Wake Up/ Debati për 5G mbërrin në Shqipëri. Flet eksperti Rustem Paci
08/11/2019 11:34

Debati mbi rrjetin 5G, ka mbërritur edhe në Shqipëri kohët e fundit. Një debat sa politik që ka mbërthyer vendet më të fuqishme të botës, por nga ana tjetër mes ekspertëve , studiueseve dhe shkencëtarëve prej muajsh kanë nisur shqetësimet se sa impakt do të ketë mbi shëndetin e njeriut rrezatimi që do sjellë rrjeti 5 G. Në ShBA, një prej kundërshtarëve më të fuqishëm të këtij rrjeti, Arthur Robert Firstenberg, studiues i njohur, doli me argumentin se rrjeti super i shpejtë mund të shkaktojë kancer te njerëzit dhe kafshë të egra si dhe mund të përkeqësojë simptomat e mbindjeshmërisë elektromagnetike dhe kjo sipas tij mund të sjellë një katastrofë globale.Por nga ana tjetër 5G, lobohet si një nga arritjet më të mëdha, pasi teknologjia 5G mundëson shpejtësi të lartë interneti dhe reagim deri në 10 herë më shpejt, krahasuar me 4G, që do të thotë se përdorimi i teknologjisë 5G do të hapë siparin e përdorimit të një larmie teknologjish, duke përfshirë, robotikën e kontrolluar në distancë, makinat autonome, zhvillimin e bujqësisë, operacionet kirurgjikale në distancë etj. Ndërkaq AKEP( Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare) ka publikuar një raport në lidhje me matjet e rrezatimit nga antenat e telefonisë celulare në 9 qytetetetë Shqipërisë, nga ku ka rezultuar se deri tani nivelet e rrezatimeve të emetuara nga antenat celulare nuk e tejkalojnë pragun e sigurisë të përcatuar nga Komisioni Ndërkombëtar për Mbrojtjen nga Rrezatimi Jo Jonizues (ICNIRP). Megjithatë për të folur rreth efektin që kanë këto rrezatime, a janë të dëmshme dhe mbi të gjitha për rrjetin 5 G.

Emisioni i plotë – Wake Up, 06 Dhjetor 2019
06/12 16:50
Wake Up/ “Tërmeti dhe pema”, përralla e Arbërit 7 vjeçar nga Durrësi
06/12 13:22
Wake Up/ Shqiptari Dastid Ferati; Nga kampet e Kenias në rrënojat e Durrësit dhe Thumanës
06/12 12:55
Wake Up/ Rriten kërkesat për tokë. Njerëzit duan ti ndërtojnë vetë shtëpitë
06/12 12:38
Wake Up/ Çdo dëm nga tërmeti do të kompensohet. Garantojnë kompanitë e sigurimeve
06/12 12:00
Emisioni i plotë – Wake Up, 05 Dhjetor 2019
05/12 15:37
Wake Up/ Do të sfidonte 148 kuzhinierët më të mirë të botës, por gatuan në Thumanë e Bubq
05/12 11:58
Wake Up/ Yjet e kuzhinës botërore do të gatuajnë për banorët e strehuar në çadra
05/12 11:58
Wake Up/ Studentët e Filologjikut krijojnë aplikacion ku ti raporton dëmet e tërmetit
05/12 11:43
Wake Up/ Memorial në Lurë për viktimat nga tërmeti. Mbillen 51 filiza me emrat e tyre
05/12 11:31
Wake Up/ Arrestimi për një status në FB. Policia shkeli ligjin me qëllimin; frikësimin e publikut
05/12 11:26
Wake Up/ “Ligji ka vendosur në pallate një “gjyle” që quhet administrator”. Revolta e inxhinierit
05/12 11:09
Emisioni i plotë – Wake Up, 04 Dhjetor 2019
04/12 15:26
Wake Up/ Ndërtesat publike të pacertifikuara. Bota i certifikon çdo 20-30 vjet
04/12 12:23
Wake Up/ Te aplikacioni “termet.invent.al”, mund të nxirrni vetë të dhënat e dëmeve nga tërmeti
04/12 12:04
Wake Up/ Elvis Naçi: Po t’i hyja politikës do ishte tradhti ndaj atyre që më besojnë
04/12 12:03
Wake Up/ Elvis Naçi: Me 5.176.244 Euro të mbledhura, do të ndërtojmë 270 banesa
04/12 12:03
Wake Up/ “Këtë muaj do hamë më pak”. Historia e Xhevahires. Dha pensionin për të dëmtuarit nga tërmeti
04/12 11:51
Wake Up/ A po zhvendosen tërmetet në jug të vendit? Sizmiologët thonë JO
04/12 11:51
Wake Up/ 85% e godinave në Durrës janë në rregull. Flet inxhinieri Agim Seranaj
04/12 11:42