Wake Up/ 51% e studentëve paguajnë për notën. 6,6% ju kanë kërkuar favore seksuale
11/11/2019 11:16

Fenomeni i korrupsionit në universitetet shqiptare në këmbim të notës fatkeqësisht vazhdon të jetë problem në universitetet shqiptare. Në fakt nuk kanë qenë të pakta rastet që janë bërë publike në media, kur pedagogë kërkojnë para në këmbim të notës, shesin libra me detyrim, bëjnë dallime mes studentëve nisur nga njohjet personale e deri tek favoret seksuale për një notë kaluese, apo më të mirë. Jo më larg se dy muaj më parë rasti i denoncuar ishte ai i një prej pedagogu të universitetit të Elbasanit, i cili në këmbim të notës i kërkoi favore seksuale një prej studenteve të tij. Të tilla raste nuk janë të pakta në vite. Kjo në fakt është faktuar nga vetë studentët të cilët në sondazhin më të fundit që ka përgatitur " Qëndresa Qytetare" thonë se fenomeni ende ekziston dhe shumë pak ka ndryshuar situata edhe pse ata ngritën zërin, pas protestave të dhjetorit të 2018. Kështu sondazhi tregon se 49% e studentëve pohojnë se fenomeni i korrupsionit pedagog – studentet qëndron në të njëjtat nivele si para ashtu dhe pas protestës studentore. Forma më e përhapur e shfaqjes e shfaqjes së tij është pagesa në këmbim të notes (51%), ndjekur nga shitja e librave me detyrim (31.6%),nepotizmi (10.8%) dhe favoret seksuale (6.6%). Ndërkaq sondazhi i zhvilluar në periudhën 14-28 tetor 2019, përfshin katër universitete kryesore, atë të Tiranës, Politeknik, Universitetin Bujqësor dhe atë të Shkodrës dhe ka nxjerrë edhe disa problematika të tjera të cilat lidhen me mos zbatimin e Paktit për Universitetin. Çeldo Brahimaj, përfaqësues i " Qëndresa Qytetare" njëkohësisht dhe vetë student në degën e teknologjisë dhe informacionit paraqiti faktet e sondazhit.

Emisioni i plotë – Wake Up, 06 Dhjetor 2019
06/12 16:50
Wake Up/ “Tërmeti dhe pema”, përralla e Arbërit 7 vjeçar nga Durrësi
06/12 13:22
Wake Up/ Shqiptari Dastid Ferati; Nga kampet e Kenias në rrënojat e Durrësit dhe Thumanës
06/12 12:55
Wake Up/ Rriten kërkesat për tokë. Njerëzit duan ti ndërtojnë vetë shtëpitë
06/12 12:38
Wake Up/ Çdo dëm nga tërmeti do të kompensohet. Garantojnë kompanitë e sigurimeve
06/12 12:00
Emisioni i plotë – Wake Up, 05 Dhjetor 2019
05/12 15:37
Wake Up/ Do të sfidonte 148 kuzhinierët më të mirë të botës, por gatuan në Thumanë e Bubq
05/12 11:58
Wake Up/ Yjet e kuzhinës botërore do të gatuajnë për banorët e strehuar në çadra
05/12 11:58
Wake Up/ Studentët e Filologjikut krijojnë aplikacion ku ti raporton dëmet e tërmetit
05/12 11:43
Wake Up/ Memorial në Lurë për viktimat nga tërmeti. Mbillen 51 filiza me emrat e tyre
05/12 11:31
Wake Up/ Arrestimi për një status në FB. Policia shkeli ligjin me qëllimin; frikësimin e publikut
05/12 11:26
Wake Up/ “Ligji ka vendosur në pallate një “gjyle” që quhet administrator”. Revolta e inxhinierit
05/12 11:09
Emisioni i plotë – Wake Up, 04 Dhjetor 2019
04/12 15:26
Wake Up/ Ndërtesat publike të pacertifikuara. Bota i certifikon çdo 20-30 vjet
04/12 12:23
Wake Up/ Te aplikacioni “termet.invent.al”, mund të nxirrni vetë të dhënat e dëmeve nga tërmeti
04/12 12:04
Wake Up/ Elvis Naçi: Po t’i hyja politikës do ishte tradhti ndaj atyre që më besojnë
04/12 12:03
Wake Up/ Elvis Naçi: Me 5.176.244 Euro të mbledhura, do të ndërtojmë 270 banesa
04/12 12:03
Wake Up/ “Këtë muaj do hamë më pak”. Historia e Xhevahires. Dha pensionin për të dëmtuarit nga tërmeti
04/12 11:51
Wake Up/ A po zhvendosen tërmetet në jug të vendit? Sizmiologët thonë JO
04/12 11:51
Wake Up/ 85% e godinave në Durrës janë në rregull. Flet inxhinieri Agim Seranaj
04/12 11:42