Wake Up/ 42 minuta në radhë për një pagesë na kushton 300 milionë dollarë
15/01/2020 11:43

Sipas studimit të Bankës së Shqipërisë, çdo shqiptar shpenzon mesatarisht rreth 42 minuta për të shkuar, për të pritur në radhë dhe për të kryer një transaksion në një zyrë pagesash, si dhe rreth 29 minuta për të shkuar, për të pritur në radhë dhe për të kryer transaksion në një degë banke. Një zëvendësim gradual i pagesave cash me forma të tjera dhe kryesisht pagesa elektronike do të sillte kursime të konsiderueshme për ekonominë dhe veçanërisht për konsumatorët. Mbështetur në disa skenarë hipotetikë të zëvendësimit, të parashikuara në studimin e Bankës së Shqipërisë, përfitimet e ekonomisë nga një përdorim më i madh i pagesave elektronike do të ishin të konsiderueshme. Zëvendësimi i 70% të pagesave në formë letër me pagesa elektronike do të gjeneronte kursime në një vlerë sa pothuajse 1% e prodhimit kombëtar. Nxitja e pagesave elektronike është e lidhur me shkallën e përfshirjes financiare. Aktualisht, vlerësohet se vetëm 40% e shqiptarëve në moshë pune zotërojnë një llogari bankare. Sigurimi i një llogarie bankare bazike për të gjithë do të ishte hap i rëndësishëm për të zgjeruar përfshirjen financiare. Pritet që brenda tre viteve të ardhshme Shqipëria të miratojë një nismë të posaçme ligjore për mundësimin e një llogarie bankare bazike pa kosto ose me kosto simbolike.

Wake Up/ Lindi Trimi, Ramushit i thashë më mirë t’ia vëmë frikacak emrin, boll me trima
27/01 12:41
Wake Up/ Anita Haradinaj: Ramushi në Hagë, momentet më të vështira për mua
27/01 12:41
Wake Up/ Anita Haradinaj: Do të më pëlqente t’i rikthehesha gazetarisë së terrenit
27/01 12:36
Wake Up/ Aktivistja shpërthen në lot për qentë e rrugës
27/01 12:36
Wake Up/ “Monger” baleti që bën bashkë gjuhën e trupit dhe fjalën
27/01 12:32
Wake Up/ Anita Haradinaj:Tani e kam një arsye pse vij në Tiranë
27/01 12:27
Wake Up/ Padia ndaj bashkisë Tiranë: Vidhen fondet dhe qentë helmohen me acid klorhidrik
27/01 12:13
Wake Up/ Alarmi KE: Nga kozmetika te makinat. Lista e produkteve që na rrezikojnë jetën
27/01 11:53
Wake Up/ Apnea, sindroma që të merr frymën, 5-10% e popullatës vuan nga ky çrregullim
27/01 11:19
Wake Up/ Enkel Demi: Do doja të më cilësonin shkrimtar i mirë më shumë se gazetar i mirë
24/01 11:43
Wake Up/ Enkel Demi rikthehet pas 19 – vjetësh në studiot ku u themelua Top Channel
24/01 11:42
Wake Up/ Të hapësh shishen e ujit me doreza boksi këtë e bën vetëm një nënkampione Evrope
24/01 11:41
Wake Up/ Mos përdorni filtra në Instagram sepse merrni më pak like
24/01 11:40
Wake Up/ Njihuni me vajzat që ju japin përqafime falas në rrugë
24/01 11:39
Wake Up/ “Tokio 2020”, dhurata që boksieria Elsidita Selaj, do t’i bëjë vetes këtë vit
24/01 11:24
Wake Up/ Enkel Demi, fitues i çmimit “Romani i Vitit”: Pse hezitoja ti botoja romanet e mia
24/01 11:11
Wake Up/ “Shtëpia shqiptare” projekti i rrallë që dokumenton vilat e vjetra karakteristike
24/01 10:54
Wake Up/ Protesta e studentëve me diploma dhe doktoratura nga “Universiteti i korrupsionit”
24/01 10:46
Wake Up/ Dasma shqiptare kërcehet në Gjermani nga balerinë kinezë, japonezë e brazilianë
23/01 13:10
Wake Up/ Viola Spiro: Jo më foto më bikini, dua t’i largohem epitetit të vajzës seksi
23/01 12:23