendit mungojnë kopshtet më ushqim, ndërkohë që në pjesën tjetër respektohet menu-ja që është miratuar nga ministria e shëndetësisë. Ndërkaq anketimi tregon se përsa i përket psikologëve dhe punonjësve socialë, në 24 bashki mungojnë si psikologët dhe punonjësit socialë, ndërkaq në 9 bashki nuk janë ngritur njësitë e mbrojtjes së fëmijëve etj. Gjetjet e këtij sondazhi do të bëhen publik për herë të parë sot në “ Wake Up”, ndërkohë që rekomandimet rreth tij do të prezantohen në konferencën" Bashkitë në sfidën për arsim cilësor parashkollor" që do të mbahet në 26 shkurt të organizuar nga Ministria e Brendshme, Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë dhe Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, me mbështetjen e Agjencisë Zviceriane për Zhvillim dhe Bashkëpunim e Bashki të Forta.

Wake Up/ Psikologia Muçaj: S’do përqafohemi më, s’do rrimë më gjatë në kafe dhe jashtë shtëpisë
27/03 12:52
Wake Up/ Olti Curri: Tani i drejtohem më shumë zotit dhe informohem vetëm nga media serioze
27/03 12:51
Wake Up/ Iliriana Basha: Kujtoj luftën e Kosovës; 4 vjet në shpi, pa bukë dhe me frikën e vdekjes
27/03 12:50
Wake Up/ Regjisori Altin Basha: E dhimbshme t’i “takoje” prindërit në largësi nga makina
27/03 12:49
Wake Up/ Në familjen e regjisorit Basha izolimi zbuloi hobet; Iliriana mëson piano, Altini vizatimin
27/03 12:49
Wake Up/ Dr. Erion Dasho: Të izolohen të moshuarit dhe të sëmurët. Të rinjtë të punojnë
27/03 12:43
Wake Up/ Izolimi i Olti Currit: Më është çoroditur e gjithë jeta. Më mungon liria
27/03 12:42
Wake Up/ Dy maturante tregojnë si po kryhet mësimi online për provimet e maturës shtetërore
27/03 12:24
Wake Up/ Dr.Erion Dasho: Korona s’do të ketë pasoja katastrofike në Shqipëri. Shkak masat e marra
27/03 12:23
Wake Up/ Pse po stigmatizohen të prekurit me korona?! Flet, psikologia Arjana Muçaj
27/03 12:22
Reshje dhe rritje temperaturash, ky është parashikimi i motit për sot
27/03 08:02
Wake Up/ Uthull dhe sodë buke, ja si duhet t’i lani frutat dhe perimet për të luftuar Covid-19
26/03 12:30
Wake Up/ Epidemiologu Fabian Cenko: Covid-19 nuk mund të kontrollohet vetëm nga Tirana
26/03 12:29
Wake Up/ Epidemiologu Fabian Cenko: Sëmundjet infektive nuk parandalohen me teknologji
26/03 12:29
Wake Up/ Dëshmia e mjekes shqiptare nga Madridi: Situata shumë e vështirë, skenari si i Italisë
26/03 12:23
Wake Up/ “Thriller”-i me emrin Covid-19. Pyetjet që kemi të gjithë mbi koronavirusin
26/03 12:22
Wake Up/ A përhapet Covid-19 nga ushqimet? AKU: Frutat dhe perimet të shiten të paketuara
26/03 12:05
Wake Up/ Gazetari nga Suedia: Pse qeveria beson se virusi mundet me imunitet dhe jo me izolim
26/03 12:03
Wake Up/ Rrobaqepësja nga Lushnja maska falas për stafin e Urgjencës së Lushnjës
26/03 11:59
Erë e fortë dhe reshje, njihuni me parashikimin e motit për sot
26/03 07:45